Най-красивите актриси от миналото, които заслепяват настоящето

За жените, които крепяха света на рамене си, докато си нанасяха червено червило

0 коментара Сподели:

Красотата може и да е субективно понятие, но има жени, от чиито погледи дори времето спира, за да се вгледа по-добре. Безспорно ретро излъчването на актрисите от средата на миналия век вече е класика и еталон за съвършенство – силно изявени скули, очна линия, коса на вълни, червени устни и големи, загадъчни очи. Има нещо много могъщо и крехко едновременно във всяка една от тях – излъчване на жени, които крепят света на раменете си, докато си нанасят сутрин червилото.

РИТА ХЕЙУЪРТ

Рита покорява 40-те години, когато кариерата й достига шеметни върхове. Твърди, че не е имала всичко в живота, а прекалено много, и сигурно наистина е било така – красота, талант и пари в изобилие. Ветеранът Дон Маклийн споделя, че когато гледали филми с Рита, войниците стояли с отворена уста от блясъка на всяко нейно движение.

Най-популярната й снимка е седнала на легло, леко извърната и с ослепителна усмивка – именно тази фотография е прикрепена към тестова атомна бомба, пусната през 1946 г. над атол Бикини…

Няколко години дори е принцеса, след като се омъжва за принц Али Хан. За жалост въпреки прозвището, което Холивуд й дава – „Богинята на любовта“, тя има много провалени бракове и връзки.  В едно интервю казва, че няма значение какво ще напишат за нея, стига да не изглежда тъжно. Затова няма да се впускам в детайли за интимния й живот, но ще отбележа, че до последния си дъх е ослепителна и небрежно фатална.

ВЕРОНИКА ЛЕЙК

Псевдонимът на Констанс Окелман е измислен от режисьора Артър Хорнблоу, който намира истинското й име за твърде обикновено. На съвършеното й лице твърди, че Вероника подхожда много повече – име, което говори за класическа красота, а Лейк буквално означава „езеро“, също като синьото на очите й, в което много мъже са се опитвали да плуват, но са се удавяли безславно.  Филмовата звезда става модел за подражание на много жени, които умират да изглеждат като нея. Стига се дори дотам, че официално от правителството на САЩ я молят да си промени прическата, тъй като във военните заводи работничките й подражават, което им пречи на работата. Едно е да позираш във филм със закрито на половина лице от дълги руси букли, съвсем друго е да рискуваш да изгубиш пръст под тежка машина в завод… Добре изразени скули, железен поглед, дълбоки сини очи и дълги елегантни рокли – Лейк е вдъхновение във времена на разпад. Всъщност и до ден-днешен много звезди копират нейни фотосесии, пример за това е Кристина Агилера.

ХЕДИ ЛАМАР

Знаете ли с какво е известна Хеди Ламар? С фаталната си красота? С шестте си брака? Като легенда на европейското и американско кино?

Да, с всичко това, но и с много повече – тя патентова откритие, на което днес дължим съществуването на безжичен интернет.

Освен красива и умна е била е изключително смела. Първият й съпруг е нацист в буквален и преносен смисъл. Абсолютно против жена му да е актриса и да се съблича на големия екран, той я прави затворник в собствения им дом. Това, разбира се, е много далеч от плановете на Хеди за бъдещето и един ден успява да избяга от мъжа си и от родната страна, преобличайки се като прислужница. В Париж започва и мечтата й по бляскавия живот, който по-късно ще я отведе до Холивуд. Като натрупан опит от браковете си тя стига до извода, че „ако мъж ти даде златен ключ за дома си, той има правото на посещение по всяко време“. Затова като умно момиче не го позволява.

АНА КАРИНА

На 17 години една млада датчанка на име Хане Байер пристига в Париж – не много наясно какво я очаква, но с чувството, че е на прав път. И наистина е. Първоначално е забелязана от фотограф, който в увещава да стане модел при Коко Шанел – красотата й още е крехка, но обещаваща да се разгърне шеметно. На кастинга за „До последен дъх“ съдбата я среща с гениалния режисьор Жан-Люк Годар, чиято любовна история ще стане световноизвестна. Те са красиви, талантливи и, разбира се, изключително своенравни. Предизвикват се, удрят си шамари, обичат се, изневеряват си, злепоставят се, обожават се, скандалите им подхранват медиите и феновете. Името й, както е очевидно, е заимствано от Ана Каренина, която толкова много харесва заради счупването на нормите и отдаването на страстта и свободата по един бунтарски, но естествен начин. Ослепителна е с големите си тъмни очи, с начина, по който държи цигара, с диадемите, роклите и очната линия, която й придава още по-котешко излъчване.

АВА ГАРДНЪР

Няма как да си говорим за класическа красота без Ава Гарднър. Тя е еталон за изящество и финес, за грациозни движения и черти. Все пак Франк Синатра се влюбва в нея от пръв поглед, заявявайки:

„Цял живот се стремих да стана певец и мислех, че това е най-важното. А сега ти си всичко, което искам!“.

Феновете обаче не реагират много добре на новата двойка, тъй като Синатра е женен, а Ава е обвинена в подло съблазняване и почти демонизирана. Получава номинации за „Оскар“ и внимание от известни мъже – разкошните мигли и червеното червило омагьосват дори и през екрана. Излъчването й е на аристократка, една от онези жени, които абсолютно винаги са безупречно облечени от глава до пети, с високо вдигната глава, скъпи бижута и усмивка за един милион долара.

Имало едно време изящество, има го и сега, вярвам в това. Но нещо от красотата на гореспоменатите жени си остава в годините на тяхната младост и единственото, което можем да направим, е лекичко да се докоснем до ретро грацията им през филмовите ленти.

Още ретро вълна, само че романтична – с най-великите любовни писма в историята.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *