ПОЗИТИВНИЯТ ВОТ НА МАРИЯ КАРАКУШЕВА

Мария Каракушева подбира пет неща, на които сваляме шапка

  • 10.06.2014
  • от редакторите
  • снимки: Момчил Христов

Мария Каракушева е от онези хора, с които обичаме да те занимаваме – талантлива, интересна, понякога твърде скромна, за да ти разкаже за всички проекти и социални инициативи, в които взима участие. Мария Каракушева експериментира с класическа музика и го прави красиво. Първо беше Classic In The House (смес на класическа музика с хаус), последва го проектът Classic In The Jazz (намеси и джазът), а съвсем прясна е концепцията на Grace On Air, създадена съвместно с оперното сопрано Пламена Гиргинова. Идеята е познати парчета на Coldplay, Red Hot Chili Peppers, Justin Timberlake, Lady Gaga да зазвучат в класически аранжимент. Трябва да чуеш това!

След всичко казано дотук можеш да си направиш извода, че Мария Каракушева е от хората, които обичат да създават, които намират начин за таланта си да вирее на родни земи, които работят тук, защото бягството им е чуждо.

ПОЗИТИВНИЯТ ВОТ е рубрика, в която хора като Мария ще ти представят проекти, които са създадени и се случват в България, без оправдания и без съжаление.

Ето нейната петица:   
40 ДО 40 е инициатива на Дарик радио, която, противно на това, което сме свикнали да виждаме в родните медии, обръща внимание на младите, талантливи и успешни хора в България. Целта е да покаже, че има много смислени и интересни иноватори извън светлините на прожекторите, да се дадат позитивни примери за подражание и да се наблегне на това, че в България е възможно и трябва да се развиват иновативни и полезни за обществото идеи.

АКЦИЯ  "НА БАЛ С ДЪНКИ" на абитуриентите, които се присъединиха към "Панаир на добрината" е чудесен противовес на кича, помпозността и безвкусието, на което сме свидетели в последните години сред завършващите. Още миналата година група ученици от Пирот дадоха тласък на подобни каузи и инициативата "С тениска на бала" е много добро продължение у нас.

Дано има повече такива примери срещу класации на западни медии, че в най-бедната страна в ЕС се организират най-пищните балове.


#ДАНСWITHME е спонтанен и неорганизиран протест, който в продължение на цяла година показва, че обществото се пробуди и дава да се разбере от какво не е доволно. Дава усещането, че хората не са сами и заедно, по много интелигентен начин гласът им става по-силен. В тази връзка препоръчвам да се гледа постановката "Херкулес и Авгиевите обори" в Народен театър, която брилянтно описва нашата действителност в този контекст.

ГРИГОР ДИМИТРОВ Повече от десетилетие чакахме талант в българския тенис и е приятна изненада, че в спорт, в който се изискват комплексни умения и интелект, а не просто мускули и сила, се появи Григор Димитров. Той е красив, млад, умен и успешен, което го прави чудесен модел за подражание на младите. Стискайте му палци, световни величия в тениса му предричат добра кариера.

БУККРОСИНГ (bookcrossing) всъщност не е ново явление, има го вече над 10 години, но в някои други държави.

Статистиката сочи, че вече има над 10 милиона пуснати на "свобода" книги из целия свят.

Тази година, по случай Деня на книгата, в София пуснахме над 1000 книги, което е добро начало. Идеята ми харесва, защото насърчава четенето и популяризирането на книгите сред младите хора. Докосването до личната история на всяка книга е може би най-ценното и интересно, защото това липсва на съвременния, силно информиран, но отчужден човек.