„Беглецът“ на Лъчо Бояджиев се завръща на изненадваща локация в София

Закачливата артистична инсталация на известния български артист Лъчезар Бояджиев ще се покатери на Сграда 4 в Бизнес парк София, а ето какво още да очакваш

0 коментара Сподели:
„Беглецът“ на Лъчо Бояджиев се завръща на изненадваща локация в София

Изкуството на Лъчо Бояджиев винаги е било иновативно, пленяващо и нееднозначно.

Творбите му прескачат в изненадващи форми и изразни средства, а ние нямаме търпение да видим следващата провокация.

Ето защо се зарадвахме, че в софийската градска среда отново ще се промъкне, ще присъства и ще наблюдаваме „Беглецът“. „Беглецът“ се появява на различни места и повдига непопитани или нуждаещи се от повече внимание въпроси, свързани с тези места. Творбата е била инсталирана в София за последно през 2018 г. на фасадата на СГХГ, като е преминала и през още любопитни в социален и исторически план места – в Солун (2020) и Люксембург. Първото ѝ поставяне е през 2005 г. върху най-старата част от крепостта Бок в Люксембург и се вижда най-добре от двора на абатството долу край реката, където малко по-рано България подписва договора за присъединяване към ЕС. Кураторът Енрико Лунги разказва: „Идеята ни беше да обърнем посоката на погледа на посетителя – вместо да гледа надолу към творбите или хоризонтално, докато се разхожда в парка, искахме да върнем погледа му обратно нагоре към крепостта и нейните величествени стени, които толкова много пъти толкова много войници през вековете са се опитвали да изкачат и покорят“.

Голямата новина е, че от 25 април Бизнес парк София ще стане домакин на известната странстваща творба „Беглецът“ на Лъчезар Бояджиев. На една от стените на Сграда 4 ще бъде окачена специфичната за мястото инсталация, представляваща фигура на катерач, изградена от епоксидна смола, катераческа екипировка и довършвана винаги от… стена. Поканата към него е благодарение на програмата „Изкуство в Бизнес парк“, координирана от „Пойема колектив“ и Бизнес парк София.

„Намерихме местен алпинист и го помолихме да ни съдейства, като позволи да направим отливка на тялото му…

Той се съгласи, а резултатът беше реалистична отливка в човешки размер и манекенът беше поставен на стената на крепостта. Излишно е да казвам, че отначало дисциплинираното местно население започна да вика пожарна, полиция и др., но след известно време се успокои и започна да се наслаждава на лекото безпокойство, което творбата предизвикваше“, коментира Лъчо Бояджиев за проекта.

Предстои да разберем какъв опит и внимание ще натрупа „Беглецът“ при 3-месечния си престой в Бизнес парк София, а дотогава ти подсказваме, че Лъчезар Бояджиев е един от най-известните съвременни български артисти.

Творчеството му е лична интерпретация на социални процеси, на взаимодействието между частно и публично, на градската визуалност и на днешния свят, флуктуиращ между утопия и антиутопия.

Артистът е роден през 1957 г. в София. Завършва НХА в София през 1980 г. Негова предпочитана медия са инсталацията, фотографията, рисунката, обекти, текст, видео и перформативните лекции. Както знаеш, изкуството е динамична част от ежедневието на Бизнес парк София от юни 2023 г. насам.

Програмата „Изкуство в Бизнес парк София“ започна като партньорство между Бизнес парк, „Пойема колектив“ и фондация „Колективът“ след изключително успешния фестивал „Паркът“. Програмата включва инициативите: „Ателиета в парка“ (ателиета на 8 артисти и колективи в Сграда 7, Сграда 14 и Сграда 15), „Изкуство в публични пространства“ (изкуство на съвременни творци в откритите пространства); „Изкуство в офисите“ (изкуство на съвременни творци  в офиси) и множество работилници и събития, изложби и художествени турове, организирани от артистите и координатора на програмата „Пойема колектив“. Може да я следиш и в социалните им мрежи.

За още от същото – виж Събития за седмицата: 22–28 април

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *