ВКУСЪТ НА ПОБЕДАТА

Кастра Рубра 2009 омая експертите и стана вино на 2013

  • 24.12.2013
  • от Нора Тарандова

Когато седем експерти от най-влиятелната винена медия DiVino цяла година дегустират на сляпо над 300 български вина, без да знаят предварително нито производителя, нито сортовете, като пред тях са само пълните чаши, и всички те са единодушни, че Castra Rubra 2009 е най-доброто българско вино за 2013 г., трябва да им се вярва.

Castra Rubra е първото вино на едноименната изба от с. Коларово в Южен Сакар, сътворено от прочутия в цял свят френски енолог Мишел Ролан, който така направи блендът от Cabernet Sauvignon & Merlot & Cabernet Franc на реколта 2009, че е без конкуренция в класацията за най-добрите български вина според екипа на DiVino, като наскоро обра овациите на най-големия форум за българско вино DiVino.Teste.

Години наред екипът на Castra Rubra създава  модерно българско вино, а успехът на се дължи преди всичко на перфектното грозде, контролирано отглеждано в собствени лозя с над 20 сорта, и майсторското правене на блендовете, в което всъщност се корени истинският винен гений.

Новото лице на легендарната изба е изразено в серията Classic, „Шареният петел“ Motely Cock, Zahir и разбира се, благородникът Via Diagonalis.

Серията Classic е правена с мисъл за очарователни дами и закачливо настроени господа в гамата на по-свежите, елегантни и сочни вина, плодови и откровени, без контакт с дъб. Classic Souvignon Blanc & Semillon е класно бяло вино, елегантно и свежо, с фини нотки на минерали, зелена праскова и сочна круша за изискани деликатеси с морски дарове и зеленчуци. Classic Chardonnay & Viognier пък е сочно, плътно, атрактивно с комплексен и сложен нос с цитрус, дребни бели цветя и кайсия, идеално за компанията на по-сериозни ястия с месо и със сметанови сосове, както и среднозрели жълти сирена. Classic Cabernet Sauvignon & Syrah ще се съчетае отлично с всички предястия и ястия с червено месо. То е сочно и зряло с аромат на тъмен шоколад, тютюн и кожа. Заоблено и хармонично със зрели танини.


„Шареният петел“ Motely Cock е съвсем нов етикет на Castra Rubra, който бързо се хареса на всички свободни по дух ценители на „виното за душата“. Купажът Merlot & Cabernet Sauvignon & Ruby е впечатляващ и много успешен със сочен „нос“ - зрели малини, вишни, канела и карамфил и може да се съчетае с голям избор от ястия, като италианска пица и паста, отлежали жълти сирена, скара или стек.Zahir ще ви пренесе в един приказен свят. Това е магична композиция от Merlot & Cabernet Sauvignon & Sangiovese & Alicante Bouschet, чието съчетание дава много атрактивни аромати на шоколад с малини, индийско орехче и тютюн. Наистина специално и елегантно вино, но него можете да намерите само в ресторанти.Виното икона Via Diagonalis също идва с нова визия, с още повече плътност и характер, с усещане за принадлежност и традиция с аромат на пай с череши, сладки подправки, сушена чушка, интригуващи нюанси на мастило. За неговия гладък, кадифен вкус със запазена плодова свежест и атрактивен пикантен завършек може много да се говори, но най-добре е да се пие!