You Must Know – 12 неща, които италианците никога не правят

Планираме пътувания до любимия ни Ботуш, но преди това задължително си припомняме какво италианците никога не биха направили, дори животът им да зависеше от това…

0 коментара Сподели:
You Must Know – 12 неща, които италианците никога не правят

Dolce vita до края на света е единственото нещо, което си пожелаваме да ни се случи през лято 2024!

Ето защо, преди да букнем следващите билети до Рим, Милано или езерото Комо, задължително си припомняме, че има важни неща на тази земя, които италианците спазват като десетте божи заповеди.

Ако има нация, която държи на традициите, семейството и храната повече от всичко, то това определено са те. Защо, ако добавиш сосове към пицата или пармиджано към паста с морски дарове, биха те убили ритуално с камъни на някое кокетно италианско площадче и как ако си поискаш кетчуп към каквото и да било в страната на перфектните каноли, е възможно да предизвикаш буквално трета световна война – разказваме нататък.

И не забравяй – възклицанието Mamma Mia! е удачно само в случай че си възхитен от храна или жена. По никакъв, ама никакъв друг повод…

Да поръчат капучино след 11:00 часа

Caffè e cornetti е най-типичната италианска закуска. Независимо дали си избрал лате или капучино, ако си италианец в костите си, ще натопиш кроасана в капучиното без никакви угризения и ще възкликнеш звучно. Капучиното обаче се счита за една от най-известните италиански напитки само за закуска! Консумира се сутрин – задължително! Край на историята. Италианците вярват, че консумацията на мляко след хранене напълно ще обърка храносмилането им, а това е голямо безпокойство в Италия.

Еспресо – може да се консумира по всяко време на деня и буквално да се изпие в рамките на 30 секунди, но капучино и кроасан – само и единствено за закуска.

Да сложиш сирене върху паста, която съдържа риба или морски дарове

Абсолютно и невиждано светотатство! Италианците са страстни по отношение на храната и много точни в представите си за това какво може и какво не може да се направи, когато става въпрос за определена храна. Пармезанът надделява над вкуса на морските дарове, както и при ястията, съдържащи трюфели. Сиренето отнема деликатния баланс на вкусовете.

Поставянето на сирене върху ястие с паста с морски дарове е престъпление, сравнимо с държавна измяна. Никога няма да видиш италианец да прави това.

Да превариш пастата

„По-добре прави лоша любов с жена ти, отколкото да превариш пастата“, са казали италианците. Винаги – винаги – винаги италианците готвят своята паста al dente, което означава „твърда на отхапване“. Не искаме да започвам международна кулинарна война, но макароните, които са ал денте, се смилат по-дълго и ни държат сити по-дълго. Как да разберем дали пастата ни е правилно сварена? Винаги започваме с две минути по-малко от тези указани на пакета, ако готвим сушени тестени изделия.

Да режеш пастата с нож или вилица

Етикетът за консумиране на паста е важен за италианците – особено за италианците, родени в Италия. Правилният начин е да завъртим вилицата си и да увием пастата около нея, като за целта не използваме помощна лъжица, а единствено ръба на чинията или самата чиния. И докато сме на темата – НИКОГА не начупвай пастата, преди да я сготвиш в тенджерата.

Да поръчаш Fettuccine Alfredo

Това не е италианско ястие! Не е и никога не е било, то е чиста американска приумица и ако го поръчаш в Италия, ще получиш само злобни погледи и почти нищо в чинията си.

Да ползваш хляба като допълнение

Хлябът е самостоятелно и отделно ястие от всичко останало. Той не е „мезе“. Ще бъде на масата през цялото време, докато седиш и ядеш в Италия. Освен това няма да получиш масло или купичка зехтин, в която да го потопиш. Обикновеният добър хляб е предназначен за наслада абсолютно чист без добавки.

Да бъдеш навреме

В Италия всичко има работно време и определен час на започване или отваряне… или поне така пише на табелките на ресторантите. Тази точност обаче, разбира се, е абсолютно разтеглива. Обиколките с екскурзовод вероятно ще започнат 15–30 минути след очакваното и не само те…

Да сложиш къси панталонки, за да отидеш на църква

Облеклото и посещението на църква в неделя за италианците е абсолютен закон. Католицизмът е не просто религия, това е семеен дълг и поведение, което тук е на пиедестал. Никой италианец не би си позволил да носи къси панталони, горнища без ръкави или джапанки, когато посещава църква.

Църквата е абсолютно свещено място в Италия и те предпочитат да се обличат като за такова.

Да вдигнеш ръка, за да спреш такси

Такситата нямат право да спират, когато вдигнеш ръка, както в Щатите или холивудските филми. Дори не си прави труда да опитваш. Трябва да се обадиш предварително или да отидеш на специално обособена спирка като гара или пред голяма туристическа забележителност. Там са лицензираните и одобрени от държавата таксита, останалите, които спират при вдигане на ръка – повярвай ни, не искаш да се качваш в тях.

Да караш бавно

Италианците не просто шофират – те летят като с крила. Ако шофираш, съобразно ограниченията, просто бъди готов за някакъв жест с ръка, мигащи светлини и със сигурност „клаксон“, когато те заобикалят по улиците или автострадите.

Да не се обърнеш след красива жена

Да се ръкопляска, след като на улицата мине красива дама, е не просто италиански похват, това е задължение на всеки уважаващ се мъж, независимо обвързан или не. Дори до него да седи жена му, един истински италианец не може да не почете шумно и бурно красотата.

Това по-скоро би показало неуважение към красивите дами наоколо, отколкото обратното.

Да имаш баня без биде

Италианците са много хигиенични хора и няма да намериш италианска баня без биде. Наистина, бидето всъщност е редовно приспособление в италианските сгради и хотели. Твърди се, че деветдесет и пет процента от италианските домакинства имат биде. За финал казваме – Италия си е Италия, а друга нация като италианците просто няма. Viva l’Italia, viva gli italiani!

За още от същото – виж Ресторантите с пица и паста, които пренасят Италия в София

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *