Безплатни карти за Националната библиотека по Коледа

Подаряват ни безплатни читателски карти и още нещо

0 коментара Сподели:

 Такааа… Едва ли в навечерието на празниците ви е до книги и ограмотяване по какъвто и да е повод, но ние сме във възторг от инициативата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и я приветстваме с радост. Специален жест по повод Рождество Христово реши да направи ръководството на мястото към почитателите на книгите и знанието – всеки, който желае, може да получи безплатна едногодишна читателска карта!!!  Достатъчно е да сте навършили 14 години, да посетите сградата на Библиотеката на бул. „Васил Левски“ 88 и да представите личната си карта на гише „Регистрация“

от 8:30 до 19:00 часа в дните между 11 и 22 декември, както и на 28 декември от 8:30 до 17:00 часа или на 29 декември от 8:30 до 15:00 часа.

С тази магическа схема всеки от вас ще може да се сдобие буквално с ключ от съкровищницата и да си избере нещо измежду  уникалните колекции на НБКМ и достъп до редица мултидисциплинарни и специализирани електронни бази данни с библиографска и пълнотекстова информация. Говорим за Social Theory (от Колекцията на издателство Alexander Street) – интердисциплинарна колекция, която намира приложение и в изучаването на политика, икономика, история, философия, психология, антропология, религия и литература. East View – пълнотекстова рускоезична онлайн база данни „Библиотечное и информационное обслуживание“, която включва 28 списания. EBSCO, който осигурява достъп до 5 мултидисциплинарни и специализирани бази данни с библиографска и пълнотекстова информация. Gale Virtual Reference Library с достъп до съдържанието на няколко авторитетни електронни справочни издания в следните области: история, наука, изкуство, литература, биографии, образование, социални науки.

Към всичко това добавяме и националните лицензи за достъп до научна информация, осигурени от Министерството на образованието и науката, като ScienceDirect –  пълнотекстова база данни с научни публикации в повече от 2000 списания в областта на социалните, хуманитарните и естествените науки, медицината и биологията. SCOPUS – библиографска база данни за публикации в над 16 000 списания, 23 млн. патенти и повече от 430 млн. качествени уеб ресурси в областта на биологичните, медицинските, социалните и други науки, като системата предлага и възможности за библиометрични анализи и проследяване на цитати. ISI Web of Knowledge – информационна платформа, осигуряваща достъп до различни бази данни в областта на естествените и социалните науки, в изкуството и хуманитаристиката, която предоставя също патентна информация, както и данни за информетричен и наукометричен анализ. Както се сещате, работата е сериозна, а към целия този разкош получавате и ползване към продуктите на „Сиела Норма“ АД, които предлагат възможности за бързо ориентиране след промяна в нормативен акт чрез инструменти за лесно автоматично сравнение на променените текстове.

За финал напомняме, че още когато през 1878 г. софийският учител и секретар на Градския съвет Михаил Боботинов предлага да се учреди „публична библиотека, нужна за развитието на София в културно и образователно отношение“ и доста по-късно, през 1953 г., новата сграда на Народната библиотека е тържествено открита, а

през 1963 г. – Народната библиотека „Васил Коларов“ се преименува в Народна библиотека „Кирил и Методий“, се е знаело, че това ще е едно от културните сърца на София.

Те не раздават подаръци всеки ден, така че иди и се възползвай от празничния лукс да знаеш и можеш.

Виж тук 7 книги, които да търсиш в библиотеката.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *