12+3 неща за правене в квАРТал-а

Задава се KvARTal Festival 2018: REstart, алтернативният празник на София

0 коментара Сподели:

Валко Славов

С все по-силно туптящо сърце и с отворени обятия и тази година ни посреща квАРТал-ът. Тази любима извадка от София, закътана между бул. "Дондуков", бул. "Васил Левски", бул. "Сливница" и бул. "Мария Луиза" – богата на култура и история зона, чийто потенциал е голям, но все още неразгърнат, за трети път се превръща в най-горещата точна на София през есента.

Главната цел на квАРТал Фестивал е представяне на огромния потенциал и богатото културно наследство на стария еврейски квартал – един от най-колоритните и интересни райони от близкото минало на града, който благодарение на всеобщите усилия на опериращите в района локации, организации и артисти претърпя видима и положителна промяна: насищането му с нови творчески пространства доказва неговия културен разцвет и способства за създаване на един нов и положителен имидж.

По традиция в рамките на един уикенд време всичко между двата Булеварда и двете Улици оживява и ние с радост споделяме с теб част от множеството събития, които ще можеш да посетиш, ако вече си в София.

SoCONCERT: Nelly Afzaly&friends (Official opening)
14.09 от 19.30 часа

В уютния двор на любимата зелена къща фестивалът на квартала ще стартира ударно и много мелодично с формиралите се специално за откриващия концерт на фестивалa Нели Афали и банда, които ще покажат, че могат да правят смислена и истинска музика, нищо че са част от Generation Z. Кавърите, които ще изпълнят в навечерието на фестивала, не влизат в един стил, но определено си заслужават да бъдат чути за по-добър старт на петък вечер.

PARK(ing) Day
14.09 от 11.00 до 20.00 часа

Ежегодната трансформация на паркоместа в зелени площи ще се случи в района на Квартала. Тази година темата е „Скритите публични пространства в квАРТала", а участниците ще покажат своето въображение в трансформирането на определени паркоместа в района. Открий "скритите" park(ing)-и на: БАКБ, Dare architects, Credo Bonum Foundation, Галерия Арт Муза, Творческа работилница "Дъга", Seemeon 29, Dada Cultural Bar, DA Architects, French 75, Skaptobara, Art.E , Дом на киното / Dom na kinoto, Cush.BAR, Cush, Пощенска банка, www.actualno.com, Тезгях, Sito Studio, kashon.bg, L'Etranger, Столична община и сем. Захариеви.

ТУР НА СИНАГОГАТА
14.09 и 16.09 от 11:00 и 15:00 часа

И тази година Организацията на евреите в България "Шалом" и Софийска Синагога се включват в KvARTal Festival 2018: REstart с тур на Синагогата. Те ще разкажат за историята и традициите на еврейската общност в България.

RE-cyclers
14.09, 15.09 и 16.09 от 10.30

Ако имаш колело, но не знаеш нищо повече за него от това, как да си вдигаш седалката и да сменяш скоростите, то можеш да ъпгрейднеш уменията си при Re-cyclers ВЕлоРЕмонтиЛНИцa / Bike REntal and REpair. В рамките на фестивала те ще показват как се сменя гума, смазва верига и иззобщо каква е цялостната грижа, която трябва да полагаш, ако искаш колелото ти да ти е приятел на пътя. Ако нямаш колело, за което да се грижиш, то вземи едно от техните за разходката из спотовете на фестивала. Само този уикенд те ще са на преференциална цена от 5 лева за 2 часа.

Art.E
14.09, 15.09 и 16.09 от 11:00 до 20:00 часа

В рамките и на трите дни ще можеш да видиш постоянната експозиция порцелан на Ателие Арт.Е Изкуството като терапия, изкуството като красота, изкуството като подражаване на живота, но и загледано в други хоризонти. На 14 септември от 19:00 часа гледай да си там, за да видиш физическия пърформънс, посветен на официалното откриване на Ателие Арт.Е. "Видяхте ли капката?" е 30-минутна експресия на артиста Галина Риом – Ройбек, която ще включва акробатични позиции, юнисайкъл шоу, взаимодействие и игра с керамика. Галина завършва Академията за съвременен цирк в Копенхаген и успява да преобърне гледната ни точка за света. Балансирайки и използвайки юнисайкъл колело за игра, спорт и социален инструмент, тя учи хората как да намерят своя личен вътрешен баланс. 

Urban ZOOm
14.09, 15.09 и 16.09 
от 19.30 до 22.30 часа

PRINT NEST отново са част от KvARTal Festival 2018: REstart. В Geshov Gallery ще бъде поставена новата експозиция графики на колектива.

The Cyclique | 146 938 км по-късно
14.09, 15.09 и 16.09

Изложбата проследява приключенията на велоклуб Cyclique по пътищата на Родопите, Каталуния, остров Тасос, Карпатите, Италианските Алпи. Вече сме ти разказвали за техните преживявания, но време е и да ги видиш на стените на SEEMEON 29. Михаил Новаков, Илиан Илиев и Валко Славов са се постарали чрез фотография, профил на всеки маршрут и обща информация за местоположение, изминати километри и денивелация да са максимално полезни за всеки любител на приключенията на две гуми. Изложбата ще е отворена за посетители още в петък, но ако искаш да се срещнеш с авторрите й и да изпиеш по едно с тях, бъди там на 16-и, към 16 часа, когато е официалното откриване.

КинеДок
14.09, 15.09 и 16.09 от 20.00 часа

Фестивал във фестивала. Или с други думи КинеДок ще представи документално кино в рамките на квАРТал фестивал, а домакин на събитията ще бъде Ателие "Пластелин". Програмата включва 14.09 (петък) – „Зеле, картофи и други демони“ (Румъния, Германия, 2016); 15.09 (събота) – „Момичета с морски мечти“ (Хърватия, Италия, 2016) и 16.09 (неделя) – „Пощальонът“ (България, 2016). Цената на билетчето е 5 лева.

Пресечки от Иван Гаков
14.09 от 19.30 часа (откриване) до 28.09

“Пресечки” е изложба на черно-бяла филмова фотография, посветена на стария еврейски квартал, мястото, където се пресичат многото лица на София. Като човек, роден, израснал и все още живеещ в емблематичното каре от улици, дизайнерът и фотограф Иван Гаков е станал свидетел на всякакви трансформации на квартала. С “Пресечки” той дава шанс и на нас да преживеем това безценно късче София отвътре.

Tattoo Работилница Мастилница
15.09 и 16.09 от 11.00 до 18.00 часа

Тази година Мастилницата се включва в фестивала с работилница за желаещи да влязат в ръкавиците на татуиста. Всички посетители ще могат да разгледат различни проекти/картини на артистите на тату студиото и да ги закупят на символична цена и/или да участват в официално организираната работилница. Обучението ще протече с учители (професионални татуисти) от студиото. Участието в работилницата ще става само с предварително записване. Записването за участие ще бъде чрез лично съобщение във Фейсбук страницата на студиото. 

Studio 84 Art and Motion
15.09 от 13.30 часа и 16.09 от 16.00 часа

Studio 84 отваря и тази година пространството си за демонстрации по калиграфия, музикални уроци, уъркшопи и концерти. В съботния ден ще можеш да чуеш и видиш лекция-демонстрация по приложна калиграфияда се включиш в отворените музикални уроци по китара и пиано или в уъркшопа по китарна импровизация, а в неделя да видиш куклено-импровизационен моноспектакъл на Мануела Саркисян  и специалния концерт Studio 84 Project и приятели.

За любовта и кюфтетата
15.09 от 15.00 часа

Казват, че за една българска майка е по-лесно да изпържи 20 кюфтета, отколкото да каже “Обичам те”. Това твърдение ще нищят от “Живот на килограм”, за да разберат как обичаме чрез храната и как се наказваме чрез нея. Ще ни говорят още за психологическия смисъл и функция на храната, за двупосочната ѝ връзка с емоциите ни, за дългия и често невидим път на хранителните разстройства. Ще разберем как говори в нас гладът за обич, често бъркан с глад за храна. Ще потърсим отговора на това, за какво всъщност сме гладни и от какво сме прехранени? Защо "да нахраниш " някого вече означава да го обидиш? Ще говорим още за калориите в прегръдките, за тежестта на страховете, за това да сме "на кантар" и да сме на кантара, за думите и кюфтетата, за храната за душата. Домакини ще са Salted Cafe Sofia.

Виолетов генерал
15.09 от 20.00 часа

Иконичната даркуейв формация отново се събира, този път за да стане част от фестивала. Те ще изнесат специален концерт, включващ обичаните класики на бандата в рамките на kvARTal LIVE – музикалната платформа на kvARTal Festival 2018, която подкрепя родната алтернативна сцена на нестандартни места! Този път локацията е мащабният паркинг двор на един от най-познатите архитектурни символи на София – Централни софийски хали! Подгряват сърф рок, рокабили, рокендрол първенците VAN COCK =, които ще забият точно в 18.30 часа.

Актьори срещу Поети
16.09 от 17.00 часа

"Актьори срещу Поети" се завръща на сцена, за да започне своя четвърти сезон, в рамките на KvARTal Festival 2018! Мястото е църквата "Света Параскева" (по-скоро дворът и стълбите ѝ) на улица "Георги Раковски" 58! Входът е свободен.

За още събития, включени в програмата, и всичко ново, което са подготвили организаторите, следи тук!

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *