Магията и киното, и Алехандро Ходоровски

Магьосникът на 90

0 коментара Сподели:

Алехандро Ходоровски е един от най-интересните хора на изкуството, съчетаващ киното, театъра и поезията с магията и ясновидството. Във филмите и живота си той използва познанията си по окултизъм и Таро, за да развива, лекува и напътства зрителите си и хората, поискали да видят бъдещето си в мистичните 78 карти.

Глупакът


Алехандро Ходоровски е роден в Чили в семейство на руски емигранти. Детството му е самотно и тъжно и единственото, което го радва, е поезията и изкуството. Строгият му баща намира заниманията му с литература и чувствителната му натура за неподходящи и често го унижава и потиска.

Въображението на Алехандро обаче го спасява от тесния малък град и консервативното семейство и го насочва към света на магията, недостъпна и съблазнителна.

За да достигне до нейните тайни обаче, той трябва да измине своето духовно пътуване.

Подобно на картата на глупака в Таро, той е в началото на своя живот и пътешествието е все още пред него.

А то започва с напускането на малкия роден град със семейството му и отпътуването им за Сантяго.

Звездата

В Сантяго младият Ходоровски работи в магазина на баща си, но продължава да мечтае за живот, посветен на изкуството. Покрай интереса си към поезията започва да посещава артистични кафенета, където се събират писатели, музиканти и поети, и се запознава с поетесата Стела Варин.

Ексцентричната Стела е първата му любов и връзката му с нея поставя началото на един различен период в живота му. Новото му семейство са хората на изкуство, с които  съжителства в културните кръгове на столицата, а самият той започва да се изявява в кукловодство и поезия.

По това време е първият му по-сериозен допир до картите Таро, когато на едно вечерно събиране с приятели възрастна дама му гледа и предсказва, че той ще пътува много и ще превърне света в свой дом.

Това предсказание, любовта към неизвестното и политическите промени в Чили мотивират решението му да напусне Южна Америка и да се отправи към Франция, където се надява да „спаси сюрреализма“.

Светът

Във Франция Ходоровски учи пантомима, става част от трупата на Марсел Марсо и участва активно в театъра. Няколко години по-късно заминава за Мексико, където започва да се занимава с кино и снима първия си филм „Фандо и Лиз“. Неговите абстрактни, понякога гротескови сцени правят изкуството му шокиращо и „Фандо и Лиз“ е забранен в Мексико, но пък в Северна Америка намира своите почитатели, сред които и Джон Ленън. Ленън убеждава мениджъра на Beatles да платят за реализирането на следващия филм на Ходоровски – „Светата планина“.

Магът

Освен с кино, театър и поезия Ходоровски се занимава с изучаването на картите Таро и тяхната сила да помагат на хората в житейските избори. Заедно с един от своите ученици в продължение на две години възстановяват оригиналната колода Таро, преоткривайки нейния смисъл. В загадъчните фигури на 78 карти режисьорът намира духовните етапи, през които преминаваме, за да достигнем себепознание и духовно усъвършенстване.

Към езотеричните си знания за магията и картите Таро Ходоровски добавя тези по дзен будизъм, шаманизъм и психология и създава своята психомагия. Психомагията се основава на магическото влияние на определени символични действия над психиката ни. Според Ходоровски чрез извършването на ритуали, наподобяващи символично други събития от живота, на които искаме да повлияем или които искаме да променим, ние наистина го правим.

Повече за психомагията можеш да научиш от книгата му „Танцът на реалността“ и от предстоящия му филм по темата, а днес магьосникът Ходоровски навършва 90!

Прочети тези 5 любовни стихотворения от български автори.

Виж какво казва доктор Радина Денкова за красотата.

Последвай ни в инстаграм

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *