Editors’ Choice: нашите най-любими неща от годината

Строим машина на времето и те разхождаме из артефактите, които направиха годината вълнуваща

0 коментара Сподели:

Мястото на страниците ни, в което те каним да ни последваш,

отново е отворено за всичко, което най-много ни харесва. Тук ще намериш онова, което прегръщаме с отворени обятия. Дванадесетото издание на рубриката ни е посветено на онези неща, които през последните 356 дни оставиха най-ярка пътека след себе си.

Онези, които събудиха сълзи в очите ни и гордост в сърцата ни.

Строим машина на времето и те разхождаме из артефактите, които направиха годината вълнуваща.

Филмът: The Banshees Of Inisherin

Макар боксофисът още да не ни е настигнал (и макар да сме почти сигурни, че няма), призът заслужено отива при The Banshees of Inisherin. Наречен „най-зрелият филм“ на Мартин Макдона и съвсем скоро появил се пред очите ни, този комедиен опус събира екранните партньори от In Bruges Колин Фарел и Брендан Глийсън в завладяващо тъжен и много особен сюжет, главна роля в който играят приятелството и токсичната мъжественост.

Албумът: Mr. Morale & The Big Steppers

Последният запис от Кендрик Ламар е своеобразна изповед за недостатъците и обстоятелствата, които променят светогледa. Тънката смислова нишка, характерна за творчеството му, минава през всеки един и маркира съзнанието като с бръснарско ножче, а след първото слушане осъзнаваш, че ти трябва малко повече време с осемнадесетте песни. Насаме.

Книгата: Дървесна история

Причудливият и фантастично написан роман на Ричард Пауърс за екологичната драма, в която живеем, и за тоталното ни откъсване от света на природата е носител на наградата „Пулицър“ за художествена литература за 2019 г., а у нас излезе в началото на годината. Още тогава кротко заяви позицията си на една от най-дълбоките, красиви и впечатляващи книги, които живеят по рафтовете на книжарниците. И има защо…

Тенденцията: устойчивост

Не, това няма да са поредните редове, в които четеш за завръщащите се дънки с ниска талия. Ако трябва да погледнем света отвисоко, няма как да не забележим тенденцията, обгърнала всички аспекти от живота ни тази година. Осъзнатото пазаруване, елиминирането на пластмасата от ежедневието, чистата храна и стремежът към по-здрава психика – всичко това вече е норма, не изключение от правилото.

Събитието: Софийски планетариум

Последните 11 месеца ни запознаха с невероятни нови пространства из града, който туптеше в ритъма на изложби, концерти и театрални постановки. Най-развълнувани сме от успешната цел на Photonics – София да се сдобие с планетариум. „Андромеда“ се превърна в космическа новина, а вече любимата ни Топлоцентрала има още по-силна ритегателна сила.

Джаджата: слушалки за спокойствие

Драскащи по стъкло нокти, автомобилни аларми и клаксони, ранобудни бормашини. Хилядите години еволюция са накарали слуха ни да е нащрек, когато опасността е неизбежна, но докато прадедите ни са се ослушвали за хищници, силните нива на шум в градска среда са просто неприятни. Идеята зад тапичките Flare Calmer е да променят формата на тъпанчето и да „изрежат“ от ума ни досадно изкривените честоти, които предизвикват неразположение.

Разгледай селекциите ни от предишните месеци тук.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *