МОМИЧЕТО С ЦИГУЛКАТА

За Амара и йогата с цигулка

0 коментара Сподели:

Йога – древната система от двигателни упражнения, отдавна се превърна в предпочитан метод за спорт и релакс, доста често изместващ дори фитнеса. Вероятно това се дължи на факта, че йога не е просто спорт, а начин на хранене и дихателни упражнения. Цяла философия, в която се търсят и припознават наистина много хора.

И така, в търсене на правилната йога в града попаднах на две твърде вълнуващи дами Надя Динева и Венда Беспалова.

Запознай се с тези очарователни жени, които извисяват духовните вибрации на града с йога и цигулка. Не по отделно, а заедно! Точно така, йогата с цигулка е най-новата практика на красивото студио Амара, където всъщност се случи и нашата среща.

ВИЖ КАКВО НИ КАЗА ВЕНДА:

Как ти хрумна идеята за проекта? Как се ориентира към Амара?
Тъй като (явно) се оказах новатор в областта, реших да разширя аудиторията, след като през 2009 г. започнах електронния си проект, предназначен изцяло за клубната сцена. Свирейки на електронна цигулка на живо в клубове (първият от които беше Club Yalta), бях първата цигуларка, която показа красотата на цигулковия звук и достигна до стотици хора в нощна София, след това България и извън нея.

Наскоро ми хрумна идеята да направя същото, но представяйки го в един по-духовен кръг от интелигентни хора, които се интересуват от култура и изкуство, а именно хората, практикуващи йога. Набързо обмисляйки вариантите, реших да се целя нависоко (изцяло в стила ми) и се свързах с Надя от Амара, това студио притежава перфектната енергия за моя проект, освен че е с най-добрата локация в София. След това нещата просто се случиха – Надя веднага се свърза с мен, вдъхновена от идеята.

Сподели, че много е искала да направи такъв час в студиото, и след като се колаборирахме, скоро стартираме… отново проект, който се прави за първи път в България. А Надя за мен е от хората, които имам чувството, че винаги съм познавала.

Как въздейства цигулката като инструмент върху психиката?
Няма човек в днешно време, който да не е чел за положителното влияние на музиката (особено класическата) върху човешката психика: правят се все повече изследвания, доказващи благотворното ѝ влияние върху всички хора, като, разбира се, има специални препоръки към тези в по-специфично състояние – подрастващи, бременни, изложени на постоянен стрес (а в нашата мила и любима София не сме ли вече всички в тази група), както и хора, страдащи от различни заболявания.

Какви ще бъдат музикалните теми и как ще ги подбираш?
Изцяло залагам на импровизация. Всеки път различни теми, вероятно ще са вдъхновени от моментното състояние в практиката, променящи се спрямо хората, които я посещават. На мен самата ми е много интересно и нямам търпение да усетя взаимодействието между мен, Надя и практикуващите.

Не е ли това най-интересно – да не знаеш какво предстои, да търсиш, да предполагаш, да очакваш – всеки път да бъде различно. Това е нашата цел.

Колкото до фоновата музика, специално избирам сетове със звучене, което цигулката ще допълни и в същото време ще изпъкне – lounge, chill out и ambient звучене с jazzy, ethno мотиви например.

Как започна професионалният ти път?
Не беше непредсказуемо.

Аз съм потомствен музикант от 4 поколения, всички от рода ми са известни класически музиканти, някои от тях създали история.

Най-скъпите ми детски спомени са свързани с музиката, която непрестанно се слушаше вкъщи, вечерите, когато пеехме около пианото, докато мама свиреше (тя е виолончелистка, но пианото е вторият ѝ инструмент), а аз самата съм пропяла, преди да проговоря. Цигулката аз я избрах, започнах да свиря на 5-годишна възраст.

Завършила съм НМУ "Любомир Пипков", НМА "Панчо Владигеров", изминах дългия и трънлив път на оформяне на един класически музикант, докато не избрах да комерсиализирам тази толкова трудна професия и да покажа изкуството си на широката аудитория.

Какво би казала на хората, които не слушат класическа музика в ежедневието си?
Класическата музика не е за всеки. Това е най-сложното изкуство (неслучайно е първо от седемте). Тя може да бъде слушана, но не и разбрана от хора без подготовка. Човек трябва да е достигнал високо ниво на духа, интересувайки се мащабно от всички изкуства и слушайки години наред, за да може да разбира класическата музика. 

Но много ме радва тенденцията, която виждам в моето младото поколение и това на подрастващите – все повече посещения на концертни зали, опера и балет, театри, изложби, интерес и практикуване на йога, четене на книги – това гради личността и духа.

Културата и пътят на духа са основна съставка на човешкото щастие. Слушайки повече класика, авторска и стойностна музика, всеки човек надгражда сам себе си и постига вътрешно спокойствие и мир – най-важното в щастливия и уравновесен човек, който и обществото възприема по този начин.

Практикуваш ли йога?
Не, за мое съжаление, порицавам се.

Въпреки че назад в семейството още дядо ми, който беше оперен певец, е практикувал в години, когато в България единици са го правели. Той ми даваше пример с перфектно тяло, дух и още куп качества.

Винаги ми е било много интересно, просто чаках момента да дойде. И мислех, че е дошъл, когато миналата година бях бременна. Не можах да се организирам и времето мина в разходки в парка и (няколко пъти) полууспешни опити вкъщи с йога топка пред лаптопа.

А всъщност успях да родя сина ми Максим (11 мес.) естествено (!!!) и едно от нещата, което много ми помогна в часовете преди раждането, бяха именно техники с йога топка в родилната зала. Явно, че моментът сега ще настъпи – след запознанството ми с Надя аз официално искам да практикувам йога! Призовавам всички начинаещи – хора, елате, аз ще съм една от вас!

Коя си ти?
Аз съм едно момиче,за което нощният живот и партитата са религия. Непрестанно се променям, но оставам себе си. Щастлива съм, защото не приемам работата си като тежест, а като призвание. Аз съм тази, която някои от вас виждат да свири класическа музика на културно събитие, два часа по-късно – на коктейл или медийна изява, а вечерта – в клуб, под десетки светлини и клубна музика.

Непрекъснато се уча от будни хора с мнение и дума в обществото. И съм оптимист, въпреки че е трудно. Но усещам и виждам, че градя. Щастлива съм, защото обичам и съм обичана. Аз съм майка. Но в цялата си същност съм дете, което вярва в приказките! Мечтая за по-добър свят, изграден от интелигентни млади хора. Имаме основи, на които да стъпим, имало е хора, които са ги поставили за нас.

Избери своята йога в студио Амара.

ЗАПОЗНАЙ СЕ С НАДЯ – МОМИЧЕТО С ЧЕРВЕНИТЕ КОСИ

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *