Градските инициативи на 2022, заради които София сияе все по-красива

Графитите, майсторите, игрището, вдъхновението

0 коментара Сподели:

Годината е в своето финално броене, а декември освен празници ни носи и класации за най-доброто от най-доброто през изминалите 365 дни.

Дойде време и ние да направим нашето обобщение за това, което ни впечатли, вдъхнови и докосна през отиващата си 2022 г. Отправихме погледа си към културата и намесата в градската среда, заради която любимата ни София сияе все по-красива, хората за пример, на които сваляме шапка, и бизнес идеите, които печелят подкрепата ни, защото са с мисъл за природата и устойчивото развитие в дългосрочен план. Нашите топ 3 – култура, хора и идеи, подреждаме за теб в строен ред, а на Добрия старец си пожелаваме да виждаме минимум още от същото и през следващите 12 месеца. Да бъдем, да творим и създаваме е всичко, заради което сме тук. Всичко, на което казваме смисъл.

Нека си го подарим и през 2023 г.!

Още помним спиращите дъха огромни стенописи на Дядо Добри и св. Георги в София, дело на Станислав Трифонов – Nasimo. И макар тази година да беше по-бедна откъм големи творби, все пак градът ни се сдоби с произведения, които си заслужава да видиш.

Първото е графитът на Андрей Палвал от феста Graff Express. Андре е биолог от Харков, Украйна, а от 2000 г. рисува и се развива в стила на морализма. Той бяга от ужасяващата война в страната си и започва да твори активно у нас, като за основен сюжет избира човешката личност и емоция.

Не пропускай и „Галактика на ума“ – стената от 432 крила на ул. Цар Симеон.

Графити инициативите винаги носят екстремна и вдъхновяваща промяна в градската среда. Отличаваме като докоснали сърцето ни проектите – City Gallery Nadezhda и второто издание на графити фест Graff Express. Първият проект по идея на Citywise превърна няколко трафопоста в „Надежда“ в платна, на които Точка Спот и Алекси Иванов се развихриха, а вторият събра най-добрите графити артисти в страната, за да трансформират пешеходния подлез на Централна автогара в произведение на изкуството.

През 2022 г. имаше и достойни арт акции за облагородяване на градската среда, като ние особено харесваме две от тях –

пейките книги в кв. „Изгрев“ и проекта Good Game. На красивите пейки под формата на книги бяха изписани откъси от „Аз съм българче“ на Вазов, „Прощално“ на Вапцаров, „Светла вяра“ на Дебелянов и „Надежда“ на Джани Родари, а стихотворенията бяха подбрани лично от деца в училищата от квартала. Проекта Good Game или преобразеното баскетболно игрище на ул. „Богатица“ в кв. „Лозенец“, дело на Николай Петров GLOW, пък наричаме хита на сезона и му казваме

огромно браво!

Николай Петров

„Водна паша“ на Павел Койчев, която радваше всички наши сетива във водното огледало при входа на Южния парк, е едно от хубавите неща, което се случи на града ни през 2022 г. Първоначално тя е създадена през 2009 г. от нетрайни материали и е поставена в езерото край село Осиковица. Авторът очаква да оцелее само няколко дни, но „Водна паша“ се съпротивлява срещу природните стихии цели десет години.

По-късно композицията се изработва от неръждаема стомана, стъкло и отлети от месинг фигури –

пастир с оранжево наметало и стадо овце, тежащи над 2 тона. Мъжката фигура е висока повече от четири метра и символизира одухотворения водач и лидер, който повежда народа си към добро.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *