7 sci-fi класики, които всеки трябва да е гледал

Филмите, които ни вкарат в космическо настроение

0 коментара Сподели:
Blade Runner

Колкото повече дългоочакваните премиери на „Дюн“ и „Матрицата: Възкресения“ наближават, толкова по-силно усещаме, че ни е време да се загреем за междугалактическо пътуване.

Да намериш най-добрите заглавия в жанра може да се окаже също толкова предизвикателно, колкото да намериш живот в необятния космос.

Ето защо в следващите редове правим своеобразна класация на „първите седем“ или филмите, с които да започнеш, ако искаш да се гмурнеш в тази вселена.

Нахлупваме скафандъра и влизаме в sci-fi настроение със седем научнофантастични филма, които задължително трябва да гледаме поне веднъж в живота си.

2001: Космическа одисея / 2001: A Space Odyssey
Режисьор Стенли Кубрик, 1968 г.

Когато говорим за научна фантастика, не можем да пропуснем филмите, давали начален старт на жанра. Със забележителните си декори и неповторима атмосфера, Космическа одисея се намира в топ 100 списъка на всеки киноман, а емблематичната сцена под звуците на Тъй рече Заратустра завинаги променя начина, по който гледаме на симпатичните шимпанзета. Не можем и да не споменем финала, заради който феновете на психиделиците едно време са се редили на опашки пред киносалоните. Впечатляващото времетраене от 2 часа и половина може да породи опасение, че ще ни е нужна голяма доза търпение, но представата ни за време се изпарява още в първите минути и попиваме космическата атмосфера с удоволствие.

Соларис / Solaris
Режисьор Андрей Тарковски, 1972 г.

Разбира се, ако сме тръгнали от класиките, веднага се сещаме и за култовия руски филм Соларис. Филмът е адаптация върху едноименната книга на Станислав Лем и макар и съветската естетика да не ни гарантира футуристично усещане, атмосферата е неповторима, а завръзката е меко казано интригуваща. Представете си: самотен кораб в далечните дебри на космоса обикаля планета, забулена в облаци и мистерия. Психолог, изгубил жена си, пристига на кораба да проучи съмнителните обстоятелства, покрай които е загинал един от членовете на екипажа, но вместо това открива… мъртвата си жена съвсем жива. Ако все още сте резервирани и ви се ще да се потопите в нещо познато, филмът има и американска версия, режисирана от Стивън Содърбърг, а в главната роля се превъплъщава не друг, а самият Джордж Клуни.

Блейд рънър / Blade Runner
Режисьор Ридли Скот, 1982 г.

Кацаме на земята и се пренасяме в тотално различна обстановка с екшъна на Ридли Скот, който завинаги промени начина, по който киното гледа на андроидите. Стрелба, преследване, подозрения и неонови надписи ни държат на ръба на фотьойла, докато на екрана Харисън Форд издирва четири опасни андроидни робота, наречени репликанти, за да ги унищожи. Нещата обаче далеч не са такива, каквито изглеждат, и скоро ние заедно с него започваме да се питаме кой е истински, кой е механичен и дали дори машините имат душа. Сънуват ли все пак андроидите електронни овце? Благодарим, Филип Дик, за тази история.

Луна / Moon
Режисьор Дънкан Джоунс, 2009 г.

Докато сме на темата за истинското и фалшивото, ето и един не чак толкова известен научнофантастичен филм. Въпреки близостта си до Земята, Луната винаги е вдъхвала чувство за тайнственост и самота. Това чувство е усилено многократно в съвременния шедьовър на фантастиката, който рисува един интересен и не толкова невъзможен сценарий: човечеството в близкото бъдеще е открило начин да добива хелий от Луната, с който захранва цялата ни планета. Героят на небезизвестният Сам Рокуел е астронавт, изпратен там, за да контролира операцията в продължение на три години. Нещата обаче започват да изглеждат някак странни и не след дълго той започва да подозира, че не е сам… Това е само началото на една космическа мистерия с неочакван обрат.

Първи контакт / Arrival
Режисьор Дени Вилньов, 2016 г.

Името Дени Вилньов може би ви звучи познато от предстоящия Дюн или от продължението на Блейд рънърБлейд рънър 2049. Режисьорът е ненадминат в това да плете сложни фантастични сюжети, които се гледат леко и с удоволствие и ако искате да дегустирате специфичната атмосфера на творчеството му, Първи контакт  би бил безпогрешен избор. Филмът ни поднася среща с извънземни, каквито не сме виждали никога досега, а философията, която се крие зад и без това интригуващия сюжет, ни предизвиква да го изгледаме пак, този път от нов ъгъл. Брилянтната актьорска игра на Ейми Адамс и Джеръми Ренър е още една причина Първи контакт да остане в кино историята като един от най-добрите научнофантастични филми на всички времена.

Под кожата / Under the Skin
Режисьор Джонатан Глейзър, 2013 г.

Извънземният живот е интерпретиран по най-различни начини от началото на кноиндустрията до днес – малки зелени човечета, бледи фигури с големи очи, дори хептаподите от Първи контакт. Никой не би отрекъл обаче, че единствено в ролята на Скарлет Йохансон извънземните могат да бъдат определени като привлекателни. Такава е и същността на героинята ѝ – загадъчна прелъстителка на самотни мъже, които срещат мрачния си край в нейните обятия. Филмът обаче е уникален с това, че представя образа на извънземния по един странно човешки начин, а финалните кадри ще ви оставят да се взирате в екрана със зяпнала уста.

Изтребление / Annihilation
Режисьор Алекс Гарланд, 2018 г.

Законите на природата и волята на човека се сблъскват в екшън-мистерията на Алекс Гарланд. Действието отново се развива на Земята… може би. Група жени се отправя на експедиция в топсекретна зона, която е обект на изследване от строго охраняван институт. Професиите им са разнообразни – биолог, физик, антрополог, лингвист и психолог, а задачата им е да разберат на какво се дължи изчезването на предишните изследователски екипи. Това, което откриват, надминава и най-смелите им очаквания. С впечатляващата си кинематография и разтърсващия си финал Изтребление ще ви остави замислени върху същността на човешкия живот, а някъде към средата на филма се пригответе за една от най-страховитите сцени, създавани някога.

Ало, 112? Фейсбук не зарежда от часове!

Пусни се в Tik Tok с нас.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *