Фрида Кало, Диего Ривера и картината на любовта

"В моя живот има две огромни катастрофи - първата е катастрофата с автобуса, втората е Диего."

0 коментара Сподели:

Катастрофа. В това се превръща любовта, когато излеем всички краски на страстта върху ѝ. Сблъсъкът е винаги челен, сърцата се възпламеняват, сълзи, обиди (а след това милувки) се стичат безпощадно и парят повече от лава. Пред този взрив другите забежки тлеят.

Тази катастрофална обич откриваме в картината на любовта, нарисувана от Фрида Кало и Диего Ривера. 

15. Рядко е преломна възраст, за каквото и да е. На 15 светът все още ти е непознат. Обичаш факта, че в съзнанието ти няма почти никакви тревоги. Своеволието е най-големият коз в ръката на твоето настояще. Именно от своеволност 15-годишната Фрида се сблъсква с човека, който ще бележи както линията на живота ѝ, така и тази на сърцето – Диего Ривера. Той не е нито първа хубост, нито младост. Харизмата му обаче е също толкова безспорна, колкото и талантът. Второто е първият фактор, който пленява Фрида. Така тя остава в капана на влюбването и дълго се наслаждава на изкуството му. 

Между моментите на наблюдаване, Фрида претърпява катастрофа и чупи гръбнака, ключицата и десните си крайници.

През това време тя се отдава на своя талант. След дългогодишното ѝ възстановяване, открива мъжа на живота си отново, но този път той работи по друг много по-мащабен проект. Настойчива както винаги, Фрида буквално изисква от него да слезе веднага от скелето и да критикува картините ѝ. А Диего е възхитен и иска още от тях. Така влиза още по-надълбоко в сърцето ѝ – тя го кани в своя дом. 

Сродните души винаги се познават.

Диего Ривера вече е разведен и противно на всякакъв съвременен морал, се впуска в чувствата си към 20 години по-младата от него Фрида. Тя опитомява за кратко сърцето му със своя остър ум, твърд характер и страст, присъща на истинска мексиканка. Не след дълго решават да заключат любовта си с брак. Емоциите на двамата бохеми обаче не могат да бъдат държани в клетка. Диего се връща към похотливостта си, като стига до абсолютната крайност – изневерява на Фрида с по-малката ѝ сестра. Кало не му остава длъжна и прескача от афера в афера. И то не само с мъже. Политически лидери, великани на световното изкуство – всички попадат в капана на неописуемия ѝ чар. Всичко води до развод, така че съвсем очаквано той се случва. Периодът на тяхната едногодишна раздяла е най-плодотворното време за творене на Фрида. Огромна част от невероятните ѝ картини са създадени именно тогава.

Виж повече: Салвадор Дали: Испанецът, който научи света на въображение

Типично по латиноамерикански те осъзнават, че колкото и счупена да е любовта им, не могат да живеят един без друг. Затова се женят отново. 

Виж повече: Тъмната страна на изкуството

Вторият им брак отново върви към катастрофа. Те са наясно с това, но любовта им ги дърпа толкова силно един към друг, че не могат просто да се оставят. Около този период Фрида все по-силно усеща белезите на съдбата върху тялото си. Тя рисува предимно от леглото, но Диего знае, че без нея ще е в пъти по-нещастен. След безцеремонните си изневери и безкрайните наранявания, те осъзнават, че истинската любов никога не е слънчева. Затова я обрисуват с всичките ѝ цветове – богатата палитра на най-великото чувство откриваме в творенията им.

Фрида винаги вкарва краските на нещастието към картините си.

Тези, свързани с Диего също не са по-различни. Явно е възможно да се пристрастиш към болката, щом тя се казва любов. 

Злите езици казват, че Фрида умира от предозиране с болкоуспокояващи, фактите твърдят, че белите и дробове малко или много отказват. След смъртта ѝ Диего не приключва със забежките си. Но знае, че няма антидот за сладкия вкус на отровната им връзка. Слабият вкус на следващите жени не го задоволява. Твърди се, че той дори е поискал да бъде погребан до Фрида, но молбата не е изпълнена. Тя така и не успява да го дари с дете след два неуспешни аборта. Сблъсъкът на душите им ги разбива така, че трябва да търсят частите си при другия… завинаги. Фрида казва, че

"В моя живот има две огромни катастрофи – първата е катастрофата с автобуса, втората е Диего."

Тази катастрофа обаче се превръща в най-вълнуващата картина на любовта. А и кой би искал да изживее само един цвят от това велико чувство? 

За жените и изкуството да са това, което искат

5 филма за силата на женския дух, които всеки трябва да гледа

Гледа ли новото ни видео?! Виж заедно с Тео Чепилов и Драго Симеонов кои са най-добрите моменти от хит сериала Stranger Things и спечели награда

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *