„Лагом“, или шведското изкуство за балансиран и щастлив живот

Време е да се пренесем на територията на шведското „лагом“

  • 16.01.2018
  • от редакторите

Лагом се отнася към начина ни на живот и съответно няма точен превод. Най-добрият начин да опишем значението зад думичката би било като нещо не прекалено много, не прекалено малко, а точното задоволително количество. Философията на лагом е изчистена и се прилага директно към възгледите ни за света и начините ни на живот на ежедневна база.

Предлагаме ти няколко лагом решения за по-хармонично ежедневие, които са и чудесни резолюции за новата година.Лагом се концентрира до всичко, което е в такова количество, че ни кара да се чувстваме добре.

Дали ще работим лагом часове, или сметаната в кафето ни ще е лагом, няма значение – чувството за удовлетвореност се усеща все така добре.

Лагом е поддържането на дома красив и функционален. Лагом е перфектният баланс, чистота, организираност, така че да ни служи домът добре през годината. Това значи да се отървем от боклуците и нещата, които ни затрупват. Излишъците от непотребни вещи само пречат да оптимизираме функционалността на използваното помещение.

И да, това важи и за гардероба ни. Шведската поговорка, че няма лошо време, а само лошо облекло, отразява най-точно значението на лагом. Това в никакъв случай не значи да изключим стилните облекла от гардероба си, напротив – придържаме се към нужното, следим за комфорта си, без да робуваме на излишъка.

Лагом се прилага и в спалнята.Шведите предпочитат да поддържат леко хладна температура, което те примамва към топлите завивки. Ако споделяте спалнята си, препоръчват да се оборудваш с две одеяла, за да може да няма среднощни битки и всеки да получи нужното количество сън.

Гледаме да я държим възможно най-свободна от дигитални устройства, там цари усещане за оазис, който си е лично за нас.

Що се отнася до ежедневието, напрежението ни атакува от всякакви посоки и дори да се опитваме да го избегнем, то често успява да ни завладее, дори без да усетим. Лагом е хармония, което, преведено на градски език, означава да заменим работната атмосфера с природа и разходки. Класическото минаване през парка може да не е нищо особено, но без да усетим, ще ни презареди и освежи.

Което ни подсеща за друго лагом правило – да напускаме бюрото си всеки път за обяд. Балансираният живот е много важен както за психическото, така и за физическото ни здраве. Няколкото минутки на обед са ни също толкова важни, колкото и почивката през уикенда. За да можем да сме максимално продуктивни, мозъкът ни често се нуждае от кратка, но ефективна почивка, след която да се завърне към задачките с нови сили.

Без да се колебаем, идеята е да спазваме хармонията и да си позволим свободата да детоксикираме себе си по възможно най-натуралните начини, които често забравяме. 

Лагом можем да прилагаме към всеки аспект на живота ни.

Ето ти още няколко превантивни мерки, които да спазваме, избягвайки "сложния живот"