Говорят фитнес инструкторите: Тодор Георгиев

Train smart not hard: Спортът като начин на живот – пътят от “искам” до “мога” през залите на Vibes

0 коментара Сподели:
Тодор Георгиев

Фитнес, табата класове, кросфит, различни indoor практики, функционални, силови и групови тренировки, калистеника, йога… През април се посвещаваме на активностите, които поддържат дух, ум и тяло. Този път тръгваме направо след професионалистите в сферата – треньорите, които знаят всички тънкости, тези, за които движението е начин на живот, а личното им обаяние, успехи и експертиза – най-силната мотивация. Представяме ти активностите посредством хората зад тях. Информирай се, пробвай и избери своята. Впусни се с финес и компетентност, за да си сигурен, че избираш най-доброто за себе си.

Тодор прави първите си стъпки в спорта още в ранна възраст, като до момента развива страстта си в няколко направления.

От 2021 г. може да го откриеш в екипа на Vibes, където освен персонални, води и тренировките Push’n’Pull и Conditioning. Какви са препоръките на Тоши, чети и записвай! 

Занимавал си се активно с водна топка, живял си и в САЩ, където се запалваш и започваш да практикуваш фитнес. Какво те доведе в екипа на Vibes и кое е най-ценното, което си взимаш от работата тук?

В екипа на Vibes ме доведе мой готин приятел – Ваня Джаферович. Малко преди да бъде отворен третият ни обект, имахме среща и обсъдихме с какво мога да бъда полезен на трениращите. За щастие, вече 4-та година, откривам нови и нови начини да помагам на хората. Това е и отговор на втората част от въпроса. Усещането да даваш от себе си на някого, да виждаш как се развива, започва да живее по-здравословно, става по-силен, по-мотивиран, е страхотно! Понякога един час от вниманието ти, могат да променят хода на целия живот на някого.

Как мотивираш хора, които никога не са се занимавали активно със спорт? Откъде да започнем, за да изградим дисциплина?

Първата и най-важна стъпка, е желанието. „Искам“ и „трябва“ са различни понятия. Хора, които започват да спортуват защото „трябва“, лесно губят мотивация, лесно се отчайват и са по-податливи на психически сривове в залата. Спортуването трябва да бъде осъзнато решение, взето на базата на желание. Принудата не работи и никога не е работила.

Дисциплината се изгражда в момента, в който видиш дори и минимална промяна в огледалото.

Това прави чудеса с хората – когато се погледнат и си кажат: „Хммм, талията ми май се е поприбрала..“, „Я, гърбът ми изглежда по-голям!“, „Мисля, че се вталявам“, „Май заяквам..“. Стигне ли се до там, еуфорията от първоначалните резултати води до дисциплина, която се базира на желание за задържане и подобрение. Важно е да се избутат първите 5-6 тренировки и последствията от тях (непознатата силна мускулна треска най-вече).

Веднъж изградена, как да задържим същата тази мотивация?

Когато спортът стане част от рутината ни, е много трудно да се откажем. Дори и след месец-два пауза, има едно гласче в главата, което повтаря: „Не си тренирал, време е..“. Рано или късно пак се връщаш в залата. Невъзможно е да тренираш по-дълго време и след това да спреш завинаги – рано или късно започваш да спортуваш пак.

Спортът е терапия за психиката, освен за тялото.

Най-важното е да задържим усещането, че се чувстваме добре от спортуването и постигнатото. Много хора преминават през различни тренировки, докато открият това, което ги крепи и ги кара да се чувстват най-добре. Групови тренировки, фитнес, бягане, плуване, тенис.. Ако асоциацията е „спорт – удовлетворение“, мотивацията винаги остава.

Каква е твоята персонална препоръка за златна комбинация от активности, които да обхванат всички мускулни групи, но и да релаксират и отпуснат тялото? 

Веднага ще насоча вниманието към най-подценяваните и пропускани елементи от който и да е вид спортуване – ЗАГРЯВКА и РАЗТЯГАНЕ.

Твърде често ставам свидетел на пренебрежително отношение към тези моменти от тренировката, а това е голяма грешка, която често е и опасна. Видът трениране между загряването и разтягането, може да бъде всякакъв, но те са златно начало и край. Моята лична препоръка е да не се опитваме да комбинираме натоварването и релаксирането като равнопоставени активности. Във Vibes имаме доста видове тренировки, които натоварват всички мускулни групи, понякога до много сериозни нива. Освен тях обаче имаме и класове, занимаващи се изцяло с мобилност и разтягане. След тях, чувството за релакс на тялото, е осезаемо. Зареждат, наместват и подготвят за следващата силова или интезивно кардио тренировка. Това е перфектният вариант за мен – отделен ден, специално за разтягане и мобилност. 

Освен персонални тренировки, водиш и тренировките по Push’n’Pull и Conditioning. Подходящи ли са и за жени и достатъчни ли са, за изграждане на мускулатура и тонус?

Разбира се. Всяка тренировка във Vibes, е подходяща и за мъже и за жени. Разликата между двете, е че Conditioning е изключително активна атлетическа тренировка. Комбинира бързина, скокове, експлозивност. Почти не се използват тежести. Развиват се издръжливост, гъвкавост, рефлекси. Създава се прекрасен, хармоничен релеф на тялото. Push’n’Pull от друга страна включва всички базови фитнес упражнения и използваме тежести. Тя е много подходящ избор за хора, търсещи покачване на силата и мускулната маса. За годините ми работа видях стотици хора с наистина страхотен напредък и резултати.

Някои от тях направо са си готови за фитнес списание!

Препоръката на Тоши за зареждаща храна преди тренировка: 

„Препечени филии с авокадо и яйца. В блендер разбираме авокадо, червена чушка, червен лук и изстискан пресен лимон. Получената смес мажем върху препечен пълнозърнест хляб, като отгоре слагаме яйце. Лесно, бързо, вкусно и зареждащо! Разбира се, ако нямаме време за приготвяне на храна, винаги можем по най-бързия начин да разбием в блендер смути от банан с мляко и протеинова пудра.

Важно е да не ходим да тренираме гладни!“ 

Говорят фитнес инструкторите: Антония Живкова

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *