Колекционери на аромати

Парфюмите са страст, особено тези, спрени от производство

0 коментара Сподели:

Тази година отново бях твърдо решена да открия за майка ми уникалния, неочакван подарък, от който тя ще бъде възхитена. Не си мислете, че това е лека задача, напротив. С течение на времето е все по-трудно да ме връхлети някое гениално попадение и все пак това се случи. Спомних си за един от любимите й парфюми – Decidela на Nina Ricci. Безспорно запомнящ се аромат, но спрян от производство преди повече от десетилетие и напълно неоткриваем у нас.

Кратко търсене в интернет ми показа наличието на немалък пазар за стари парфюми. Ентусиастите са склонни да платят доста пари, за да сложат ръцете и носовете си върху антични аромати, които са били прекратени от производство или преформулирани. В онлайн гигантите Amazon и Ebay, където основно търсих, ми се разкри голяма колекционерска ниша, за която не подозирах. Заедно с парфюма, който аз желаех да купя, на вниманието ми се представиха още много винтидж аромати, на доста завишени цени, а в някои от случаите, дори използвани.

Какво трябва да знаете при закупуването на стар парфюм, лежал в нечие мазе известен брой години? Всъщност именно съхраняването на прохладно място без достъп до слънчева светлина е ключово за запазването на даден аромат. Ако сте сигурни в продавача и начина, по който бутилката е съхранявана, то купувайте без притеснение, дори собственикът й вече да се е пръскал с парфюма.

Добре направените аромати издържат десетилетия, без да нарушат спецификата си и да изветреят.

Много колекционери са привлечени от факта, че формулите на известните парфюми се променят с времето често защото производителите трябва да отстранят някоя съставка, забранена или ограничена от Международната асоциация по ароматите (IFRA) – органа, който задава регулациите за безопасно използване на химикали и масла в парфюмите. Поради това старите аромати много често миришат доста по-различно от техните съвременни версии. Например използването на дъбов мъх (вид лишей, който расте по дъбовите дървета и е обичайна съставка на много класически аромати) е строго ограничено през последните години. Други естествени съставки, като например доста използваните от парфюмеристите мускуси, вече не се считат за безопасни и са забранени.

Много често в магазин за парфюми можете да чуете твърдението, че формулата на някой определен аромат винаги е била една и съща, но това не е вярно. Майсторството в парфюмеристката професия е да направиш аромата възможно най-близко до оригинала. Понякога формулата на парфюмите се променя, за да се следват модните тенденции или за да се намалят разходите чрез използване на по-евтини съставки. Сравняването на старите и новите аромати на дадена марка е един от основните интереси при колекционерите.

В света на парфюмите не е ясно дефинирано какво е „стар парфюм“, който има колекционерска стойност. Ако случайно намерите в килера оригинална бутилка с формата на манекен Shocking от италианската дизайнерка Elsa Schiaparelli, можете да се радвате, защото днес тя струва над 2000 лева. Бутилки Chanel No. 5 от 50-те години също са високо ценени. Въпреки това колекторите ще се заинтересуват от каквито и да е аромати от разпознаваеми марки от миналия век, тъй като много европейски регулации влизат в сила някъде около 2000 г., водейки до прекратяването или префомулирането на много аромати.

Така че, ако имате някакви стари парфюми от 80-те или 90-те, не ги изхвърляйте. Ако нямате интерес да започнете колекция, можете да ги продадете за нелоша сума.

Подобно на други колекционерски вещи, няма ясен ценоразпис, по който можете да разберете колко би струвал определен аромат. Един стар парфюм струва толкова, колкото колекционерите са готови да дадат, за да го притежават, което се променя във времето. Повечето продажби се случват в Ebay и там можете да придобиете представа за цена, като проверите скорошните завършени продажби на артикулите, които ви интересуват.

Търсените аромати в момента са много. Ако все пак сте решени да разчистите шкафовете вкъщи и да откриете някоя ароматна находка, списъкът от желани парфюми включва стари Miss Dior, Diorella, Tendre Midnight и Eau Sauvage на Christian Dior, Opium на YSL, Blu Notte на Bulgari, So Pretty De Cartier, Mary Quant от 70-те години, хипи аромата Aqua Manda от Goya и както винаги – Chanel No 5. от миналия век.

Виж още къде може да си направиш собствен парфюм.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *