11 жени, които накараха света да коленичи в краката им

Показваме ти великите жени, покорили историята, които се превърнаха във вдъхновение за изложбата на Go Guide – FASHION RECREATION

0 коментара Сподели:
11 жени, които накараха света да коленичи в краката им

Музика, която кара кожата ти да настръхне, актьорска игра, която те приковава към екрана, поезия и проза, които докосват всички най-фини струни на душата, и изкуство, което оставя следа в световната история. Това са талантите на всички 11 жени от миналото до днес, които ни вдъхновиха за изложбата ни FASHION RECREATION. Серията ни от beauty и fashion събития, които отдават почит на силата на женския дух, започна през 2023 г. с изложбата „Стихийните отпечатъци“, в която ти показахме 10 жени и тяхната душевност, темперамент и емоционалност, отразена в 10 портрета, снимани от Фелия Барух.

Сега традицията продължава и тази пролет със събитие, което обещава да те остави без дъх.

В него с помощта на магьосниците на стила – стилист Антония Йорданова, грим – Слав Анастасов, и коса – Георги Петков, преобразяваме 11 любими наши дами в 11 знакови вдъхновителки от световната история. Прекрасните Алекс Раева, Койна Русева, Прея, Ани Пападополу, Деси Стоянова, Ирра, Милена Ерменкова-Торосян, Ирмена Чичикова, Вики Димитрова, Неда Новачкова и Вики Дончева ще се въплътят в образите на иконични жени, като Одри Хепбърн, Марлене Дитрих, Фрида Кало, Ава Гарднър, Ета Джеймс, Шер и др., за да застанат пред обектива на ненадминатия Костадин Кръстев – Коко, а ти да видиш резултатите във вдъхновяваща изложба. Очакваме те на 18.04 от 19:00 ч. в ONE Gallery, за да се насладим заедно на знаковите портрети на това преобразяване и да си подарим изживяване в стил Go Guide – изкуство, музикален диджей сет на живо, коктейли, страхотно вино и beauty кът, в който коафьорите на Kérastase ще превърнат косата ти в истинско произведение на изкуството с лек стайлинг. Събитието те очаква тук, но преди това виж повече за всички 11 велики жени, които накараха целия свят да коленичи в краката им.

Ета Джеймс – непокорната

Легендарна, неподражаема, абсолютен идол и вдъхновение. Царицата на блус, R&B, рокендрол, джаз, соул и госпел, шесткратна носителка на „Грами“ и част от залата на рокендрол славата. Ета Джеймс се ражда на 25 януари 1938 г. в Лос Анджелис, САЩ, и си отива от този свят на 20 януари 2012 г., оставяйки следа в сърцето на милиони.

Бионсе я изигра в емблематичния биографичен филм от 2008 г. Cadillac Records,

а Ета завеща на света песни, които се пеят и до днес. За нея се твърди, че е мостът между ритъм енд блуса и рокендрола. Тя притежава шест награди „Грами“ и 17 Награди за блус музика. Списание „Ролинг Стоун“ я поставя на 22-ро място в класацията си „100 най-велики певци на всички времена“ и на 62-ро в класацията „100-те най-велики музикални творци“, но и сега – тя остава за нас абсолютен номер едно.

Хелена Бонам Картър – странност е моето име

За нея казват: „Тя е толкова странна, че може да изиграе само приказни или напълно луди жени“, но въпреки това публиката не спира да иска да я гледа още и още. Хелена Бонам Картър е неподражаема актриса, носителка на награда на БАФТА, „Еми“ и „Сателит“, както и на номинации за две награди „Оскар“, три награди „Сатурн“, пет награди „Еми праймтайм“, шест награди на БАФТА и девет награди „Златен глобус“.

Влюбени сме в образите ѝ на Марла Сингър в „Боен клуб“,

Белатрикс Лестранж във филмовата поредица за Хари Потър, Кейт Крой в „Крилата на гълъба“, г-жа Ловет в „Суини Тод“, подлата Червена кралица в „Алиса в Страната на чудесата“ и Инид Блайтън в първата едноименна адаптация по живота ѝ. Хелена Бонам Картър е командор на Ордена на Британската империя от 2012 г. заради приноса ѝ към драматургията. За нас тя не трябва да спира да играе.

Одри Хепбърн – изящество в Тифани

Одри Хепбърн е актриса, балерина, филантроп и една от малкото звезди, която е печелила четирите най-престижни награди: „Оскар“, „Еми“, „Грами“ и „Тони“. Освен че е оценена едновременно в света на музиката, киното, театъра и телевизията, тя е впечатляваща със своите лични качества и силния си борбен дух.

Одри има толкова фина и изящна осанка, че всички я оприличават на истинска порцеланова кукла.

Родена в Брюксел на 4 май 1929 г. в дома на англичанина Джоузеф Ръстън и холандската аристократка, бивша баронеса Елла ван Хеемстра, Одри се превръща в абсолютна икона с ролята си от 1961 г. в „Закуска в Тифани“. От 1960 г. има звезда на холивудската Алея на славата, а през 1999 г. Американският филмов институт я включва под номер 3 в класацията на най-големите жени звезди на класическото холивудско кино.

Джейн Остин – смела по дух и по перо

Тя е част от бунтарките в литературата, които обожаваме, а образите на жените, за които пише, винаги са смели, безразсъдни и против обществените норми и система. Джейн Остин е любимата ни английска писателка, известна най-вече с шестте си главни романа, които интерпретират, критикуват и коментират живота на британската дребна аристокрация в края на XVIII век.

Тя пленява публиката с издаването на „Разум и чувства“ (1811), „Гордост и предразсъдъци“ (1813), „Менсфийлд парк“ (1814) и „Ема“ (1816).

Джейн пише и два други романа – „Абатството Нортангър“ и „Доводите на разума“, – издадени след нейната смърт през 1818 година, както и още един – „Сандитън“, – който не успява да завърши. През 1869 година, петдесет и три години след нейната смърт, племенникът ѝ публикува „Мемоар за Джейн Остин“, в който представя на жадната публика убедителна версия за нейната писателска кариера. Едва след смъртта си е призната и оценена като абсолютно вдъхновяваща, но и до днес Джейн Остин пленява огромен брой читатели. Романите ѝ са основа за множество филми – от „Гордост и предразсъдъци“ до съвременни продукции, като „Любов и приятелство“.

Марлене Дитрих – фаталната

Кой не е виждал тънките ѝ устни и вежди, цигарето в дясната ръка, пухкавите кожи около врата и погледа ѝ на абсолютна прелъстителка. Тя е идол, световен образ, попкултурна икона и напълно неподражаема. Огнена, бясна, извън клишето – Марлене Дитрих не е просто кинозвезда, тя самата цялата е кино от световна величина.

Дитрих е най-известната германско-американска актриса и певица, а всички я разпознават по дълбокия глас и умопомрачително дълга кариера.

Тя започва като кабаретна актриса през 20-те години в Берлин, но ролята ѝ на Лола Лола в „Синият ангел“ (1930) ѝ донася международна известност. След нея Дитрих заминава за Съединените щати, където се превръща в една от звездите на Холивуд с филми като „Шанхай Експрес“ (1932) и „Желание“ (1936). Тя е и една от най-скъпоплатените актриси на епохата. От любовната ѝ афера с Едит Пиаф до снимките ѝ от фронта – Марлене е истинска буря. През 1999 г. Американският филмов институт включва Дитрих под номер 9 в класацията на най-големите жени – звезди на класическото холивудско кино.

Мадона – кралицата

Тук няма какво да кажем освен „Господи, Мадона“! Царицата на провокацията, певицата на века, материалното момиче, което яхна и здраво подкара този толкова материален свят.

Мадона е една и други няма!

Продажбите на албумите ѝ надхвърлят рекорден брой от над 400 милиона копия, изключвайки сингли и максисингли (103 млн.). Най-продаваният сингъл на Мадона е Hung Up с продажби над 10 млн. копия. Най-продаваният албум е True Blue с продажби, достигнали 42,5 млн. копия. Официално е обявена и коронована за абсолютната кралица на попа!

Ава Гарднър – великата красота

Официално е обявена за една от най-красивите актриси от миналото, а и на всички времена. Няма как да си говорим за класическа прелест без Ава Гарднър. Тя е еталон за изящество и финес, за грациозни движения и черти. Все пак Франк Синатра се влюбва в нея от пръв поглед, заявявайки:

„Цял живот се стремих да стана певец и мислех, че това е най-важното. А сега ти си всичко, което искам!“.

Ава е включена в списъка на Американския филмов институт (AFI) като една от най-големите филмови звезди на всички времена, получава номинации за „Оскар“ за филма „Могамбо“ (1953 г.), където партнира на Кларк Гейбъл, и БАФТА награди за филмите „На брега“ (1959 г.) и „Нощта на игуаната“ (1964 г.). През 1999 г. Американският филмов институт включва Гарднър под номер 25 в класацията на най-големите жени звезди на класическото холивудско кино.

Мелани Грифит – вечното работещо момиче

Не, тя не е просто любимата на Антонио Бандерас от 1996 до 2015 г. – тя е тигрицата, дръзката и абсолютно запомняща се Мелани Грифит. След като получава „Златен глобус“ през 1988 г. за филма „Работещо момиче“,

Мелани се превръща в тотален секссимвол и световна звезда.

Тя започва да се снима в киното още през 1975, на 17-годишна възраст, а след „Златния глобус“ и поредица от неуспешни роли следва ролята на наркоманка във филма „Още един ден в рая“ (1998) и участие във филма „Луди в Алабама“ (1999), които я изстрелват отново сред световния кино елит. Дъщеря ѝ Дакота Джонсън също е актриса, а приликата с Мелани е впечатляваща.

Шер – арменка, индианка, покорителка

Шерилин Саркисян е арменското момиче, което не просто покори музикалния свят. Тя го победи и въпреки нелеката си съдба успя да му извика:

„Ти си мой, друже, и аз съм на върха!“.

За нея ще кажем само – носителка на наградите „Оскар“, „Грами“, „Тони“, „Еми“, БАФТА, „Златен глобус“, както и лична притежателка на звезда на Алеята на славата в Холивуд. Тя е покорила всичко, което може да се покори в музикалния свят и познай какво – на 77 г. още е тук! Браво, момиче!

Фрида Кало – не мога да съм друга

Трагиката е в кръвта ѝ, изкуството ѝ е световно, а днес всички я носим на принтове върху дрехи, чанти, постери, но най-вече точно под сърцето си.

Магдалена Кармен Фрида Кало и Калдерон е феномен, мексиканска художничка, превърнала се в попкултурна икона.

Фрида е известна с непокорния си дух и неконвенционалния си стил както в изкуството, така и в личния си живот. Нейното творчество е смесица от реализъм, символизъм и сюрреализъм, примесено с мексикански национализъм и фолклор. Съпруга е на легендарния мексикански стенописец Диего Ривера и както знаем, най-известната ѝ реплика е: „В моя живот има две огромни катастрофи – първата е катастрофата с автобуса, втората е Диего“. Изкуството ѝ винаги е подклаждано от тяхната „картина на любовта“.

Дакота Фанинг – детето чудо

Тя буквално израсна пред очите ни и ако преди ни пленяваше това синеоко дете, което играе като звяр, то сега в лицето на Дакота имаме истинска грандама на Холивуд. Фанинг става актриса на петгодишна възраст, когато се появява в телевизионна реклама на лотарията в щата Джорджия заедно със знаменития музикант Рей Чарлз.

След това е избрана за реклама на прах за пране, а след това следват големите ѝ роли.

Познаваме я от „Мъж под прицел“ с участието на Дензъл Уошингтън, Джанкарло Джанини и Рада Мичъл, „Криеница“ с Робърт де Ниро, „Война на световете“ и др. През 2009 Дакота се появява във втората част от Здрач сагата като Джейн Волтури. Днес Фанинг е известна и като една от най-добре облечените на червения килим.

Ако искаш да видиш как 11 известни родни дами ще се преобразят във всички тези фантастични жени – очакваме те на FASHION RECREATION! Събитието се осъществява с подкрепата на нашите страхотни партньори от Samsung, Domaine Boyar, Bioderma и Kérastase, а след ивента ще може да се насладиш на изложбата в Sofia Ring Mall до края на април.

За още от същото – виж Go Guide представя FASHION RECREATION – изложбата, която празнува силата на женския дух

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *