5 литературни герои, с които да избягаш на пролетно пътешествие

Любими персонажи за любима пролет

0 коментара Сподели:

Първа пролет вече е тук ни и всичко живо се показва за нов живот.

Като се почне от птичките и пчеличките, през цветята до хората, които само чакат да пекне слънце, за да отпътуват нанякъде. Въпросът обаче често е не накъде, а с кого? Дали това ще са просто хора, с които ще резервираш билетите? Или хора, чието хъркане в 5 сутринта няма да се уплаши? Да не говорим, че в края на пътешествието почти сигурно е, че ще ти дължат пари. Но идеята е твоята банда да направи прекарването незабравимо. Ето които са онези литературни персонажи, които с цялата си прелест биха допълнили твоята банда на път тази пролет:

ДИВАКЪТ

Дийн Мориарти от „По пътя“, Джак Керуак

Мориарти е прототип на Нийл Касиди в реалния живот – авантюристът, от когото всяка група пътешественици се нуждае. Абсолютна дива душа, Дийн Мориарти е двигателят, който може да вдъхнови всеки да пробва нови неща, да посещава места, които липсват в пътеводителя, и да се запознава с интересни хора. Да, може и да „забърка каши“, от които трудно се излиза, но всяко нещо си има цена.

УМИРОТВОРИТЕЛЯТ

Холи Голайтли от „Закуска в „Тифани“, Труман Капоти

Докато Мориарти е онази искра, която запалва ентусиазма на групата, Холи е идеалният балансьор, който може да те измъкне от всяка ситуация. Макар също да е леко вятърничава, Холи може да замаже гаф дори с полицията. Независимо дали резервацията ви е изтекла, няма места в хотела или в автобуса, финият чар и пленителната усмивка на мис Голайтли ще отворят всички врати пред вас. Да не говорим, че е майстор на купоните, така че ако ваканцията зацикли, Холи със сигурност може да разведри положението.

КАСИЧКАТА

Джей Гетсби от „Великият Гетсби“, Ф. Скот Фицджералд

Е, все някой трябва да плати за всичко, нали? Хубаво би било този някой да е ценител, който разбира от удобство, лукс и забавления. Поздравления, това е точно Джей Гетсби – неприлично богат романтик, който може да изразява чувствата и мислите си чрез грандиозни купони. Благодарение на връзките си със сивия сектор Гетсби лесно и бързо може да направи много пари, а това си е предимство за всяко пътешествие. Все пак екзотичните дестинации не са съвсем евтини.

ГИДЪТ

Борис от „Щиглецът“, Дона Тарт

Когато се намираш на чужда почва, от изключителна важност е да имаш подръка някой, който познава местните порядки. Дори да не ги познава, то да познава някого, който ги познава. Именно човекът с много връзки, с комбинативен ум и добър усет е Борис. Докато главният герой в книгата си е мрънкало, Борис е веселякът, който може да намери решение на всяка ситуация. Руснакът е от онези хора, които винаги имат по някой познат където и да отидат, а това може да бъде от огромна полза за всеки пътешественически отбор.

ОХРАНАТА

Лин от „Шантарам“, Грегъри Дейвид Робъртс

Като банков крадец, избягал от затвора и внедрил се успешно в индийския ъндърграунд, Лин знае какво е да раздава и да понася юмруци. Ако цялата група се озове на съмнително място със съмнителни хора, той е човекът, който ще приложи груба сила, колкото и да не му се иска. Разбира се, ако методите на Холи Голайтли с женския чар не проработят. Защото Лин си е пацифист по душа, но се справя удивително добре като охрана, а това си е чист плюс в една пролетна авантюра по света. Не бива да подценяваме и мъдростите, които постоянно ръси, защото Лин не е само камара мускули.

За още книжни класации и коментари виж тук!

Анри-Пиер Роше и тежестта на леката любов в „Жюл и Жим

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *