Душа, събрала мъдростта на вековете

За старите души в млади тела и преданията на мистични религии, в които няма значение дали вярваш, все пак може да се окажат валидни за теб

0 коментара Сподели:

Всеки от нас в един или друг момент си е задавал въпроси за произхода и развитието на човека. Но науката невинаги се справя със задачата си да дава отговори и в тези случаи се обръщаме към мистичните религии. Истината е, че е трудно да оправдаеш съществуването си, когато по-голямата част от него прекарваш в перчене в социалните медии. А пък древните са боравели повече с главата си и по-малко с клавиатурата и ако и аз го правех, кой знае, вече два доктората да съм защитила.

Та от известно време намирам вдъхновение в теорията за старата душа, която води началото си  от Индия. Индийското ми гуру отскоро е на почивка по българското Черноморие и докато мълчаливо (защото това е постоянното му състояние) се възмущава от случващото се по Слънчака, успява да поддържа интернет връзка с мен и да ми обяснява някои неща. Та според него старата душа е многократно прераждала се такава. Тя е научавала различен урок с всяко тяло, което е обитавала. За разлика от младите души, които са на земята за първи път и са си направо бебета.

Ако не вярваш на приказки за прераждане, значи не си или не познаваш някоя нежна дама, която се оказва, че умее да върти чука и няма нужда от майстори у дома да й довършат ремонта. Има неща, които знаем, а не знаем, че ги знаем, или не знаем откъде ги знаем, абе въобще много подозрителна работа. Признавам си, че самата аз подхождам с недоверие към подобен тип явления. Но ако избегна вродения човешки скептицизъм и го оставя да почива за малко, бих приела възможността в миналия си живот да съм била лекоатлет от ранга на Юсейн Болд, а в този съм възнаградена за всички спечелени състезания, като по-скоро съм приела тялото на кибик.

Да се върнем на старите души. Хората, които се класифицират като такива, рядко го знаят. И да ви кажа, хич не им е лесно. Особено ако се окаже някоя стара душа, затворена в младо тяло. Това си е истинско проклятие. И сега ще ви кажа защо:

Старите души съпреживяват чуждата болка
Рядко срещано качество наистина. Ако познаваш някой, който не се интересува само от собствените си жалки дела, а обръща внимание на околните, значи е стара душа. Но от друга страна за по-тежък товар от човешката болка на раменете ти не се сещам.

Често предпочитат уединението пред шумните компании
Старите души могат да бъдат определяни като самотници. Те търсят уединението, а не им е натрапено. Наслаждават се на малките неща от живота и никога не скучаят. Не ме разбирайте погрешно, старите души не са отритнати от обществото лузъри, те са нежни, духовно извисени личности, които се радват повече на собствената си компания.

СТАРИТЕ ДУШИ търсят познанието във всякаква форма и носят мъдрост в себе си

Това са хора, които изпитват силна нужда да опознават света. А колкото до мъдростта, счита се, че при старите души физическата възраст не съответства на духовната. Затова изглежда странно, че най-добрият ти приятел ти говори като дядо ти, само дето не ти казва „чедо“ на всеки три изречения. И все пак да не забравяме, че това са души, преживели много през времето, прекарано във всякакви тела. Натрупването на познание си върви като задължителен ефект.

Те са тревожни личности и анализират всяко нещо. Включително и самите себе си
Това вече е тежко бреме. Да мислиш за всичко, за всички, да премисляш всеки възможен изход от всяка възможна ситуация е тежест, която  човешката физика невинаги може да понесе. Може би заради това задачата е дадена на старите души. Те така или иначе са пренесли много товар през времето. И между другото, ако някой от компанията ти се окаже стара душа, може да си го водиш навсякъде със себе си. Поне знаеш, че никога няма да се оставите на произвола на съдбата, винаги ще имате вода и храна и поне 5 варианта за евтини хостели с удобно местоположение.

ТРУДНО НАМИРАТ ЛЮБОВТА
Старите души са големи инвидуалисти и трудно се свързват с друго човешко същество. Отгоре на всичко критериите им са много високи. Но пък във време на изкривени човешки ценности пресяване на кандидатите може да се окаже разумна тактика.

СТАРИТЕ ДУШИ ЧУВСТВАТ СИЛНО
Сетивата им са изострени и са много чувствителни натури. Имат и силно развито шесто чувство, което ги прави незаменими в разследванията на убийства. Добре де, тук малко прекалих, но не ви лъжа, като казвам, че старите души са силно интуитивни личности.

Мой близък страстно вярва в прераждането. Не се страхува от смъртта, защото е убеден, че това не е краят. Колко ли тела е сменил преди запознанството си мен… Не знам дали напълно се доверявам на теориите му, но иначе изглежда спокоен и духовно извисен.

Ако ви кажа, че се възприемам като стара душа, ще ви прозвучи сякаш се перча. Но колкото и да изглежда готино да си стара душа в младо тяло, носеща мъдростта на вековете в себе си, това всъщност е изключително тежко занимание. Истината е, че е много по-лесно да си млада душа, която тепърва научава уроците си и минава през живота с лекотата на колибри.

Преливат наводнения в очите.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *