5 филма на Педро Алмодовар, които да гледаш през ноември

Пет заглавия от неповторимия режисьор, които ще те разсмеят и разплачат

0 коментара Сподели:

Педро Алмодовар несъмнено е едно от най-големите имена в съвременното кино. Филмите му се отличават с ярки персонажи и заплетени житейски истории. Драматичните моменти, наситени с изразителността на испанския дух, гарантирано ще те изненадат и шокират.

В творчеството на Алмодовар всичко има две лица. Усещаме се, че тръпнем в очакваме някой внезапен обрат, който да разтърси представите ни за персонажите, миналото им и намеренията им.

Всяка една продукция на виртуозния режисьор е уникален шедьовър със своя собствена атмосфера, но същевременно неговият специфичен почерк се явява като обединяващ елемент.

Тук за теб сме подбрали пет от най-интересните филми на Алмодовар, които ще те развълнуват, разплачат и разсмеят както у дома, така и в киното.

Pain and Glory

Миналогодишният претендент за Оскар ни грабва още от невероятно красивите начални надписи и моментално ни потапя в съдбата на кинорежисьора Салвадор Мало. Историята е разказана чрез редуване на спомени и настоящи моменти, като постепенно тайните на главния герой ни се разкриват една по една. Съсипан от физическа и психическа болка, Салвадор се обръща към свой бивш колега, с когото не са се виждали от 32 години. В течение на разговора изниква изненадващо предложение, способно да спаси кариерите (и душите) и на двамата.

Нужно е да отбележим, че в Pain and Glory виждаме един от най-завладяващите филмови пейзажи, заснемани някога.

Селото, в което се мести семейството на малкия Салвадор, е удивително с бледите си скали и пещерите, превърнати в домове. Като цяло кинематографията е изключителна със стилните си комбинации от цветове, шарки и детайли.

Parallel Mothers

Нямаме търпение за новия филм на Алмодовар, който вещае да спечели сърцата и умовете на зрителите. Parallel Mothers се придържа към обичайния режисьорски стил на майстора на драмата. Главните героини, оживели на екрана благодарение на Пенелопе Круз и Милена Смит, са напът да родят едновременно. Двете жени се сближават по време на престоя си в болницата, но впоследствие се справят със житейските си ситуации по коренно различни начини.

Филмът откри фестивала във Венеция тази година, където Пенелопе Круз грабна наградата за най-добра актриса.

На 18 ноември от 19:00 лентата дава и начален старт на 35-тото издание на Киномания.

Чрез поставянето на Parallel Mothers на такава важна позиция в програмата организаторите отправят към зрителите посланието за ценността на човешкия живот.

Talk to Her

Говори с нея е призив за съпричастност към любимите ни хора, които не могат да ни чуят.

Във филма се преплитат историите на две жени, лежащи в кома, и мъжете, влюбени в тях. От едната страна са известната матадорка Лидия Гонзалез и чувствителният ѝ приятел Марко. От другата – красивата танцьорка Алисия и Бениньо, който се грижи за нея, въпреки че не я е познавал, докато е била будна.

Бениньо се отнася с Алисия, сякаш тя може да го чуе. Разказва ѝ за живота си, задава ѝ въпроси, пуска ѝ филми… Марко приема състоянието на Лидия по точно противоположния начин и общо взето е загубил надежда. След време мъжете се сприятеляват, обменят гледните си точки и постепенно нещата започват да се променят и за двамата – дали в добра, или в лоша посока, ще разбереш сам.

The Skin I Live In

Това е един доста по-сериозен филм на фона на останалите от селекцията ни. The Skin I Live In рисува мрачната картина на жена, затворена в дома на заможен пластичен хирург (под чиято кожа пък влиза Антонио Бандерас).

Скоро след началото се досещаме, че става въпрос за някакъв генетичен експеримент. Героят на Бандерас разработва нов вид кожни импланти, предназначени за жертви на обезобразяване. Нещата обаче не са толкова прости и зад и без това зловещата фасада се крие още по-зловеща тайна. Предупреждаваме те, че филмът е изпълнен с доста брутални моменти и особеният му стил не е за всеки. Със сигурност обаче съспенсът успява да ни държи на нокти през цялото време.

Volver

За пореден път във филмографията на Алмодовар виждаме Пенелопе Круз в главната роля и неслучайно – актрисата отново е феноменална с изпълнението си.

Реймунда е заседнала в нещастен брак и често е твърде заета, за да намира време да се грижи за старата си леля Паула. Когато възрастната жена почива, Реймунда е заета с оправянето на собствените си бъркотии (които предпочитаме да не ти разкриваме, ако не си гледал филма). В резултат на това се налага сестра ѝ Соля да отиде на погребението сама.

Историята се заплита още повече, когато по стълбите с плаха стъпка слиза не друг, а собствената им майка, за която и двете сестри вярват, че е починала в пожар преди много години.

С неочакваните си обрати, комични моменти и бърз диалог Volver е един от най-свежите филми на испанския режисьор.

Ако ти се гледа още нещо, виж тези 7 филма, които очакваме да видим във финалната „Оскар“ селекция

Пусни се в Tik Tok с нас.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *