В какво преобразиха емблематичното пространство „Яйцето“ в Ректората?

София ни е вечно гадже и винаги следим какво се случва с култовите ѝ потайности – виж за какво вече ще се използва „Яйцето“

0 коментара Сподели:
„Яйцето“ в Ректората

Свикнали сме градът ни да расте, да се преобразява, да разширява територията си, да променя горещите си точки и да ни изненадва всеки път с нова локация, на която искаме да отидем.

Някои места в него обаче са вечни!

Усещаме ги като наследство, като свои и ни е много важно или да бъдат съхранени, или да бъдат променени в нещо, което носи смисъл за столицата. Едно от тях е култовото пространство „Яйцето“ в Ректората на Софийския университет. Първо пространството е било физкултурен салон, след това в него са се съхранявали книги, по-късно е превърнато в стол, а накрая става един от най-легендарните ресторанти в София.

„Яйцето“ е легенда от създаването си през 1988 г., а годините, в които съществува, са белязани с много превъплъщения и още повече интересни истории. Мраморните стъпала, които водят към ресторанта, са едно от най-красивите кътчета в Софийския университет, като там е бил сгушен малък водоскок, а настаненият в него статуя малчуган бил като кацнал от римски фонтан. Пухкаво и усмихнато момченце, хванало гъска – животното, спасител на Вечния град. „Дълги години посетителите спираха и хвърляха вътре монетки, какъвто е обичаят“, разказват очевидци.

Най-интересното е, че при строежа си „Яйцето“ не е било замислено нито за конферентна зала, нито за книжно хранилище, а още по-малкото – за ресторант. Въпреки това в него са се събирали всички противници на режима преди 1989 г., като именно в „Яйцето“ те са нищели теории за демократичното бъдеще на България. През 2009 г. част от членовете на кръга, наричан от мнозина „бащите на демокрацията“, направиха и мемориална сбирка в още работещия тогава ресторант – по случай 20-годишнината от 10 ноември 1989 г.

Други наричали „Яйцето“ соц варианта на Ботевата механа.

Проф. Николай Василев описва миналото на мястото така:  „Открояваха се компактните групи на философите (философстващи, естествено, за мрачното настояще и необходимостта от бъдещото му просветляване), историците (фенове едновременно на покровителствалата ги Людмила и изостреното чувство за историческата ѝ преходност), юристите (волно пиещи и неволно озъртащи се да не ги спипа отнякъде „Гьобелс“, т.е. Ярослав Радев). Намираха се и физици, както и прогресивни външни лица – кинаджии, писатели, художници плюс философи от закрития Философски институт и социолози от още незакрития Социологически институт“.

Въпреки славното си минало „Яйцето“ не работеше дълги години, но преди дни новината за неговото повторно откриване, смяна на функцията му и реновиране достигна и до нас. Емблематичното за поколения студенти и преподаватели място започва нов етап от своето съществуване. То вече ще бъде съвременно пространство за публични събития, в което ще се помещава и модерна лаборатория.

„Залата има невероятна акустика. Направихме специално озвучаване. Може да се използва за всичко – от конференции до концерти.

Така сме го оборудвали, че да може бързо залата да преминава от една форма в друга, за да може различни събития да се случват там“, обясни пред БНР проф. д-р Оля Харизанова от Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“. На локацията ще има две основни зони – зала за събития и помещения за новосъздадената лаборатория за консервация и реставрация на документални паметници към Университетската библиотека.

И залата, и лабораторията са напълно ремонтирани, без да се нарушава паметникът на културата от национално значение, какъвто е „Яйцето“. Всичко е оборудвано с модерна техника, с нова мебелировка.

Възстановен е и Английският двор – вътрешното отворено пространство.

Откриването на обновената локация се състоя на 16 април от 11.00 часа, а ние нямаме търпение да отидем да ѝ се порадваме. „Яйцето“ живее нов живот, който определено се надяваме да е дълъг и все толкова легендарен.

За още легендарни места – виж В търсене на забравеното – “Програмата” показва “Изчезналите кина на София”

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *