Могат ли „Три билборда извън града“ да променят всичко

На живота понякога трябва да се погледне и от друга перспектива.

  • 17.02.2018
  • от mirmasta

Да владееш тънкостта на черния хумор, без да събираш демонстративно шокираните погледи на околните, е изкусна материя, която малцина владеят. Един от тях е английския кинорежисьор, сценарист и драматург Мартин Макдона. За него комичното се крие точно там, където се е настанил страхът с всичките си тракащи зъби, и не вижда нищо лошо в това именно натам да насочи прожектора. С този фокус носителят на „Оскар“ създава и четирите си филма, последният от които е „Три билборда извън града“.

Черната комедийна драма разказва историята на Милдред Хейс (Франсис Макдорманд), която загубва дъщеря си. Момичето ѝ е убито и след като в продължение на месеци не е направен нито един арест по случая, решава да действа сама. Ходът, който дамата предприема, е колкото дързък, толкова и забележим.

Героинята облепя три стари билборда, намиращи се на входа на града с провокативни послания, насочени към шефа на полицията, г-н Уилям Уилаби (Уди Харелсън).

От този ход насетне следва ожесточен, драматичен спор между Милдред и полицията, в който черният хумор владее ситуация след ситуация. Създалото се напрежение се превръща в изследване на това, какво се случва, когато яростта не може да бъде овладяна. Докато напрежението ескалира кадър след кадър, се дава тон на теми като разделението, гнева и моралните ценности и най-вече на това, какво би се случило, ако всъщност няма разрешаване на този случай. 

Определено най-голямото предизвикателство пред Макдона е било това да балансира историята на Милдред, мисията ѝ, която е изцяло плод на емоциите ѝ, с това да застъпи елементите на черна комедия. Режисьорът се осланя на хумора, независимо колко черен и остър би бил, дори когато героите му се потапят в тежка мъка, неправда и съпротива. „Това, което се е случило с дъщерята на Милдред, е отвратително и ужасно. За мен най-важното беше да запазя стила на комедия, дори и прекалено черна, и да се уверя, че впуснала се в борбата срещу безнадеждността на ситуацията, Милдред няма да загуби разсъдъка си“, споделя Макдона.

„Три билборда извън града“ е филм, който обединява комедията и тъгата по изобретателен и невероятно правдив начин. Сценарият е най-трагичният, който Макдона някога е писал, но търсенето на надеждата е идеята, на която той се посвещава. Със сигурност отправната точка е доста тъжна, но нека не прескачаме това, че тук става дума за филм на краля на черната комедия и неминуемо има много елементи на комедия.

На живота понякога трябва да се погледне и от друга перспектива.

Тази лента отразява начина, по който Макдона гледа на нещата, а именно: 

„На моменти виждам тъгата, но винаги се опитвам да я съпоставя със светлата страна, добавяйки хумор, колкото и черен да е той, и така се опитвам да се преборя с безнадежността.“

Премиерата на филма ще бъде на 23 февруари 2018 г. Позволи на краля на черната комедия да си поиграе с чувствата ти, редувайки смях със сълзи в поредната правдива до болка история.

Не пропускай новия сезон на Westworld.