ШОШО

Диджеят си поговори с нас за актуалното си EP, ремиксите и морето

  • 06.08.2013
  • от Влади Герасимов
Петък, 13 часа – 31 градуса по Целзий. Всички условия са налице да отпрашиш към морето за поредния парти уикенд. Натам се е запътил и нашият dj, bg artist – Шошо. Преди да забие на някой от безбройните beach барoвe по южното ни Черноморие, той се отби по къси гащи и един кейс с дигитални машинки, за да ни осветли за веселбата на лято 2013 и последните му продукции. 

Представи се с няколко думи...
Казвам се Александър,но повечето хора от нощния живот ме познават като Шошо. В последните 7/8 години съм dj, а от известно време работя усърдно и върху собствени парчета, така че вече може да се нарека и продуцент.


Имайки предвид последното ти EP, можеш да... Откъде идва Шошо?
О
ще от малък майка ми и приятелите ми викаха на галено и така съвсем естествено реших да го ползвам и за мой dj псевдоним, весело и запомнящо се звучи.

Шошо

Последните новини около теб са горещи и идват с добри отзиви от доста големи имена и лейбъли... Разкажи ни за последния си релийз Nirvana.

Преди месец излезе моето първо самостоятелно EP за Patent Skillz и включва два трака. Водещият се казва Nirvana просто защото в брейка има малък фрагмент от китарата на  Smells Like Teen Spirit, която според отзивите носи същия дух като на оригинала.Тракът звучи парти груви,с леки перкусии и е много добре приет от доста артисти и дигитални магазини. Имам супер отзиви от dj-икато Roger Sanchez, Richie Hawtin, Marco Carola, David Herreroи много други. От Metodi Hristov, Pavel Petrov и DJ Lion пък получих много полезни съвети и също съм им много благодарен. Другото парче от сингъла носи странното име Bukaki и аз не разбрах как ми го роди главата. Ха-ха.

Досега си правил само ремикси и съвместни продукции ли?

Така е да, имам доста общи парчета с Lion, на когото дължа изключително много. Той ми показа основата на продуцирането. Известно време имах уроци при него и така вече 4 години работим заедно и често ходим по гигове. С него имам много релийзи за Patent Skillz за Tool Room и Cristal Sound Records. Скоро ми предстоят нови ремикси за Dark Dakmen –неговото парче се казва Looking Hard, и една диско бомба на Jeremi Bass – Disco. В дупката фрагментът си е диско от 80-те, което аз съм едитнал. До края на лятото ще издам и едно EP за Witty Tunes, то звучи по-тек и леко към трайбъл. Вдъхновение за парчетата ми идват най-вече от морето, там се зареждам, а името на сингъла ще е Fishing People, хареса ми в една реплика от филма „Карибски пирати“. Ще го резна и ще го сложа в парчето като voice.

Спомена морето, там ли зареждаш най-добре батериите, май обикаляш Черноморието надлъж и шир тази година?

Морето е много зареждащо и вдъхновяващо за мен, да. Този сезон е любимия ми, а май и на повечето dj-ии артисти.Ако целогодишно е лято, сигурно ще правя 5 пъти повече парчета, там се родиха много от идеите за последните ми продукции. Обикалям най-вече южното ни Черноморие. Като започнеш от Слънчев бряг и стигнеш до Лозенец, почти няма място, на което не съм пускал. През последните две години се появиха много малки beach барове, които буквално са няколко метра от морето, и това ми дава супер vibe –както на мен, така и на хората, които са дошли да се забавляват.

Шошо

Какви програми ползваш при продуцирането?

Само и единствено Ableton. Скоро се пробвах да поработя на Logic, но не ми допадна много, освен като програма и дребни детайли като дизайна, който е сиво и черно, а аз съм по-ведър и весел човек и обичам цветовете на Ableton. Ха-ха.

Кои бяха първите плеъри, на които си пускал?

Ха-ха... Само като си ги спомня, и ми става смешно. Pionеer 500II, тези големите черни, помниш ги нали? To тогава и логото на Pioneer беше друго, а често се случваше и дискът да изхвърчи, като се отвореше капакът. Беше много забавно... Отначало пусках много и на грамофони и сега, когато имам възможност, го правя. Едно време всичките си пари давах за плочи. Обичам винила.

А какъв е твоят set up сега?

А доста по-различен... Пускам с Traktor, два контролера X1, саунд карта Audio10 иNative maschine на Native Instrument, за да семплирам на живо, дигитария отвсякъде. Всъщност от време на време пускам и хип хоп на грамофони и плеъри. Това е първата ми музикална любов, ако може така да кажа. Преди 5-6 години не харесвах как звучеше хаус музиката и си бях хип хопърче. Ха-ха.

За или против прословутия Sync бутон?

Принципно против, но го използвам. Ха-ха.