Саундтракът на Нощ/Пловдив by Peter Kruder

От 90-те до днес музиката остава универсалното изразно средство за обикновени и изключителни обстоятелства

  • 29.09.2016
  • от редакторите

Peter Kruder дойде от Виена за една от Absolut-ните класически вечеринки, когато празнувахме не коя да е нощ, а Нощ/Пловдив. Основател на дуото Kruder & Dorfmeister, собственик на лейбъла G-Stone Recordings и една от най-влиятелните музикални фигури на 90-те, Peter знае що е то звук, който не остарява и не избледнява. Не се получи хубаво. Получи се специално. А с него се разделяме само до следващия път.

В каква насока е еволюирала клубната култура от 90-те до днес?
Променила се е в три главни аспекта. Първият е музиката, която свири в клубовете. Преди не беше нещо нетипично да пускаш различни стилове - house, drum’n’bass, в една и съща вечер, ако така го усетиш. Отделно публиката се е променила. Възрастовата граница вече е доста по-ниска, а клубовете са пълни с хора от все по-разнообразни националности. И третото - станала е много комерсиална.

Твоята музика промени ли се?
Разбира се! Днес правя музика за парти, тази, която пускам в клубовете. Обратно в 90-те продуцирах по-скоро музика за слушане.

Какво е музиката за теб?

Музиката е перфектното изразно средство за хора, които не умеят да кажат онова, което искат. А това е идеално за мен.

Кои са плочите, които трябва да притежаваш?
Ще започна естествено с Peace orchestra. Ports of Canada е страхотен. Има нужда и от нещо old-school като KRAFTWERK и нещо на Brian Eno…

Кой е най-добрият трак, с който да започнеш деня?
Онзи, който ще те накара да се чувстваш силен. Който ще ти даде енергията да прелетиш през деня с добро настроение. И кой ще е този трак, зависи изцяло от теб самия.

Любимият ти коктейл?
О, това е трудно. Зависи от настроението. Може би онзи, който пих снощи – Modern Fashion Rakia.

Опиши се с едно изречение.
Totally awesome guy!

Срещнахме те още и с един техно пионер, визионер - Dubfire.