Истинският немски Октоберфест, който не е чак толкова октомврийски

Бирата си е бира и вурстчетата са си вурстчета. Особено в Мюнхен...

  • 23.09.2017
  • от Цветелина Ракова

Октоберфест като най-посещавания народен празник се е превърнал в легенда, за която всички сме чували. Интересен факт е обаче, че фестът се провежда през септември до първия уикенд на октомври въпреки подвеждащото си име. А почитателите на бирата могат да го посетят тази година от 16 септември до 3 октомври. По протокол желаещите трябва да си резервират маса няколко седмици предварително, но минавайки между капките, винаги има варианта да отидете през седмицата около обяд, когато дори за немците е още рано да се наливат с бира, и може да си намерите свободно място. В днешно време Октоберфест представлява няколко палатки, побиращи няколко хиляди души, където можете да се насладите на специално създадената от немските пивоварни бира с близо 12% алкохол в еднолитрови халби. А пък кухнята обикновено предлага всевъзможни вурстове, джолани, картофи и кисело зеле. Не най-богатата на избор, но определено най-немската храна, която можете да си представите. Ако сте турист, лесно ще се отличавате, тъй като повечето немски посетители са облечени с типичните им носии от кожени панталони, карирани ризи и шапки с пискюли за мъжете и шарени сукмани с престилки, повдигащи бюстовете за жените. Ако не сте фен на Германия или бирата, определено този фест не е най-подходящото място за вас, но пък може да се порадвате на десетките въртележки, гондоли, виенски колела и какво ли още не, превръщащи огромното пространство между палатките в увеселителен парк.

Носете си дъждобран, защото шансовете в Мюнхен да не вали по това време на годината са толкова минимални, колкото да не видите поне 100 изпаднали в алкохолна кома туристи.

Освен Октоберфест в Мюнхен има още няколко неща, които трябва да бъдат уважени, ако посещавате града. Едно от тях е Нимфенбургският замък и трикилометровата му градина, в която можете да се повозите на гондола по канала. Друга известна забележителност е дворецът Шлайсхайм, както и сградата на кметството, която е любимото място за снимки на всички азиатски туристи, дошли да се нагледат на европейска архитектура. Можете да се повозите на рикша из центъра на града, както и да се разходите в Английската градина, която е най-големият градски парк в целия свят. На така наречения Айсбах може да се нагледате на сърфистите в реката. Не се тревожете, дори да отидете през декември, пак ще имате възможността да ги видите поради немския имунитет срещу студа. Два от най-известните немски университети се намират в центъра на града, а в библиотеката на техническия университет може да видите известните пързалки, свързващи етажите. Както и да пийнете нещо на покрива на ТУМ, гледайки града от високо. Разбира се, посещението на музея на BMW е must за всеки уважаващ себе си турист. А за обиколката на града силно се препоръчва използването на градския транспорт, тъй като такситата са по-солени от брецелите, а седемте линии на метрото свързват целия град. Като карти, по които можете да се ориентирате, има на всяка спирка и са доста по-необъркващи от софийските. Горещо се препоръчва и посещаването на града в топлите месеци на годината поради залязването на слънцето през септември и завръщането му чак през април, когато градът се променя напълно. Става много по-приветлив, а също така и предлага много повече неща за правене.

За всички желаещи да посетят легендарния немски фест: стягайте куфарите и алказелцера! И не се качвайте на въртележката, ако до вас седи мъртвопиян турист – за ваше добро и в името на хигиената.

А за тези, които искат да посетят града, когато не е препълнен от 6-те милиона туристи, дошли да пият бира – изчакайте няколко седмици или по-добре няколко месеца, за да се завърнат топлото време, веспите и колите кабрио. Също така се пазете от велосипедистите и не се тревожете за немския, шансът да попаднете на сънародници е по-голям, отколкото да сте сред руснаци на българското Черноморие.

Но и в двата случая се пригответе, че като си поръчвате минерална вода, ще получавате газирана. А ако решите да завързвате разговор, шегите за евреите не са препоръчителни.

Все още можеш да отскочиш за по бира на някое от тези събития.