АЗ, ПРОКЛЕТНИКЪТ

Да те е страх да си стъпиш на краката, защото може да си уцелиш ахилесовата пета...

0 коментара Сподели:

Стопли се и грейнаха отслабнали кореми, инстаграм илюстрации на безгрижни морски нощи и дни и заровени в пясъка бутилки бири (за момченцата) и сайдери (за момиченцата). Въобще календарната идилия не закъсня и всички летни снимки, които ти бодат очите, докато си в офиса, поне символизират, че всичко е нормално и светът няма намерение да свърши скоро.

А пък в София онзи ден се спука да вали и по пътя за работа се чудех дали безработицата рязко е намаляла и всички пътуват към новите си работни места по Цариградско, или, когато времето е хубаво, хората масово се движат с велосипеди, защото са загрижени за околната среда. Две иначе толкова симпатични за човечеството хипотетични събития, които обаче доведоха до попадането ми в безбожно задръстване, закъснение за работа и… време да си мисля глупости. Глупости от сорта на откъде да намеря пари за море, че да си разнообразя и аз ежедневието, конкуриращо се по забавност с рекламите на Ве Ес Телешоп. Глупости от поредицата „Тревата на съседа винаги е по-зелена…“. Да го питам откъде я взима е вариант, но тук символиката е друга. Става дума за постоянното изтъкване на щастие, успехи, красота, любов и всякакви други луксове, които всеки съхранява в петзвездния си профил.

И докато се усетиш, си се сдухал. Защото сравняването с другите винаги води до това. Да, така е, не винаги, ама кажи честно. Забелязал ли си тенденция средностатистическият българин да се сравнява със семейството, което живее в шахта например? По-кофти примери мога, но не искам да давам.

Всеки гледа недостатъците си с лупа, а щастието си – отдалече. Никога не си достатъчно успял, достатъчно щастлив във връзката си, достатъчно богат, достатъчно умен, достатъчно красив.

Оплакваш се, че България е на стероиди, на Пеевски, на циганите, на Цветан Василев, на Златките, на разпродажба. И се самобичуваш, защото си българин.

Не си достатъчно слаба или достатъчно нацепен и самочувствието ти е на диета. Пътуваш с градския. Ужас… Не знаеш какво да правиш с живота си, но пък винаги знаеш за какво да се депресираш.

Сега ще ти разкажа една история. На приятелите си дължа извинение, че за пореден път ще я чуят (прочетат), но ако те вдъхнови поне на половината на половината, колкото мен, то си е струвало досаждането.

Има едни пеперуди, наричат се монарх и са често срещани в Северна Америка и Канада. Нека започнем с факта, че се появяват като някакви невзрачни гъсеници, които нямат никаква представа, че не след дълго ще заживеят като какавиди и няма да мърдат със седмици от тази странна форма. Ако беше ти, щеше да се отчаяш от съдбата си, да се тюхкаш, че целият ти живот е в застой, и да псуваш нервно еднообразието. Какавидата едва ли подозира, че й предстои да се превърне в едно от най-красивите неща в природата. Просто има търпението да го дочака. И не, не с това искам да те впечатля. Тази крехка пеперуда всяка есен тръгва към Мексико и Калифорния, където виреят дърветата, върху които прекарва зимата. Това са около 2 месеца преминаване през 3 континента (без джипиес и гугъл мапс!), покрай склоновете на планините, в лошото време и вятъра, срещу който едно такова леко и деликатно същество е много уязвимо. Пеперудата монарх не знае къде отива и все пак стига там. И природата й съдейства, както съдейства на всеки с ясна цел и посока. Учени, удивени от великото пътешествие, пренасят известен брой пеперуди във Вашингтон, където ги изследват, слагат им специален стикер за проследяване, който не утежнява крилата им, и наблюдават още по-изумителната реакция на насекомите. Когато настъпва време миграцията да започне, те се отправят на юг, както го правят от родното си място, но после някак си се ориентират и намират посоката до малкото градче в Мексико, където дори има празник за тяхното пристигане.

Ти избираш как да живееш.

Можеш да пушиш и ще е окей. Можеш да не пушиш и ще е окей. Но да пушиш с постоянното терзание, че това те убива и че трябва да спреш, но така и да не намираш воля да го направиш… е, това със сигурност ще те убие много по-мъчително от цигарите.

Природата е създала различни видове живот с изумителни способности. Представи си на какво си способен ти, ако не се оставяше демоните ти да те отклоняват от правилната посока толкова често.

Виж и четирите стъпки по сбъдванията на желанията ти, когато няма на кого другиго да разчиташ да ги осъществи.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *