Как да не ти личи, че си тъп

Практични съвети, за да изглеждаш интелигентен

0 коментара Сподели:

Доказано по-важно от точното ти IQе колко умен всъщност изглеждаш. Няма универсална рецепта за адекватност, но има няколко правила, които винаги помагат да се изправиш на пръсти в интелектуално отношение. Социалната хитрост е важен елемент на успеха. А именно да имаш реална преценка за себе си и начина, по който те виждат останалите, както и умението да промениш този персепшън.

Ето няколко трика, с които да изглеждаш по-умен, отколкото си:

Слушай повече, отколкото говориш

Смятаме, кучетата за умни, нали? Защото ни гледат в очите с разбиране и аха-аха да проговорят. Това е най-добрата схема, когато се озовеш в разговор над нивото ти на компетенция. Кимаш, кимаш и чакаш своя момент да блеснеш. Една фраза на място е много по-добре от поток на съзнанието, след който на всички наоколо да им светне червена лампичка за теб. Също така – гледай хората в очите.  По-големият eye contact някак си неусетно внушава по-значителна дълбочина на разговора.

Внимавай със сложните думи

Повече срички не значат по-високо IQ, това е гарантирано. Сложните хора говорят просто, доказано е от първия пророк насам. Също така е много важно да използваш само думи, в чието значение си сигурен, за да не наречеш костюма си „формален“ или кризата в живота си „експоненциална“. Също така не се старай да си забавен на всяка цена или както се казва в Северозапада: „Не се напиняй“.

Действай със самочувствие

Да си уверен не те прави моментално да изглеждаш умен, но обратното важи с пълна сила. Естествено, когато поднасяш нещо с цялото самочувствие на света, по-добре да не е лъжа, измислица или откровена глупост. Все пак хората реагират първосигнално на самочувствието, но после думите ти остават в главите им. А ако народът е прав за един израз, то той е

казана дума, хвърлен камък.

Говори с отношение

Колкото по-ярко украсяваш изказа си с интонации, подчертаване, промяна в тембъра и раздвижване при ритъма на речта, толкова цялостният ефект е едно внушение за проницателност, прозорливост и проникновеност. С други думи – че си умен. При проведени експерименти човекът с по-ярък говор винаги внушава повече интелект от този с равния флоу, оттам идва и приложението на това изразно средство в политиката. Отнема време да се овладее като умение, но със сигурност си струва усилието. Също не е излишно да се държиш възпитано.

Цитирай умни хора

Всичко вече е измислено, казано, направено. Не е нужно да откриваш топлата вода – достатъчно е да черпиш мъдрост от правилния извор. Също така, когато сложиш някоя общоприета истина, но я формулираш по правилния начин, всички рязко ахват във възторг. Справка – Паулу Коелю.

Внимавай с пиенето

Може да се носят слухове, че във виното е истината, но със сигурност наливането с алкохол не е добра стратегия да създадеш впечатление на здравомислещ, разсъдлив и като цяло светен човек. Също така колкото по-пиян си, толкова повече ти пада коефициентът на интелигентност, така че освен първоначалния бууст със смелост няма да видиш голяма полза от напитките. Тогава пък кой знае какви ще ги наговориш в прилив на ентусиазъм, така че най-добре страни от чашката.

Обличай се правилно

Както казва Хазарта, в България по дрехите посрещат и по дрехите изпращат. С други думи, ако си облечен като абсолютен тъпанар, може да си най-умният човек на света, никой няма да разбере за това, защото най-вероятно няма да получиш шанс да говориш. Дрескодът варира според ситуацията и сам по себе си е един своеобразен IQ тест – да дойдеш с костюм на басейна е също толкова несъобразително, колкото да се изтърсиш по бански на приема.

Дръж се адекватно

Животът се развива на принципа ситуация след ситуация, затова трябва да бъдеш нащрек във всеки един момент и да действаш адекватно според обстоятелствата. Грешки ще бъдат допускани, това е статистически гарантирано. Важното е да взимаш най-добрите поведенчески решения според информацията, с която разполагаш. С други думи, трябва да виждаш света през очите на Терминатора, с всичкото сканиране, изчисляване и процентни проектотраектории. Или най-малкото да се опиташ.

Бъди себе си

Има огромен чар в искреността и никоя поза не може да го победи. С други думи, колкото и да се изложиш, казвайки нещо тъпо, ако след това си го признаеш, нещата стават по-добре. Пък и е гарантирано по-добър ход, отколкото да се преструваш, че разбираш за какво говориш. Човешко е, всички го правим. Най-сигурният начин да кажеш някоя глупост е да не спираш да говориш. Когато това неминуемо се случи обаче

– признат грях, в действителност е половин грях.

Носи очила

След като всичко друго се провали, остава най-старият трик в Плейбуука – магическите лупи с нула диоптер и дебели рамки, които моментално те превръщат в интелектуалец веднага след поставяне на лицето. По стара българска традиция очилата създават усещане, че си „читанка“, т.е. умен зубър. Също така правят да изглеждаш леко задръстен, което е чудесен камуфлаж, ако всъщност не си. Иначе покрай световния възход и глобалната, общовселенска доминация на нърдовете да носиш очила даже си е доста куул. Инфлуенсърите масово го правят, а те доста ги разбират нещата.

А тук те разхождаме по Черноморието.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *