8 бунтарки в литературата, които обожаваме

Легендарни и вечни образи в добрата литература

0 коментара Сподели:

Всяко малко момиченце си мечтае, като порасне, да стане като любима героиня. И макар невинаги през вековете събитията да са били розови за нежната част от човечеството, в световната литература винаги са намирали място вдъхновяващи женски образи. 

 

Те съвсем не са се подчинявали на общоприетите изисквания към тях – да се омъжиш за „добра партия”, да народиш деца и да не мрънкаш много. 

Затова една до друга наредихме онези осем дами, които са надскочили принципите на времето си и няма как да не ги обожаваме. 

Елизабет Бенет от „Гордост и предразсъдъци”, Джейн Остин

Сама по себе си британската писателка Джейн Остин също се е опълчила на общоприетите норми и затова нейните героини винаги са смели, остроумни и находчиви. Лизи Бенет обаче изпъква като модел за подражание, защото въпреки потеклото на семейството си и предразсъдъците към жените съумява да изрази мнението си и да го защитава с характер.

Виж повече: Най-красивите актриси от миналото, които заслепяват настоящето

Катнис Евърдийн от „Игрите на глада”, Сюзан Колинс

Тежкият живот в Окръг 12 е научил Катнис да се бори с всички сили, за да защити близките и себе си. След като влиза и оцелява в Игрите на глада обаче, каузата става далеч по-грандиозна и Катнис става водач на цяла революция. И това ако не е вдъхновяващо! Любовните увлечения не я интересуват толкова, колкото свободата на потиснатия народ и именно нейната неимоверна отдаденост на каузата я прави толкова силен герой.

Холи Голайтли от „Закуска в „Тифани”, Труман Капоти

На нейната визитна картичка пише „Мис Холидей Голайтли, пътничка” и това е достатъчно, за да се влюбим в независимия дух и леката ѝ стъпка. Волна като птичка, Холи отказва да се обвързва с каквото и да било – независимо дали става въпрос за лични или делови отношения. Дори нейната безименна котка е просто временно настанена. Водена от мечтата по живот от висока класа, Холи чупи всякакви наложени норми и следва единственото важно – сърцето си.

Хърмаяни Грейнджър от поредицата „Хари Потър”, Джоан Роулинг

Изградена брилянтно от Роулинг като водещ женски образ в поредицата за Хари Потър, Хърмаяни често озадачава околните с феноменалната си памет и академични знания. Макар като 11-годишно дете да е по-скоро самонадеян зубър, с годините родената като мъгъл Хърмаяни става смела, състрадателна и остроумна млада дама. Неслучайно малките момиченца по цял свят искат да са като нея.

Скарлет О’Хара от „Отнесени от вихъра”, Маргарет Мичъл

Скарлет ражда на 16, след което става вдовица няколко пъти, преминава през глада и мизерията на Гражданската война с високо вдигната глава и не спира да намира изход от всяка ситуация. С комбинативен ум и изявена пресметливост, Скарлет О’Хара овладява до съвършенство изкуството да обичаш себе си и не я е срам да го отстоява въпреки пуританските разбирания на XIX век. 

Ана Каренина от „Ана Каренина”, Лев Толстой

В Русия през XIX век е изключителен скандал да имаш извънбрачна връзка, която, вместо да потулиш набързо, да продължаваш. Каренина разбира какво е любовта от красивия граф Вронски и това ѝ дава смелост да загърби семейството си и да предпочете личното щастие пред установените норми. Изисква се силен характер, за да се опълчиш на висшето общество и да изживееш живота си пълноценно, напук на всички.

Виж повече: Най-красивите актриси от миналото, които заслепяват настоящето – част 2 

Елисавета от „Крадецът на праскови”, Емилиян Станев

Подобно на Ана Каренина, и Елисавета избира да последва сърцето си, въпреки че любовта на един дрипав войник не може да бъде разбрана от обществото. Но именно този войник връща живота във вените ѝ и прави нейния сладък катарзис истински желан. Елисавета бързо се превръща в огнена бунтарка, готова да отстоява себе си и своето щастие в едни размирни времена.

Ирина от „Тютюн”, Димитър Димов

Изключително умна и многопластова, героинята на Димов с нищо не отстъпва от световните женски образци в литературата. Това, което я прави толкова силен персонаж, е осъзнаването ѝ, че високите принципи не те предпазват от провал. Нейният бунт в едни мъжки времена е подплатен с достойнство и добра самооценка, а характерът ѝ неминуемо буди възхищение.

Топ 5 литературни ястия, които провалят всяка диета

Вече ти се хапва? Виж как да си направиш три супер смутита 

Какво става в града?! Последвай ни в Instagram и разбери пръв 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *