Истинският немски Октоберфест, който не е чак толкова октомврийски

Бирата си е бира и вурстчетата са си вурстчета. Особено в Мюнхен...

0 коментара Сподели:

Октоберфест като най-посещавания народен празник се е превърнал в легенда, за която всички сме чували. Интересен факт е обаче, че фестът се провежда през септември до първия уикенд на октомври въпреки подвеждащото си име. А почитателите на бирата могат да го посетят тази година от 16 септември до 3 октомври. По протокол желаещите трябва да си резервират маса няколко седмици предварително, но минавайки между капките, винаги има варианта да отидете през седмицата около обяд, когато дори за немците е още рано да се наливат с бира, и може да си намерите свободно място. В днешно време Октоберфест представлява няколко палатки, побиращи няколко хиляди души, където можете да се насладите на специално създадената от немските пивоварни бира с близо 12% алкохол в еднолитрови халби. А пък кухнята обикновено предлага всевъзможни вурстове, джолани, картофи и кисело зеле. Не най-богатата на избор, но определено най-немската храна, която можете да си представите. Ако сте турист, лесно ще се отличавате, тъй като повечето немски посетители са облечени с типичните им носии от кожени панталони, карирани ризи и шапки с пискюли за мъжете и шарени сукмани с престилки, повдигащи бюстовете за жените. Ако не сте фен на Германия или бирата, определено този фест не е най-подходящото място за вас, но пък може да се порадвате на десетките въртележки, гондоли, виенски колела и какво ли още не, превръщащи огромното пространство между палатките в увеселителен парк.

Носете си дъждобран, защото шансовете в Мюнхен да не вали по това време на годината са толкова минимални, колкото да не видите поне 100 изпаднали в алкохолна кома туристи.

Освен Октоберфест в Мюнхен има още няколко неща, които трябва да бъдат уважени, ако посещавате града. Едно от тях е Нимфенбургският замък и трикилометровата му градина, в която можете да се повозите на гондола по канала. Друга известна забележителност е дворецът Шлайсхайм, както и сградата на кметството, която е любимото място за снимки на всички азиатски туристи, дошли да се нагледат на европейска архитектура. Можете да се повозите на рикша из центъра на града, както и да се разходите в Английската градина, която е най-големият градски парк в целия свят. На така наречения Айсбах може да се нагледате на сърфистите в реката. Не се тревожете, дори да отидете през декември, пак ще имате възможността да ги видите поради немския имунитет срещу студа. Два от най-известните немски университети се намират в центъра на града, а в библиотеката на техническия университет може да видите известните пързалки, свързващи етажите. Както и да пийнете нещо на покрива на ТУМ, гледайки града от високо. Разбира се, посещението на музея на BMW е must за всеки уважаващ себе си турист. А за обиколката на града силно се препоръчва използването на градския транспорт, тъй като такситата са по-солени от брецелите, а седемте линии на метрото свързват целия град. Като карти, по които можете да се ориентирате, има на всяка спирка и са доста по-необъркващи от софийските. Горещо се препоръчва и посещаването на града в топлите месеци на годината поради залязването на слънцето през септември и завръщането му чак през април, когато градът се променя напълно. Става много по-приветлив, а също така и предлага много повече неща за правене.

За всички желаещи да посетят легендарния немски фест: стягайте куфарите и алказелцера! И не се качвайте на въртележката, ако до вас седи мъртвопиян турист – за ваше добро и в името на хигиената.

А за тези, които искат да посетят града, когато не е препълнен от 6-те милиона туристи, дошли да пият бира – изчакайте няколко седмици или по-добре няколко месеца, за да се завърнат топлото време, веспите и колите кабрио. Също така се пазете от велосипедистите и не се тревожете за немския, шансът да попаднете на сънародници е по-голям, отколкото да сте сред руснаци на българското Черноморие.

Но и в двата случая се пригответе, че като си поръчвате минерална вода, ще получавате газирана. А ако решите да завързвате разговор, шегите за евреите не са препоръчителни.

Все още можеш да отскочиш за по бира на някое от тези събития.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *