Уикенд в Банско: Маршрут с топ 5 места, на които да се отбиеш

Редуваме Пирин, Банско, природа, град – ето къде спряхме и какво видяхме

0 коментара Сподели:
Уикенд в Банско: Маршрут с топ 5 места, на които да се отбиеш

Сигурни сме, че знаеш колко е красив Пирин през зимата, и ако си падаш по зимните спортове, си се пускал неведнъж на Шилигарника и Бъндерица или поне си гледал замечтано заснежените върхове на Вихрен.

Банско е сред най-популярните ски курорти в България и като такъв знаем и друго за него –

да, пълно е с механи и сгради във възрожденски стил, но забелязваме също, че естетическият му облик се ориентира според английските и руските туристи и не толкова така, че да ни е кеф на нас. Въпреки това на цялата сцена в Банско се появяват и яки места, които носят онзи дух на модерната градска култура, от който всички имаме нужда, търсейки разнообразие.

Ние видяхме това отблизо през очите на един от нашите редактори, който замина на уикенд трип до Банско тази пролет.

След като се върна обратно и ни зареди с енергията на планината, решихме да сътворим своеобразен маршрут с пет супер локации, които не бива да изпускаш. Има от всичко – спешълти кафе, готина баница, супер дизайнерско място за отсядане, скрита отбивка за обяд в Разлог и разбира се – пешеходен маршрут, за да разтъпчем добрите храни и напитки. Продължавай да четеш, трябват ти само туристически обувки и лека душа. 

Amuse Bouche by SKABRIN

Преди време ти разказахме за атмосферата на това място, припомни си.

Вторият ни престой ни очарова до степен на „ще отсядаме само там, когато сме в Банско“. Дълбоко интуитивният интериор предлага комфорт на много високо ниво. Представи си всички хотели, в които някога си нощувал, а после ги премести в recycle bin-а на ума ти и повярвай, че може дори да е по-хубаво. Влюбихме се във всичко – от oversize диваните, в които може да се търкалят няколко човека, без да се докоснат, през смелите интериорни решения, излизащи от баналната практика да има обособена душ кабина и приемащи вместо това голямо отворено пространство за баня, което носи именно усещането за почивка и пространство.

Многото ниши, умните тоалетни принадлежности (кибрит, презервативи) навяват на мисълта, че някой го е мислил много и го е измислил добре.

Разбира се, няма как да пропуснем ваната в спалнята, защото… всъщност няма нужда да ти обясняваме защо е яко да има вана в спалнята, нали?! Фините детайли като свещите в спалнята и о, да, проекторът на цялата стена са все малки и големи неща, които променят към съвършенство един престой. Чекирането е smart, дават ти необходимите детайли по Viber, няма рецепционисти, няма чакане. Френските прозорци допринасят към вече много уютната атмосфера. Цената на нощувка е повече от приемлива, така че имай едно Go there! от нас, после ще ни черпиш за препоръката.

гр. Банско, ул. „Кръстьо Асенов“ 17

ЛЮБАНИЦА

Собственичката на Cafe Parallel 43, вкусно брънч място в София, споделя, че не би се върнала вече в големия град, и донякъде я разбираме. Мястото на ЛЮБА̀НИЦА е почти одухотворено като присъствие и се усеща едно много важно качество за всяко едно място, което предлага храна – любов! Оттам идва и името, което измисля малкият ѝ син – „от любов и баница“. Имат всякакви вариации – от класическата със сирене и кисело мляко до варианти със зеленчуци и други комбинации, различни всеки ден. Предлагат също страхотен бананов хляб, веган брауни, чийзкейкове и един наистина жесток пробиотичен сок от ябълки, с който да прокараш въглехидратите.

Даваме му 10/10 и се радваме, че в Банско вече могат да се открият и такива места –

направени с ужасно много любов и чисти продукти. Горещо препоръчваме поне веднъж да закусиш там!

кв. Новия град, ул. „Пирин“ 60

Разходка в Пирин

Знаем, че не е място за хапване и пийване, но както те уговорихме в началото, трябва и малко движение. След като подложиш на закуска една любаница, предлагаме да скочиш до хижа Вихрен.

Оттам тръгват много маршрути и буквално sky is the limit!

В началото, както всеки добър маршрут има леко изпитание с денивелация и типичните за Пирин големи камъни, но гледките и езерата са голямата награда. Ако отидеш напролет (април-май), ще се изненадаш приятно, че макар в града вече да е „мръсна жега“, там, горе, освен че е прохладно, на сенчестите места има все още преспи сняг. Друго предимство са бледолилавите минзухари, които са покрили поляните. Да, много е красиво, имаш думата ни! Ако си смелчак или просто обичаш по-дългите преходи, някои от маршрутите могат да те заведат високо – точно там, откъдето трябва да гледаш нещата.

Конна база Perivolas

Тук правим една уговорка, че Perivolas не е точно в Банско, но пък е точно до Разлог и е буквално на някакви си 10–15 минути с кола – тотално си заслужава краткото пътешествие. Това, което няма да намериш в интернет, е, че освен конната база имат и малко ресторантче покрай къщата за гости. Менюто е кратко и семпло, но не на Мишлен ниво,

а от отново благото, което обичаме, когато сме сред природата.

Печени чушки с чесън, домашна ракия, салата зеле и моркови, скара и палачинки за десерт! Обаче понеже сме Go Guide, ще споделим и строго конфиденциална информация – поръчай си разложка шупла. Прилича на т.нар. мързелива баница, но е много вкусно, обещаваме. Може да я използваш вместо хляб – ето колко добри приятели сме. Намигваме ти, че и тук има подарък – гледката е чудо. Планина, езеро, поляни, простор. Докъдето ти стига погледът!

село Бачево

Black Honey Specialty Coffee Shop

Black Honey е наистина впечатляващо specialty coffee място и сме убедени, че в радиус от 100 км няма да намериш по-добро кафе. Отношението към детайла е на нивото на най-добрите места в България, а заслугата и в Банско да има кафене, което да задоволи и най-взискателните, е на Христо Янков, който заедно с Людмила Тодорова създава Black Honey. Еспресото излиза от La Marzocco, съвсем както си му е редът, в ръчно направени от майстор грънчар чаши, поднасящи оптимално аромата. Ако обаче ти е омръзнало от класическата силно изпечена „Бразилия“ и шоколадова арабика, избери истинската авантюра в етиопиите и другите вълнуващи кафета от Африка, които растат на голяма височина и са слабо изпечени от майсторите на церемонията Blu Bag, с екстракция през френска или аеро преса. За любителите на филтърни кафета – направо скочете във V60 или Chemex територията.

Студеният извлек, особено през лятото също е перфектен избор за деликатен long drink.

Ако посетиш Христо и се чудиш кое е най-специалното кафе, с което да ти изненада небцето, така че да си кажеш: „Ето такова нещо никога не съм пил!“, го попитай за спешълти еспресо от Етиопия, ферментирало анаеробно с дехидратирано личи. Дабъл шот от това течно злато ще ти създаде спомени за години напред!

ул. „Пирин“ 73

От тепе на тепе, от сърце в сърце: Пловдив през митове и легенди

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *