Когато Михаил Минков докосна звездите

Българският фотограф Михаил Минков се нарежда сред най-добрите астро фотографи в света с отличие от Milky Way Photographer of the year 2023

0 коментара Сподели:
Михаил Минков

“The Eyes of the Universe” – Mihail Minkov/Capture the Atlas

Кой не се размечтава, гледайки звездите?

И когато сме били деца, и вече като възрастни поглеждаме към необятното небе. Случвало се е да говорим за любов под звездите, да рисуваме мислени фигури или просто да мечтаем. И не, няма да ни омръзне да ни водят на тайна гледка при първа среща. Има един българин, който е превърнал заснемането на звезди в професия. Михаил Минков прекарва часове в търсене на перфектния кадър, а отскоро носи и короната на най-добрия астро фотограф на 2023. И тук ни спря дъха. 

Михаил Минков е отличен с приз от Milky Way Photographer of the Year.

Той влезе в класация за 25 най-добри астро фотографи в света. А информационни канали като Guardian, Times, NASA споделиха неговите кадри.

Михаил Минков звезди

От шест години насам Capture The Atlas показва най-добрите астро фотографи в света и подбира 25 изключителни кадри на небето.

Михаил Минков е част от тазгодишната селекцията с неговата 360-градусова панорама на зимната и лятната арка на Млечния път. 

Откриваме кадъра му в сайта на Capture The Atlas и ти показваме описанието, което Михаил Минков е дал на фотографията:

Mihail Minkov/Facebook

„Винаги съм се чудил как би изглеждало нощното небе, ако можехме да видим двете арки на Млечния път от зимата и лятото една до друга. Това е практически невъзможно, тъй като те са част от едно цяло и са видими в различно време от денонощието. Въпреки това, тази 360-градусова смесена във времето панорама ни показва как биха изглеждали те.

Двете арки на Млечния път представляват един обект в звездното небе, като част от него се вижда през зимата и част от него през лятото.

Поради това те се наричат ​​зимни и летни арки. Зимната арка включва обекти, които можем да наблюдаваме от октомври до март, предимно свързани със съзвездието Орион. От друга страна, лятната арка включва ядрото на Млечния път, видимо от март до септември, което е най-характерната и светеща част от нощното небе, представляваща центъра на нашата галактика.“

За финал – поздравяваме Михаил Минков и му желаем да докосва звездите повече отведнъж, а ние да продължаваме да се радваме на успехите на супер талантливите ни творци и тук, и до звездите и обратно. Браво, Мишо!

Защо душата се вълнува толкова когато се докосне до звездите?

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.   

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *