7 книги за повече щастие в живота ти

Пролетта е идеалното време да обърнеш нова страница

0 коментара Сподели:

Пролетта е времето на пробуждането, любовта, новото начало и запалените надежди. Повечето слънчеви часове обаче не означават, че автоматично всичко в живота ти е станало „цветя и рози“. Колата ти пак се е развалила, жена ти недоволства, сенната хрема се изостря и изобщо си на ръба на нервна криза, защото… съсипаха я тая държава!

Да, но има и няколко книжки, които веднага могат да ти се притекат на помощ с повече настроение в ежедневието. Писателите открай време са тези, които с въображение могат да сътворят чудеса, особено ако си „увесил нос“. Пролетта е идеалното време да преоткриеш красотата на живота си. Така че какво чакаш,

отгърни страниците им…

Наръчник на оптимиста
Матю Куик

Като се абстрахираме от факта, че екранизацията получи цели осем номинации за „Оскар“, книгата наистина вдъхновява. Хубавото е, че не е нужно да си запален читател, за да ти хареса, защото е леко четиво, забавно и дава различна гледна точка на иначе трудни ситуации. Още повече, че след четене ти оставя едно топло, меко чувство, което винаги е сигурна индикация, че си улучил точното четиво в точния момент. Разказвачът Пат е леко хахав, вкопчен в миналото от години, но среща някого, който му казва: „Хей, има и хубави неща в този живот“. Но го казва по доста… екстравагантен начин с поведението си. И точно това е примамливото в тази книга. Нестандартни хора с мислене извън зоната на комфорта.

Тънкото изкуство да не ти пука
Марк Менсън

Сега, нека си признаем, Менсън не открива топлата вода с тази книга. Непукистите, които имат поведение на всезнайковци, са широко разпространени и у нас. Но начинът, по който изразява това поведение, че е „над нещата“, е именно дозата оптимизъм за деня. Чувството за хумор и сарказмът със сигурност ще ти покажат, че идеята не е да не ти пука за нищо. Важното е да ти пука САМО за важните за теб неща. Щастието не идва при мрънкачите.

Припомняме ти за още пет литературни герои, с които да избягаш на дългоочакваното пролетно пътешествие

Вино от глухарчета
Рей Бредбъри

Този роман е пълен с вълшебства, прашни детски пети по детелинови поля, срамежливи опити за любов и искряща човещина. Изобщо, връща ти вярата в човечеството по един наистина майсторски начин, което го превръща в класика, разбира се. Просто няма начин да не остане завинаги с теб, след като я прочетеш.

Хобит
Джон Р. Р. Толкин

„Отивам на пътешествие!“, крещи Билбо Бегинс и този вик отеква с такава радост в съзнанието ти, че всички тъмни мисли отиват на заден план. Брилянтното въображение на Толкин е способно да окрили всеки натъжен читател, да му вдъхне кураж и сила. Защото, ако малкият хобит може да преодолее себе си и да се хвърли в неизвестното, защо да не можеш и ти?

Малък наръчник по хюга
Майк Викинг

Когато Майк Викинг дойде в България да представи идеите на датчаните за щастие, това предизвика огромен интерес. Защото у нас имаме нужда от доза спокойствие и уют и всички го знаем. Не е нещо революционно, но би било хубаво да го приемаме в малки дози всеки ден. Защото това е в основата на този наръчник – малките радости ежедневно правят усещането за щастлив живот.

Ето и кои са трите книги, с чиито страници ще се смееш през сълзи

Безумно щастливи. Смешна книга за ужасни неща
Джени Лоусън

Удивително е как Лоусън успява с непринуден хумор да говори за толкова тежки теми като остра депресия и психични травми. Дори в най-мрачните си моменти тя успява да подхожда с комично настроение, че няма как да не се разсмееш. Което не означава, че няма и сериозно разглеждане на депресията, но не това е водещо в тази автобиография. Просто ти показва прословутата светлина в края на тунела.

Яж, моли се и обичай
Елизабет Гилбърт

Духовното търсене на другите хора много пъти е много по-интересно от твоето собствено просто защото отстрани всичко изглежда доста по-лесно. Гилбърт представя своето израстване „смляно“ и с голяма доза насмешка, с което спечели милиони фенове по цял свят. Когато си ударил дъното след тежък развод и нервен срив, едно от най-хубавите неща, които можеш да си подариш, е година да обикаляш по света и да си търсиш щастието. Вдъхновяваща история с доза мъдрост и женски своеволия. 

Още книжни коментари виж тук.

7 вдъхновяващи книги за силната връзка между хора и животни

7 неща, които да направиш с една книга

Какво се случва в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *