НАПРАВИ СИ: ПИЛЕШКА САЛАТА С НАР И МАЙОНЕЗА

Макар и нелогично на пръв поглед, купоните за храна и лишенията след Втората световна война създават необходимата среда за разцвета на съвременната британска кухня. Принудени да бъдат изобретателни и все по-отворени към света, англичаните прегръщат готварските книги на Елизабет Дейвид и Клаудия Роден и откриват чудесата на зехтина, чесъна и босилека. Под тези влияния се ражда ново поколение световноизвестни звезди, които създават съвременната британска кухня - Джейми Оливър, Хестън Блументал и Гордън Рамзи. Така кулинарната традиция еволюира от задушен овнешки бут до студена пилешка салата с нар и майонеза.

Нарежи пилешкото филе на ивици около един на два сантиметра. Смеси по една чаена лъжичка куркума, кимион, канела и настърган джинджифил с две супени лъжици зехтин и мариновай в тях парчетата пилешко. Изпържи ги на силен огън до златисто в останалия зехтин и ги остави да се отцедят на кухненска хартия.
Смеси останалите подправки (без магданоза) с киселото мляко и майонезата. Обели и нарежи ябълката на кубчета. Смеси ги в чиния за сервиране с охладеното пилешко и ореховите ядки, полей със соса. Поръси отгоре със зърната от половината нар и накълцания магданоз.

За салатата:


• 500 г пилешко филе
• 300 г кисело мляко
• 125 г майонеза
• 100 г орехови ядки
• 1 нар и 1 зелена ябълка
• 4 супени лъжици зехтин
• по 2 чаени лъжички куркума, кимион, канела, настърган джинджифил и горчица
• магданоз