Най-култовите средни пръсти в историята

Кои са случаите с най-емблематична употреба на обидния жест

0 коментара Сподели:

Високо вдигната ръка и преобладаващ среден пръст – всички сме се сблъсквали с този универсален символ на несъгласие.

Традицията да се показва среден пръст датира от Древна Гърция като по-късно е пренесена в Римската Империя,

а дълбоката символика на жеста е естествено фалическа – в своята същност той представлява пенис с двойка тестиси. Някъде докъм 19 век жестът се е приемал за изключително вулгарен и безкрайно неприличен. По-късно обаче, покрай постоянната му употреба от страна на музиканти, кино актьори, атлети и прочие звезди средният пръст става неделима част от поп културата. Най-голяма вероятността да го получите е на пътя, особено в посока Перник, но

също така не е изключено с него да ви дари някой БГ политик.

Например Валери Симеонов – идолът (в огромни кавички) на няколко поколения парти ентусиасти.

Ето кои са най-култовите случаи със среден пръст в историята:

ДЖОНИ КЕШ

Всички знаем най-емблематичната снимка на Джони Кеш. Кадърът е запечатан в затвора Сан Куентин от музикалният фотограф Джим Маршал, който без да очаква подобна реакция, подвикнал към Джони Кеш да позира за снимка по молба за надзирателя.

Реакцията на кънтри легендата била спонтанна, непланирана и на 100% искрена.

Управата на затвора не били фенове, но кадърът остава завинаги в рокенрол историята.

МАРЛОН БРАНДО

Естествено средният пръст е неделима част от кино историята – още от първата му поява на екран през далечната 1929, когато Харолд Лойд го показва на отражението си в нямата комедия Speedy. Още нямало цензура, така че никой не знаел, че това не може да се прави във филм за масовата публика. Вече жестът на екран има тежестта на звучният израз f*ck you, затова се среща предимно по гангстерските филми, а актьорите го практикуват основно в свободното си време.

Много хора са пробвали да го направят емблематично, но Марлон Брандо е кръстникът и в това отношение –

той показва среден пръст сякаш се почесва по носа, за да минимализира риска от обвинения. Също значими споменавания получават Джони Деп, Кларк Гейбъл и Джерард Бътлър.

КАМЕРЪН ДИАС

Филмите ѝ са направили над 3 милиарда долара в боксофиса, тя e идол от екрана и модел за подражание на безброй много силни, независими жени и въпреки това, или може би точно заради това, един от най-известните средни пръсти принадлежи на Камерън Диас, която го е развяла най-безцеремонно по време на фотосесия за списание Esquire.

Кой знае защо при нея даже това изглежда секси.

МАДОНА и още поп звезди

Списъкът с музикантите, които са дарявали от сцената публиката със среден пръст е безкраен, също така никога не е ясно дали това е поздрав за феновете или пожелание към хейтърите.

Мадона е шампионът в тази категория, но сериозни подгласнички са Лейди ГаГа, Еминем, Ариана Гранде, Кейти Пери и Адел.

Бритни Спиърс и Иги Азалия на практика нямат друг сигнал в посока на папараците. Наградите на английското рок списание NME пък по традиция са с формата на статуетка тип среден пръст. M.I.A. развя ръка с такъв салют на живо от полувремето на Супербоула 2012, а Kid Rock ползва подобен кадър за обложка на албума си Devil Without a Cause. Кво да ги правиш – музиканти.

ХРИСТО СТОИЧКОВ

Има много атлети с изпънати във въздуха средни пръсти, но нищо не може да бие младия Христо Стоичков, който визуализира комбинацията от пръсти с активен среден на огромна част от архивните кадри през периода.

Неговото поведение на терена е толкова скандално, че вдъхновява холандска хард група да се скръсти Stoichkov, защото им звучало хеви метъл.

Също така до ден-днешен хората, които могат да четат по устните, се изчервяват от физиономиите му по старите мачове. Изобщо голяма част от публичните изяви на Стоичков носят отношението на един среден пръст, размахан във всички посоки.

Родителски методи от едно време, които не са съвсем подходящи днес. 

Пусни се в Tik Tok с нас.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *