Три пъти ура за тризвездната вечеря в Come Prima

Мишлен обича да гостува в Банско

0 коментара Сподели:
тризвездната вечеря в Come Prima

България все още не може да се похвали със звезда, присъдена от Червения гид (въпрос на време),

но това не означава, че няма къде у нас да ти бъде поднесено истинско гастрономическо блаженство, сътворено от световноизвестен шеф-готвач.

В последните години това място определено е ресторант Come Prima в Kempinski Hotel Grand Arena, Банско.

Концентрацията на мишленско присъствие там е особено висока, започвайки през 2022 г. с гостуването на 6 европейски главни готвачи с отличени ресторанти. Тези кулинарни събития са отворени за всички, а ако се чудиш дали си заслужава – о, да, и още как.

Много шум за НЕЩО

Италия е на трето място по концентрация на Мишлен ресторанти в света. Това не означава, че всички те оправдават високите очаквания и заложените в началото им стандарти. Сред тях обаче съществуват същински кулинарни съкровища, които в продължение на десетилетия съхраняват всичко, което ги е изстреляло на гастрономическия връх и в последния мартенски петък ние имахме удоволствието да сме сред гостите на вечеря,

която ще остане в спомените на небцето за д-ъ-л-г-о.

Шеф Никола Тодоров, главно действащо лице в кухнята на Come Prima, от известно време има навика да твори рамо до рамо с разни личности от света на висшата кулинария, като този път специален гост-готвач беше шеф Енрико (за приятелите и семейството – Kико) Череа – име, на което, ако ти не си попадал досега, то хора като Мишел и Барак Обама, Бил Клинтън и покойната кралица Елизабет II са – защото е готвил за тях. Шеф Череа е главен готвач в кухнята на семейния ресторант Da Vittorio в Брусапорто, отворил преди 50 години от родителите на Кико – Виторио и Бруна, тогава в Бергамо. Първата звезда се появява през 1978, втората през 1996, а третата идва през 2010, заедно с прогресивния стил на готвене на Кико.

Декадентско удоволствие x10

И тъкмо този омаен симпатяга донесе със себе си в Банско типично неустоимото италианско гостоприемство, чар и най-вече – запомнящи се вкусове, провокирани от чиста любов към храната. Менюто за вечерта уж беше разделено на амюз буш, предястие, междинно ястие, основно и десерт. Което звучи като съвсем скромно 5-степенно меню, нали? Да, ама не. Всяка степен беше двойна – едно ястие от италианска страна и едно ястие от българска… и ако някой все още е на мнение, че с гурме човек не може да се нахрани – о, колко греши.

Тази вечеря беше истинско угощение, че даже и с допълнителна изненада, неописана в менюто.

Шеф Кико просто изникна от кухнята с огромен съд паста, която заля с най-простичкия и същевременно най-съвършен и ароматен сос на света – класическа маринара. Шеф Никола му асистира, поръсвайки всяка порция обилно с пармезан.

Всичко останало също без забележка – като започнем от маслините и пармезановите хапки, минем през спагети от риба тон с баня кауда сос, сладко-кисели аспержи със сорбе от киселец (феноменално!), ризото с рагу от токачка и гъши дроб, черноморски калкан с есетров хайвер и гъби смръчкула, стигнем до бавно готвено млечно агнешко с бейби зеленчуци, картофен муселин и есенция от марсала… и завършим с ябълков кейк, италиански козунак Коломба и канончини, които шеф Кико лично пълнеше с божествен крем и раздаваше на всеки един човек лично по масите. Може и да съм поискала от тях няколко пъти. Всичко това придружено от съответното вино и в незаменима компания –

в този миг осъзнаваш, че настоящето за нищо друго не би го дал, а само би го повтарял отново и отново, ако имаше как.

Ритуали на удоволствието – брънч и други свещенодействия

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *