Как да се самоубиеш – начини за злоупотреба

Във форуми съвсем живи хора ти дават съвети как да се самоубиеш най-ефективно

0 коментара Сподели:

Кристина Симеонова

Пресолих соса за гостите. Оттук започна всичко. Отворих Google, всеобщият приятел, написах "как да…" и докато уточня "…оправя пресолен сос", отдолу услужливо се появи "как да се самоубия". Бях толкова поразена, че има указания за подобен акт, че забравих за соса и натиснах Еnter. Не че ми се самоубиваше. Имах други планове за вечерта. Но не можех да повярвам, че някъде в пространството, достъпно и безсрамно, едни хора съветват други как да се направят на кайма.

Да обобщя? Ако някой няма wi-fi, а му е спешно? Във форума за самоубийците кипи голяма забава. Едни изповядват мъката си и желанието да се гръмнат, а други ги съветват как да го направят, подкрепят ги и чакат резултати. "Чудя се как да завържа правилния възел, за да направя примка. Този прът там ще бъде ли достатъчно силен или висок, за да провисна? Ще имам ли физическата възможност да постигна този подвиг?"

Подвиг, казваш? Според синонимния речник подвиг е геройство, мъжество, самоотверженост. Доколкото се ориентирам от признанията във форума,особено застрашени да извършат подвиг са 12-годишните, а ако съдя по правописа (запазен в този текст без редакция) – и доста по-млади герои са склонни, защото: "Виште какво, умръзнало ми е от живота…“.12 години живот, от които 7-8 съзнателни, да ти писне просто. Един такъв отегчен споделя, че лекарят му му предлага електрошок, но той все пак предпочита смъртта. Защо на мен никой никога не ми е предлагал електрошок, и аз се отегчавам понякога?! Друг признава със страх, че разчита след самоубийството да е 100% мъртъв, не по-малко, защото това ще предизвика проблеми – смята, че майка и сестра му ще плачат, но баща му предпочитал той да се самоубие по-бързо. Междувременно, още преди да се е научил да връзва вратовръзката си, вече се опитва да направи възела на въжето на бесилката.

Виж повече: Честър Бенингтън си тръгна. Никой град не го чу

И много важен извод – при цялото желание на 25 години не е възможно да умреш.

"Аз имам такъв случай. Бях решил да се самоубия. Взех кухненския нож и го забих 6 пъти в гърдите си, 2 пъти в ръцете си и един път в крака си. Но не се умира лесно, приятели – на 25 години съм."

НАРЪЧНИК НА САМОУБИЕЦА

Съветите във форумите са впечатляващи. Авторите им говорят така убедено, че ми стана интересно колко пъти са ги изпробвали лично. Макар че аз бих се тревожила все още живи хора да ме съветват как да умра. Все едно зъболекарят ти да няма зъби. Рязането на вени и твърде многото сънотворни се оказват нещо, което доста хора са опитвали. Рязане на вените – необходими материали – гореща вода, вана, остро ножче. "Прережи си вените, като държиш ръката си под топлата течаща вода и съответно не гледаш натам, безболезнено и бързо е, успех!" Успех? Какво е искал да каже авторът? Според синонимния речник успех е сполука, придобивка, шанс, щастие, късмет, слава, лаври, благоденствие. Къде видя успех в рязането на вените? Успял е онзи, които е оживял след рязането? Или който е 100% мъртъв? "Режи, ако ти се реже, обаче – нещо много важно… Избягвай да пишеш поеми с кръвта си. Ще те помислят за педал.“ Или за поет? Ако все пак добре му се е получило стихчето?

самоубийство, смърт

Особено полезни са съветващите по въпросите с отровите. Колко хапчета от кои точно, само сканирани рецепти няма приложени. Според статистиката тези два метода са най-използвани, макар и често безуспешно. За да се увеличи смъртният шанс, напоследък се забелязва тенденция към комбинирани методи: "Отиваш на моста в някой морски град и се качваш на парапета, преди това обаче си направил една примка и си си я сложил на врата (вързана за парапета да можеш да се обесиш) обаче си вземи една бутилка уиски с малко ф…(название на хапчета), налапай се и се напий, седнал на парапета, като те отпусне – хем ще се обесиш, хем ще се удавиш, хем от хаповете с алкохола ще си се осрал тотално.“ Извинявам се, но всички цитати в материала са буквално свалени.

Или: "Качваш се на покрив, завързваш си краката с въже, а другият му край някъде на сградата, така че ако се спуснеш с него, да увиснеш малко над земята, с тънка остра струна правиш примка около врата си, а другия край завързваш здраво някъде. Взимаш много здраво лепило, слагаш на ръцете си, а после хващаш главата си и чакаш да стегне. След това просто скачаш. Струната ще пререже врата ти, ще увиснеш с краката нагоре няколко метра над земята пред някой минувач с провиснали ръце, държащи отрязаната ти глава, а от артериите ти ще пръска кръв навсякъде.“

НЕСТАНДАРТНИ НАЧИНИ ДА ПРЕКРАТИШ ЖИВОТА СИ

На изключителен интерес се радват нестандартните методи: "Лапни шепа барут и си удари главата в стената.“Никой не предупреждава обаче, че тъй като съставът на класическия барут е сяра, дървени въглища и калиев нитрат, може и да не е добър на вкус. "Аз предлагам с хелий. Хелият е напълно безвреден."Това е особено силен довод за някой, който иска да умре. "Колкото и да съм тривиален… намажи се със захар и легни до някой мравуняк на червени мравки. От киселината ще припаднеш и до 2 часа ще умреш. Друго любимо ми е да се затвориш във фризер.“Тривиално, наистина. Кой не познава поне двама-трима самоубили се по тези начини.

75 чаши кафе на ден е смъртоносната доза."Този метод ми е любимият от нестандартните. Цял ден обикаляш кафенетата, изпиваш по две-три чаши кафе с всеки твой приятел (30-тина ще ти трябват) и на въпроса "Как си? Какво правиш?“отговаряш "Чудесно съм. Самоубивам се.

Влязъл веднъж във форум за самоубийци, трудно можеш да излезеш жив. Хората непрекъснато питат "още ли си там, страхливецо?“ и всеки път изглеждат все по-разочаровани, че не следваш съветите им. Има някои много изнервени: "Айде бе, огризка спаружена, слагай края… нагълтай се с хаповете или се обеси! Страх те е… лигльо… нищо не можеш да свършиш, както трябва. Некадърник… ще останеш жив и сакат, понеже си спрял на средата на пътя… режи ги вените…“. "Още ли си тук бре, шубе?Айде половин литър водка дрънни и си срежи вените по дължина, да ти изтече по-бързо кръвта. Ама го направи в средата на деня, когато няма да има кой да те завари и да те спаси… К'вотърсиш внимание… слагай край и да се свършва… страхливец… не можеш да го направиш, нали бе, мижитурко…“

ФАЗИ НА НОРМАЛНОТО САМОУБИЙСТВО

За да протече Вашето самоубийство по нормалния начин, то трябва да премине през следните фази, които ви препоръчваме:
1. Заплахи за самоубийство – задължително.
2. Изявления, издаващи желание за смърт – препоръчително. Правете тези изявления небрежно, за да може след актана Вашето самоубийство другите да си кажат: „Знаех си аз, усещах нещо…
3. Опити за самоубийство – поне един. Ако не Ви обърнат внимание след третия опит, не Ви остава нищо друго освен да го направите сериозно или да убиете някой друг.
4. Внезапни промени в поведението – става дума за апатия и меланхолия – всеки уважаващ себе си самоубиец минава през тези състояния. Ако Ви питат какво Ви е, не бъдете толкова апатичен и завържете разговор, защото втори път няма да Ви обърнат внимание.
5. Депресия – изразява се в плач, сънливост, загуба на апетит.
6. Последно уреждане – изразява се в раздаване на лични вещи.

ПРАВИЛА ЗА САМОУБИЙСТВО     

Има си правила. Не може човек току-така да се самоубие. Шаблонът е важен за успеха. Едно момиче, поради некомпетентността си и явно защото не е попитала във форума, вместо с приспивателни се натъпкало с витамини и получило силна алергична реакция. Проблем, наистина. Ето как предлагат да се реши този проблем вещите по самоубийствените въпроси.

Виж повече: Когато много ти е стресът, да ти обърнат кръвта трябва

ПРЕДЛОЖЕНИЕ 1 – КЪМ МЕДИЦИТЕ:

"За да може твърдо решените на самоубийство да намерят практични съвети как да се самоубият най-безболезнено с подръчни средства или как да си набавят нужните материали и медикаменти и да изпълнят процедурата без риск от издънка, за да не стане още по-зле –например да се увредят, но да оживеят, или пък да страдат ненужно и да изпитват силна болка при самото самоубийство, нека лекари и медици дадат ценни насоки как точно да се извърши.“Хипократ пасти да яде.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ 2- КЪМ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ:

Обсъждане на законови промени, за да може самоубийството да бъде по-достъпно и легално, да се провежда в специални държавни заведения, под медицински контрол, за да е най-безболезно за индивида, който е избрал този път, вместо хора постоянно да се хвърлят под влаковете или да скачат отвисоко.

Предполагам, следващата стъпка е да се създаде Министерство на самоубийството. 

ЛЕГАЛНО САМОУБИЙСТВО

Идеята за легалните самоубийства е взета назаем от филма Хотел Калифорния – хотелът на разбитите сърца. Там отивали хора, които искали да умрат. Гарантирали им безболезнена смърт и щастие една седмица преди смъртта. Когато си се настанил обаче, нямаш право да напускаш и да се отказваш…В този ред на мисли – да се развие тази идея, да се хуманизира още. Хората, които искат да умрат, да предадат доброволно здравото си тяло за ползване от болни хора, които искат да живеят. Черен дроб, бъбрек, далак до поискване. Нали сърцето, макар и разбито от нещастна любов, не бива да бъде похабено напразно… Да го формулирам като Предложение 3?

        самоубийство, смърт

ТОП МЕТОДИТЕ ЗА САМОУБИЙСТВО СПОРЕД ИНТЕРНЕТ:

1.Скачане със засилка под автомобил, познат още като Глава под гумата – 1,14%

2.Прерязване на артерии или вени – 5,68%

3.Чрез множество прободни рани – 2,27%

4.Чрез куршум в главата – 30,68%

5.Чрез куршум другаде (кръвозагуба) – 1,14%

6.Обесване вкъщи или сред природата – 4,55%

7.Свръх доза – 20,45%

8.Самоделна бомба – 6,82%

9.Бънджи без бънджи (демек – скок от високо) – 27,27%

10.Удар в главата с тъп предмет (най-вероятно ще е нужен приятел) – 0%

Изключителна слабост ми е методът обесване сред природата, печели ме този еко подход. И звучи поетично. Напомня ми едно тристишие на Борис Христов:

Бъди достоен за дървото.
Решиш ли някой ден да се обесиш,
само да наведе най-здравия си клон.

Възмутена съм от пренебрегването на някои интересни методи:

СЕПУКО (МНОГО КРАСИВО ПРЕДСТАВЯН В ЯПОНСКИТЕ ФИЛМИ)

При този ритуал се реже стомаха под пъпа (над пъпа ребрата пречат за широк разрез). Който можел да търпи болка е режел на кръст (вертикалният разрез е след хоризонталния). Само благородниците са имали секунданти – ритуалът е болезнен и малко хора са успявали да го извършат както трябва, а нисшестоящите не са искали да оставят господаря си да агонизираняколко часа (то са кървища, фекалии…), изобщо, не е картина за показване! Затова секундантите са помагали с рязане на главата! Обикновеният самурай и жените не са имали свои подчинени, което ги е принуждавало да си режат гърлата след корема, за да избегнат болките!        

ГЛАД

Според мъдреците това е единственият относително достоен метод за самоубийство. Той е бавен, в началото пречистващ тялото и духа. Ако след продължително гладуване човекът отново желае смъртта, няма какво да го спре. Методът е много мъчителен и дава време за преосмисляне на проблема, довел до самоубийството, почти няма успели да умрат по този начин, но има много успели да оживеят.

СКОК В КЛЕТКАТА НА МЕЧКАТА

Атрактивен метод, с добро медийно покритие. Място на действието – зоопарк. Подбира се най-здравата и най-гладната мечка, разбира се – хищник, защото ако се попадне на любител на малини, няма да има търсения ефект. Проблемът при този метод е, че когато има зрители на самоубийството, винаги някой успява да сигнализира, и често непознати хора от Гражданска защита се намесват навреме, защитават гражданина и осуетяват опита.

ТЕЛЕВИЗИОННО ШОУ

Шоу, в което в течение на няколо епизода самоубиецът изказва мнението си по болни за нашия свят въпроси. Още в първи епизод обещава финала и накрая най-неочаквано за зрителя наистина се самоубива. Методът се избира от зрителите, които гласуват за това на импулсен телефон. Междувременно телевизията прави луди пари от реклама, което не бива да се допуска от разумни самоубийци.

Виж повече: От депресия към експресия

САМОУБИЙСТВА С ИДЕАЛНА ЦЕЛ

Намираш си господар и се самоубиваш в негова чест. Или – отстоявайки идея, влизаш в конфликт със света и го измамваш да те убие той, да не се занимаваш с тази работа. Накрая си герой и ти правят паметник (отливката – по-добре приживе).

Не е смешно.

Може би никой не е приел сериозно живота, без да се замисли преди това за смъртта. Може би всеки възрастен индивид поне веднъж е стоял чисто гол пред мисълта дали да прекрачи Границата по свое желание. Емоционалните хора се самоубиват, когато тъгата или болката е твърде непоносима за тях. Интелектуалците – от скука или от отвращение към света.

Художникът Винсент ван Гог, поетът Пейо Яворов, поетесата Петя Дубарова, писателят Джек Лондон, психологът Зигмунд Фройд, египетската царица Клеопатра, актрисата Мерилин Монро, писателката Вирджиния Улф, философите Сократ и Сенека, поетът Сергей Есенин, писателите Стефан Цвайг и Ърнест Хемингуей… – това са само някои от най-интересните хора, живели в света ни и избрали смъртта, преди тя да избере тях. Всеки е имал своето основание. Имената им би трябвало да ни накарат да се замислим сериозно за самоубийството, а не като за купон в петък вечер.

Самоубийството е бягство. Нарушаване на правилата. Не може да се позволи току-така. Трябва да се пише отсъствие.

Затова, когато инстинктът за самосъхранение се оказва недостатъчен, се намесва и Църквата. Плаши самоубийците с това, че ще отидат директно в ада, без право на съд и чистилище. Без опело. За да ги спре. Защо сме по-значими живи? Би ли могло да стане модно самоубийството? Би ли свършил светът?

Какво имаме в противовес на желанието да се умре – питам се. Когато хората решат да излязат от играта, какво би могло да ги задържи вътре в нея? Не любовта, за жалост. Страхът и суетата. "Веднъж след като ме остави поредната Голяма любов, реших да се самоубия. Едно момиче обаче от съседния блок ме беше изпреварило. Лежеше на асфалта, изкривена и деформирана, а хората гледаха и говореха какви ли не глупости. Ако момичето можеше да се види отстрани как изглежда – нямаше никога да го направи.“

Колкото и парадоксално да е, че изобщо има някакво значение, всички мечтаем да сме красиви трупове. Малко от нас са безразлични към вида си, докато духът им напуска тялото и се издига нагоре. "Ей, как съм си заметнал тъпо крака, оцъклил съм се много неприятно, а тази слюнка направо ми съсипва физиономията…“– подозирам, че си мислят нещо такова въздигащите се. Усещането, че вече не контролираме ситуацията, не владеем тялото си, някой друг го мие, чисти, решава какво да му облече, разнася го насам-натам, поставя в земята, зарива с пръст… това са визии, които спират много хора да предприемат подобна крачка към прибързаната смърт. Едно момиче съветва друго във форума: "Преди да изпиеш хапчетата, погрижи се да изглеждаш добре. Кола маска, маникюр, педикюр… знаеш. И се гримирай. После нищо вече няма да можеш да направиш.“

Суетата и страхът ще спасят света, не любовта и красотата, съжалявам за откритието.

Мисля, че най-добрите думи против самоубийството, които срещнах, и които модераторите някак са пропуснали да изтрият, ги е писало момиче, защото са хитри, нежни и завършват с намигане : "Защо всички тръгват да се самоубиват през есента? Не бъди и ти просто статистика! Изчакай поне до лятото. ;)"

Няма : недей, няма ще съжаляваш и други подобни, които потенциалният самоубиец нарочно пропуска да прочете. Тя пише: "Ей, не излизай тъпо от играта. Изненадай ги.“Пък и до лятото… я камилата, я камиларя. Нужна ти е просто камила и късмет, може би въргаляне гол в снега през зимата, една цяла поляна с маргаритки през пролетта и един пуст плаж през лятото, за да размислиш. Без назидание, без поучения, без чувство за превъзходство. Харесвам това момиче. 

 Знам, че един твърдо решен да напусне сцената човек, като поета Яворов, не може да бъде спрян от никакви хитри думи на момиче. Но какви са тези Рецепти за смъртта, до които всеки има достъп, дори 12-годишните, които от сутрин до вечер стоят и попиват от екрана на компютъра?! Още повече, че за тях купон е всяко нещо, стига да има навалица и много гости. А такъв купон е във форума на бъдещите мъртъвци… „Добре дошли в клубана Великите Самоубийци! Наистина се надяваме Вие да сте един от тях!

Кога имаш право да станеш член на клуба? Явно след като се самоубиеш. Защото преди това няма никаква гаранция, че си Велик самоубиец, нали? И каква е тази реклама на Смъртта? Кой плаща?

Смъртта е много лично преживяване. Първото толкова лично, след раждането. 

Да я обсъждаш като нов метод за отслабване с анонимни непознати, е най-малко проява на лош вкус и неуважение. В България всеки ден един млад човек прави опит за самоубийство. Най-малкият успял е на 9 години, най-възрастният – на 92…

П.П. Можете да оправите пресолен сос, ако го разбиете с вино или с каймак от прясно мляко.

Изкуството да бъдем тук и сега

6 начина да си умело депресиран

Ако търсиш вдъхновение – открий го в нашия Instagram

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *