25-те най-влиятелни паспорта в света

Вече сме граждани на света, но на някои пътуващи им е по-лесно да преминават граници

0 коментара Сподели:

Когато говорим за силата на един международен паспорт, трябва да знаете, че някои от тези малки книжки са много по-влиятелни от други. Броят страници, цветът или гербът нямат значение, но пък е решаващо колко умело преговаря дадена държава с останалите, така че, когато поданиците й пътуват, да преминават бързо-бързо митницата и да получават лесно виза.

Passport Index, който подрежда паспортите в света всяка година, за да определи кои са най-влиятелните сред тях, представи класирането си за 2017 г. този януари. Няколко от държавите в списъка са наравно помежду си според критерии, осигуряващи глобален достъп за жителите (VFS), така че, за да влезе в топ 25, дадена държава трябва да е най-малкото шестата най-влиятелна.

Според същата класация България заема 40-о място, но взимайки предвид многото държави, класирани наравно,

нашата любима родина заема петнадесетото място, с достъп до 153 държави по света без нужда от виза.

Според VFS критериите на Passport Index заемаме едно и също място с Хърватска и Монако. В дъното на подреждането на Passport Index пък, без особени изненади, е Афганистан. Размирната държава получава едва 25 разрешения за безвизов режим от останалите държави по света. В подобна ситуация са още Пакистан с 29 безвизови пропуска, Ирак с 30, Сомалия с 31 и Сирия с 32.

Ето ги и 25-те паспорта с най-голяма тежест в света.

На 25-о място се класира Австралия. Нейните жители могат да използват паспортите си, за да посетят 169 държави без виза. Островната страна се класира наравно по VFS показатели заедно с Южна Корея и нашата съседка Гърция. Заедно с това Австралия заема свое място и в класацията на Hostels Club за най-готин дизайн на паспорт. Първите страници на австралийските паспорти по красив начин изобразяват националната флора и фауна.

На двадесет и второто място се класира Нова Зеландия, която дели една позиция заедно с Канада, Ирландия и Малайзия. Нова Зеландия успява да осигури на поданиците си 171 безвизови дестинации, Канада и Ирландия – 172, а Малайзия – 164.

Следваща в списъка с най-влиятелни паспорти е Япония.

Страната на изгряващото слънце се е споразумяла със 173 държави за безвизов режим.

Япония дели едно място по VFS критерии заедно с още страни, като това са Португалия, Люксембург, Австрия, Белгия, Холандия и Италия. Освен че се класира на престижно място, за Япония предстои смяна на дизайна на международните паспорти за жителите. Новите документи ще бъдат арт дело на художника Хокосай и ще представят картини от планината Фуджи. Новият дизайн на паспортите предстои да бъде представен преди Олимпиадата в Токио през 2020.

Могъщите Съединени американски щати заемат следващата позиция в класацията. САЩ има договорки със 174 държави за безвизов режим, а според VFS показателите се нарежда на едно място заедно с Великобритания, Норвегия, Швейцария, Испания, Франция, Финландия и Дания.

Стигаме и до водещата тройка държави. На трето място се класира Швеция, която дава възможност на поданиците си да пътуват по света без виза в 176 държави. Според VFS критериите на същата позиция заедно с Швеция е Сингапур, който е договорил безвизов режим със 173 държави.

На първо място се заковава строгата и величествена Германия,

с чийто паспорт можете да обиколите 177 страни без нужда от виза. Германия заема първото място твърдо и категорично още от 2014 г.

В сравнение с миналата година, с началото на 2017 г. виждаме някои промени в ежегодната класация. Така например Сингапур изпреварва Южна Корея и се превръща в азиатската държава с най-висок рейтинг на паспорта си. Южна Корея пада до 24-о място, докато Япония се изкачва до 14-о място заедно с европейски страни като Италия, Холандия, Белгия и др.

В допълнение към популярната мозайка от паспорти посетителите на PassportIndex.org вече могат да виждат общите промени в класацията на страните. Маршаловите острови водят сред победителите, като са присъединили 35 държави към безвизовия си списък. Палау, Микронезия, е на следващото място с 34 добавени държави, докато Соломоновите острови и Тувалу са прибавили по 33. Перу е отличникът на Южна Америка с допълнителни 31 държави.

Тук можеш да провериш какъв процент от пилотите си признават че са заспивали по време на полет и още куп неочаквани статистики.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *