Храната, която би била изхвърлена, може да бъде спасена

Foodobox - приложението, превърнало се в една от любимите ни инициативи в последно време

0 коментара Сподели:
foodobox

Знаеш, че храната ни е любима, но разхищението ѝ в световен мащаб никога не ни е харесвало. Стигала ли е до теб статистиката, че 1/3 от произведената храна не се изяжда, преди да се развали, докато 821 милиона души страдат от глад? Парадоксално звучи в съвременния свят да си говорим за толкова грешно разпределени ресурси, но фактът е, че въпреки напредването на обществата не сме решили един от екзистенциалните проблеми на населението.

Разхищаването на храна и гладът изглежда са двете страни на една и съща монета,

но това не е единствената последица. Губят се ценни природни ресурси, при гниенето се отделят парникови газове, които пряко повлияват на глобалното затопляне. Друг негативен ефект от изхвърлянето на храна са финансовите загуби. Едва ли си даваме сметка, че 33% от семейния ни бюджет отива в кофата всеки месец.

Днес ти разказваме за една българска инициатива, която привлече вниманието ни преди доста време – Foodobox.

Мисията на стартъпа е да намали хранителното разхищение, като подари втори живот на храната, което е страхотна социална кауза, ако питаш нас. Джейн Димитрова и Велин Керков създават първото в България мобилно приложение, което се бори с разхищението на храна. Foodobox е кутия изненада на достъпна цена с висококачествена храна, която е генерирана от хранителните бизнеси, но не е оползотворена.

Началото не е лесно и те инвестират голяма сума лични средства, за да вдъхнат живот на проекта си, защото вярват силно в него. Проектът печели 1во място в Световната стартъп купа EWC, както и на наградите на Форбс за Социална иновация, а двамата основатели са част от класацията 30 под 30; Джейн е избрана за Бизнес дама на годината на Innovation Awards 2022 г. През декември Foodobox стъпи и в съседна Румъния, където първите двама колеги от екипа развиват пазара и се радват на голям органичен интерес още от самото начало.

Къде е изненадата?

Идеята да си купиш изненада идва оттам, че обикновено заведенията знаят, че в края на деня ще имат храна в излишък, но до последно не е ясно точно какво ще остане непродадено. Видът на храната зависи от вида на заведението, от което я спасяваш. Можеш да се запознаеш с част от партньорските обекти тук и да се убедиш сам в качеството на услугата. Традиционна кухня, печива, апетитни предложения за сериозни фитнес хора, пресни торти или авторски рецепти – каквото и да имаш наум, можеш да го хапваш с 40% намаление или повече. Най-често ресторантите ще те изненадат със супа, основно и десерт. От пекарните ще получиш кроасани, сандвичи и други печива, приготвени в началото на деня. Ако си любител на сладкото, ще откриеш най-различни видове торти и сладкиши, ако посетиш сладкарниците.

Как работи Foodobox?

Механиката на приложението е много лесна! След като го инсталираш (напълно безплатно за Android и iOS), ще видиш обектите близо до теб. Запазваш кутия и я вземаш на място, плащаш и се наслаждаваш на вкуса. Можеш да занесеш и своя кутия, като по този начин правиш още една стъпка в правилната посока, намалявайки замърсяването с опаковки за еднократна употреба.

Усмихни се и се награди, защото си дал втори шанс на прясна храна, която иначе вероятно нямаше да стопли никое сърце.

Тук ти показахме онези градски инициативи на 2022, заради които София сияе все по-красива

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *