Ганчо Ганчев – GANA със софийска изложба, която обещава да ни остави без дъх

Предстои ни да видим картините от серията Vivid Dreams of Life and Death, а ние ти разказваме защо това събитие не е за изпускане

0 коментара Сподели:
Ганчо Ганчев – GANA изложба

снимки: Мила Друмева и Веселин Симеонов

Разказвали сме ти за него в Още едно цветно игрище, този път във Велико Търново – кой е GANA?, а сега сме напълно щастливи да ти съобщим, че художникът и графити артист Ганчо Ганчев – GANA ще ни зарадва с чисто нова самостоятелна изложба на софийска територия с дръзкото име Vivid Dreams of Life and Death.

Датата, на която те очаква събитието, е 16.04 от 18:00 ч., а мястото –  Credo Bonum Gallery на ул. „Славянска“ 2, вход от ул. „Бенковски“. На изложбата ще се радваме цели три седмици – до 5 май 2024 г., като повече информация за ивента може да намериш тук.

За проекта GANA споделя, че отдавна е искал да го реализира и извън Велико Търново, като в него ще видим наистина мащабни платна.

Картините от серията Vivid Dreams of Life and Death са показани за пръв път преди две години. Тогава Ганчо ги поставя на голяма височина, върху каменните стени на Лапидариума на Великотърновския археологически музей. Живописните платна, големи по размер, са посветени на живота и смъртта и на постоянната трансформация, протичаща между тези две крайни състояния.

Смъртта като процес на преминаване на енергии от едно състояние в друго. Смъртта, в която нищо напълно не умира и не изчезва, а само сменя своята форма и състояние.

За тези иначе сложни и тежки теми художникът говори чрез метафорични и символни образи.

Подобно на алегоричните композиции vanitas, в които всеки елемент крие различно значение, и тук предметите са кодове, през които може да се прочете отделна история. Такива са захвърлените сред храстите детски играчки, плуващата сред розови цветчета мишена с безразборни стрели, символизиращи фриволността на шанса.

Далеч по-директни и по темата са образите на оглозгани животински кости в храстите или увехналото цвете сред други цъфтящи. В тези платна се вижда типичната за работата на художника стрийт арт стилистика.

За нея напомнят и ярките цветове, и употребата на спрей, както и попарт звученето на част от образите.

В същото време сериозният подход към темата, способността да се изгради сложна живописна композиция, в която и мъртвата, и живата природа са част от едно цяло, прави присъствието на тези големи платна и в двора на Археологическия музей във Велико Търново, и в галерия Credo Bonum впечатляващо категорично.

Подсказваме ти, че Ганчо Ганчев завършва живопис във ВТУ през 2014 г. Работи в областта на живописта, стенописта. Курира и различни визуални проекти. В работата си върху платно смесва различни техники: маслена боя, акрилна боя, спрей и колаж.

Работата му е силно повлияна от класическа живопис, илюстрация и графити култура

Често засяганите от него теми са свързани с човешкото присъствие и отсъствие в природата. Двукратно награждаван е с Награда за Млад автор в национални изложби на СБХ. Има зад гърба си осем самостоятелни изложби и участия в различни групови проекти. Основател и куратор е на Narrativa Gallery във Велико Търново и VT GRAFF FESTIVAL. Очакваме те във вторник и повярвай ни – това  е събитие, което не трябва да пропускаш!

За още от същото – виж Още едно цветно игрище, този път във Велико Търново – кой е GANA?

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *