Алтернативните сериали, които превзеха наградите „Еми“

Дните на старата телевизия явно са преброени

  • 24.09.2019
  • от Даниел Левенджиев

В една много тъжна за нашата телевизия есен, в която ни пробутват менте след менте по всички канали, в глобален план сериалите от нов тип забиха последния пирон в ковчега на традиционните шоута.

Светът се е променил и явно неусетно ъндърграундът е станал мейнстрийм. 

Няма друго обяснение как скандалният Fleabag е най-големият победител в комедийните категории с 4 „Еми“-та. На третото си излизане за статуетка даже създателката на шоуто и изпълнителка на главната роля Фийби Уолър-Бридж пусна шегата: This is just getting ridiculous.

Междувременно победител в категорията реалити телевизия беше не друг, а хитът RuPaul's Drag Race (не Top Chef, The Voice или American Ninja Warrior), а наградата за филм на малкия екран отиде при интерактивния проект на Black Mirror: Bandersnatch. Да, същият: онази епичната изтрещялост, в която взимаш изборите в историята вместо главния герой по модела на куестовете и книгите игри.

Виж повече: Най-гледаните филми в България до този момент

Сред другите сериали от Новата вълна, отличени щедро с награди, бяха The Marvelous Mrs. Maisel и проектите на HBO Barry, A Very English Scandal и Chernobyl.

снимка: Liam Daniel/HBO

Няма как да не обърнем внимание и на слона в стаята: въпреки всичките милион зетабайта хейт изписани в мрежата за последния сезон на Game of Thrones, точно той получи рекордните 32 номинации за „Еми“. Повече от всеки един сезон на което и да било шоу в историята на телевизията. Може би заради носталгията по първите сезони, може пък да не е бил чак толкова лош – историята ще покаже. Все пак тоталът на GoT е повече от впечатляващ – цели 12 награди само на това раздаване на „Еми“.

Стрийминг платформите дадоха онази артистична свобода, която сериалите отдавна чакаха, и резултатът не закъсня – вече има повече добри шоута, отколкото средностатистическият зрител може да следи. Което е нещо страхотно.

Живеем във вълнуващи времена.

А ти си припомни 5 от най-гениалните ситкома на всички времена.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.