Мария Каракушева: Hearteclipse е сцената на моите сърдечни затъмнения

Срещаме те с любимата ни Мария Каракушева, която ни е подготвила грандиозен мултимедиен спектакъл

0 коментара Сподели:

На 30 октомври в столичния Music Jam любимата ни Мария Каракушева ни е подготвила грандиозен мултимедиен спектакъл. За още – чети нататък!

Тя е грациозна и въздействаща, точно като брилянтно изсвирено класическо произведение, а 29-те й години на сцената като пианист и композитор и проектите й –  Classic In The Jazz, Grace on Air и „Концерт за две Марии и едно пиано“ ни респектират достатъчно, за да кажем, че пред нас стои един истински професионалист. Мария Каракушева смело може да наречем различния артист заради колаборациите и умението й да ни показва модерното лице на класическата музика.

Поводът да я срещнем и сега е промоцията на първия й авторски албум, която ще се случи по наистина впечатляващ начин. 

Точно на 30 октомври в столичния клуб Music Jam ни очаква грандиозният мултимедиен спектакъл – Hearteclipse Live! На него Мария ще ни представи албума си H e a r t e c l i p s e, който, оказва се, е и първият български класически албум, създаден и издаден от жена композитор, изпълнител и продуцент. На сцената до Мария ще застанат Иван Шопов, Quarto Quartet – The Chamber Musicians of Sofia и визуалният артист Петко Танчев, а визуалната среда на спектакъла ще бъде генерирана като колаж от заснети видеокадри, 2D рисувана дигитална анимация, 3D рендери, интерактивен медия дизайн, видео на живо и светлинни ефекти. Всичко за това мулти-култи изживяване и колко точно стъпки отведоха Мария дотук, разказваме нататък.

Виж повече: Позитивният вот на Мария Каракушева

Здравей, Мария. Поводът да се срещнем е безкрайно приятен, но кажи ни, преди да поговорим за него, как би се представила на някой, който те среща за пръв път и няма идея с какво се занимаваш?

Здравей, аз съм Мария. Класическото запознанство ми се струва най-подходящо, още повече, че съм имала толкова забавни спомени от подобни преживявания. Най-забавното от тях е с хора, които са изумени от дължината на пръстите на ръцете ми и тяхната форма и почти винаги се досещат, че най-вероятно свиря на пиано. И хоп – изненада. Следващият им въпрос е – а ти какво всъщност работиш? Изглежда, че някои от тях не могат да допуснат, че и това е работа. При това една от най-прекрасните на света.

Именно тази най-прекрасна работа на света ни отвежда и директно на въпроса – предстои ти мултимедийният спектакъл Hearteclipse Live!. На какъв етап сте от подготовката, как се роди идеята за него и какво ни очаква всъщност на 30 октомври?

Проектът на живота ми в този момент, който гълта цялата ми енергия, отдаденост и време и го прави толкова красиво и съвършено – една вълнуваща авантюра. Когато един артист каже, че всичко е на финална фаза, не му вярвайте, защото почти винаги до последния момент се наместват детайли в преследване на идеалния формат, съдържание и послание. На 30 октомври ви очаква среща с едно голямо признание, 9 Марии и един открит космос, в който всеки може да лети в каквато посока си поиска. Сърдечна безтегловност в действие.

Разбрахме, че на сцената ще видим и любимия ни Иван Шопов. Според теб такива колаборации привличат ли нови фенове, които иначе не биха дошли на подобен тип концерт, и защо са важни те за артистите?

Иван Шопов е артист, когото следя от доста време и винаги съм се възхищавала на необятните му възможности в света на музикалните технологии. Аз самата имам огромен интерес към тях и вече съм с единия крак в дигиталния и софтуерен свят, а с другия още стъпвам върху класическата школа и акустичните инструменти. За мен колаборацията с Иван е много специална, защото той сам изяви желание да ремиксира произведенията от албума ми, което беше знак за мен и водена от сърцето си отново, съвсем спонтанно му предложих да излезем заедно на промоцията на Hearteclipse. От много дълго време исках да направим нещо заедно и това беше повече от идеален момент. Колаборациите не се правят само за да привличат публиката, а за да провокират артистите. Да стигат все по-далеч в собствената си еволюция.

Спектакълът е и премиера на албума ти H e a r t e c l i p s e. Впечатляващо е, че това всъщност е първият български класически албум, създаден и издаден от жена композитор, изпълнител и продуцент. Как се роди идеята за този албум и как се чувстваш от факта, че си първата дама на родна територия с такова постижение?

Албумът H e a r t e c l i p s e е моят опит за себепознание и изправяне пред предизвикателството да разкрия душата си.

Пиесите за пиано и струнен оркестър предават цялата палитра от емоции и чувства, които съм изпитвала, техния контраст и неочаквани обрати – моите сърдечни затъмнения. Саундтрак към любовта, радостта, вярата, надеждата, тъгата, носталгията и всички други разтърсващи човешки емоции. Като всеки саундтрак той има нужда от своя „филм“ и представяне, което да въздейства на почти всички сетива! Вдъхновен е от всичко, което съм преживяла досега, от всичко, към което съм вървяла през годините и като такъв е безценен за мен. 

Виж повече: Иван Шопов: успех е да видиш наслада от труда си в очите на хората

След 29 години на сцена, Мария, чувстваш ли се като артист, който разбива клишета? Класическата музика у нас още ли е възприемана като едно твърде скучно и елитарно изживяване според теб?

Това прави всеки артист – разбива клишета и най-напред започва със своите собствени. Някои хора наричат това предизвикателство еволюция. А тя се случва с всеки и всичко, но отнема различен период от време. Същото се случва и с класическата музика – и тя еволюира, и хората, които я слушат, че дори и местата, на които се случват срещите на музиката с хората. 

Разкажи ми малко повече за каузата си #9хMaria и как се спря точно на тези останали Марии, за да се обедините около обща идея?

Решението ми да го направя идва от личния ми опит като млада жена композитор и сблъсъка със света на поредната професия, която се оказа подчертано „мъжка“.  #9хMaria е кауза, с която обръщам внимание, че творческият свят има нужда от развитие и промяна на нагласите. Добрият пример и модел са най-големите вдъхновители за промяна. За целта избрах още осем жени на име Мария – влиятелни творци, които вдъхновяват мен самата, и чрез предварително заснети видеа за всяко парче от албума имат своята роля в промотирането на Hearteclipse Live!

Какво още да очакваме от Мария Каракушева и след толкова интересни проекти да разбираме ли, че за музиката наистина няма граници?

Изненади, разбира се. И мащаб в работата, във всяка една посока и значение. Или както казва любим детски герой – колкото повече, толкова повече. 

Албума можеш да намериш във всички големи аудио- и видеоплатформи, като Spotify, Apple Music и YouTube, а билети за събитието и повече за ивента те очакват тук.

А ти виж кои изпълнители ни формираха като поколение

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *