AI генерира изображения на най-великите творци и техните музи – виж резултатите

Показваме ти жените – персонажи и личности, вдъхновили гениите на изкуството

0 коментара Сподели:

снимки: Fluid Art Studios

Социалните мрежи могат да бъдат супер място за намиране на идеи и вдъхновение, нали?

Така наскоро ни попадна една страхотна работа от страница във Фейсбук. Във Fluid Art Studios открихме AI генерирани изображения, които показват гениите в изкуството, прегърнали персонажите от най-великите си произведения, или личностите, които са мотивирали техните творби. 

Ние бяхме възхитени от резултите

и макар Мона Лиза да изглежда по-усмихната от всякога, а Момичето с перлената обица да е одрало кожата на Скарлет Йохансон, смятаме, че изкуственият интелект заслужава едно голямо “Браво!”. Бързаме да ти оправим дъждовното настроение, като ти покажем селекцията с най-любимите ни творци и техните музи. 

Леонардо да Винчи и „Мона Лиза“

Леонардо да Винчи е известен не само със своята научна и инженерна мисъл, но и с майсторството си в областта на изкуството. Централно място в неговото художествено наследство е емблематичният портрет, известен като „Мона Лиза“, който пленява публиката от векове. Очарованието на Леонардо да Винчи към човешката анатомия и емоция полага основите на неговата изключителна способност да вдъхва на своите платна дълбочина и реализъм. „Мона Лиза“, за която се смята, че е рисувана между 1503 и 1506 г., се счита за едно от най-енигматичните произведения на изкуството в света, а за вдъхновение за картината е спрягана Лиза Герардини, съпруга на флорентинския търговец Франческо дел Джокондо. Оттук идва и алтернативното заглавие La Gioconda.

Йоханес Вермеер и „Момиче с перлена обица“

Йоханес Вермеер е майстор на светлината, цвета и композицията, а една от най-известните му творби – „Момиче с перлена обица“, често е наричана „Мона Лиза от Севера“. Този завладяващ портрет се смята, че е рисуван около 1665 г., а обектът на картината се спекулира, че е слуга или прислужница. Платното е доказателство за необикновената способност на Вермеер да предава емоция чрез фини промени в сянката, носещи усещане за мистерия към композицията.

Густав Климт и Емили Луиз Фльоге

Това е художникът, за когото смело можем да кажем, че има най-богатия и силно декоративен стил. Картините му се характеризират със сложни шарки, богати цветове и чувствени образи, а историци смятат, че вдъхновението му идва от влиянието върху живота и работата му от Емили Луиз Фльоге, австрийски моден дизайнер и бизнесдама. Двамата са имали близки и трайни отношения, които според спекулациите са били вдъхновение за твореца. Фльоге е била модел на едно от най-известните произведения от Климт „Портрет на Емили Фльоге“, завършена през 1902 г. В него тя е облечена в богато украсена рокля със сложни мотиви, отразяващи както нейния личен стил, така и художествената естетика на автора.

Салвадор Дали и Гала

Любовта е водеща! Салвадор Дали също е рисувал под влиянието на обожанието от съпругата си. Гала, чието име е Елена Ивановна Дяконова, е била негова муза, спътник и сътрудник, като е менажирала кариерата му с проницателен бизнес усет. Въпреки че връзката им е била сложна, именно тя е подхранила творчеството на известния художник сюрреалист. Изкуството вярва, че Дали е приемал Гала за богиня и често я е избирал за модел на много от своите картини, пример за което са „Мадоната от Порт Лигат” и „Енигмата на Уилям Тел”.

Огюст Роден и Камий Клодел

Огюст Роден, често наричан бащата на модерната скулптура, споделя бурна и страстна връзка със своята колега, по-точно любовница, Камий Клодел. Тяхното партньорство – както артистично, така и романтично – повлиява дълбоко върху техните кариери. Именно тази афера усъвършенства уменията на великия творец, като го прави скулптор със свой собствен отличителен стил, характеризиращ се с емоционални и експресивни качества.

Анри Матис и Лидия Делекторская

Анри Матис, този влиятелен френски художник, намира една от най-силните си музи в лицето на своя асистент в студиото Лидия Делекторская. Тя е била модел за много от картините, рисунките и скулптурите на Матис, въплъщавайки визията на художника за красота и изящество. С течение на времето техните професионални отношения се превърнали в приятелство, което ги направило неразделни. Двамата споделяли дори пътувания, а връзката им е била базирана на взаимно уважение и възхищение.

Анди Уорхол и Иди Седжуик

Ех, Анди Уорхол! Тази емблематична фигура на поп арт движението в комбинация с красивата Иди Седжуик са толкова единствени като двойка, че са оставили следа дори в нашето разбиране за любовта. Близки и толкова далечни, трудни взаимоотношения, които са оставяли белези, сълзи и много усмивки. Поразителната красота, харизмата и авангардният стил на Седжуик пленили Анди Уорхол и двамата започват да си сътрудничат в поредица от експериментални филми, известни като „екранни тестове“. Тези кратки неми видеопортрети улавят магията на привличането и прерастват във вдъхновение за автора. Намирайки своята муза, той създава множество картини, фотографии и мултимедийни проекти, които му служат като най-ценното средство за изследване върху културата на знаменитостите, с което той се занимава.

Едуар Мане и Викторин Мьоран

Едуар Мане е една от ключовите фигури в прехода от реализъм към импресионизъм. За най-силна негова муза се смята Викторин Мьоран, която идва в живота му като модел, а си тръгва като източника на артистично вдъхновение за твореца. Те се срещат в началото на 1860 г., без да подозират, че връзката им ще доведе до някои от най-емблематичните картини на Мане. Едно от най-известните произведения, включващи Мьоран като муза, е шедьовърът на Мане „Олимпия“, предизвикал скандал поради провокативния си сюжет – легнала гола жена, вторачена право в зрителя. 

Джон Евърет Миле и Елизабет Сидал

Взаимоотношенията на Джон Евърет Миле, видна фигура в Братството на прерафаелитите, и Елизабет Сидал са започнали като професионално сътрудничество и се превърнали в дълбока лична връзка, която повлиява както на животите, така и на кариерите им. Тяхната история започва, след като тя позира за неговата картина „Изабела“, базирана на трагичната история за Изабела от поема на Джон Кийтс. Ефирната красота и отличителните черти на Сидал пленяват Миле и в крайна сметка те се женят през 1860 г.

Пабло Пикасо и Жаклин Рок

Завършваме с една от най-вдъхновяващите връзки в историята – тази между Пабло Пикасо и Жаклин Рок, която става втората му съпруга и единствена муза и спътник през остатъка от живота му. Въпреки че е на 26 години, а той на 71, когато се срещат, тяхната любов остава във времето и предизвиква драматична трансформация в художествения стил на Пикасо. Той навлиза в своя „късен период“, характеризиращ се със смели цветове, опростени форми и връщане към по-класически теми, а образът на Джаклин става централен мотив в много от картините, рисунките и скулптурите му.

Пабло Пикасо: „Лошите художници копират, добрите художници крадат“

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *