Тайните в мъглата на Даян Фоси

Минисериалът на National Geographic „Даян Фоси: Тайни в мъглата“ с премиера през декември

0 коментара Сподели:

copyright: Robert I.M. Campbell/National Geographic

Премиерното излъчване на минисериала на National Geographic „Даян Фоси: Тайни в мъглата“, включващ личните разкази на Фоси, представени с гласа на Сигорни Уийвър, ще се състои през декември по National Geographic. Сериалът в три части проследява необикновеното увлечение на една жена, като показва невиждани и редки кадри и представя нови разкрития за бруталното убийство на Фоси.

„Не съдбата ме отведе в Африка. Нито любовта. Имах дълбокото желание да видя и да живея с диви животни в свят, който все още не е изцяло променен от хората“, споделя Даян Фоси.

Сериалът е изпълнен с личните наблюдения на Фоси, записани в дневниците ѝ и озвучени от Сигорни Уийвър, която има специална връзка с Фоси. Уийвър неслучайно е избрана да предаде личните мисли и чувства на Фоси. За ролята си на Даян Фоси във филма от 1988 г. „Горили в мъглата“ Сигорни Уийвър печели наградата „Златен глобус“, а изпълнителният продуцент Джеймс Марш е носител на „Оскар“ („Човек върху жица“, „Теорията на всичко“).


copyright: ©National Geographic                

Глобалният минисериал на National Geographic предлага интимен поглед към живота и завета на легендарната изследователка на примати 32 години след нейното жестоко убийство. Първата част на сериала се излъчи премиерно по National Geographic в България на 7 декември от 21:55  часа и беше показан в общо 171 държави и на 45 езика в цял свят.

През декември на 1966 г. Даян Фоси напуска Съединените щати, за да се отправи към Африка, където започва да изследва горилите. Докато е в централноафриканската държава Руанда, Фоси се влюбва в този животински вид и посвещава живота си на опазването му. Тя се превръща в международна икона и уважаван приматолог, като непрестанно се бори срещу посегателствата на бракониерите.

Тази борба вероятно е и причината тя да загуби живота си, въпреки че обстоятелствата около убийството ѝ остават неясни.

Даян Фоси: Тайни в мъглата“ разказва историята за живота на Фоси от самотното ѝ детство до дейността ѝ в Руанда, където открива изследователския център „Карисоке“ през септември 1967 и прекарва 18 години в изучаване и опазване на популацията на планинската горила там. Сериалът показва близкото ѝ приятелство с младата горила Диджит, чието безмилостно осакатяване и обезглавяване от бракониери дълбоко засяга Фоси, както и хората, с които тя работи. В това число фотографът на National Geographic Боб Кембъл, в когото се влюбва, но разбива сърцето ѝ, когато решава да се завърне в цивилизацията при съпругата си.

Фоси е брутално убита в отдалечената си планинска колиба през 1985 г. Сериалът разглежда разследването на убийството ѝ, както и последвалия процес срещу Макгуаяр, който е обявен за виновен от властите на Руанда в негово отсъствие. Но дали той е убиецът след последвалите разкрития по обстоятелствата около убийството?


copyrightRobert I.M. Campbell/National Geographic    

Премиерните епизоди включват:

МОМИЧЕТО С ГОРИЛИТЕ – четвъртък, 7 декември, от 21:55 часа

В изолирана планинска местност в Руанда викове на ужас прорязват сутрешната мъгла. На зазоряване на 27 декември 1985 г. Даян Фоси, едно от големите имена в опазването на дивата природа, е открита мъртва, брутално убита с мачете. Световноизвестната икона се е борила за спасяването на планинската горила от изчезване, но си е създала и опасни врагове, които вероятно са отнели живота ѝ.

ТЪМНАТА СТРАНА НА ПЛАНИНАТА – четвъртък, 14 декември, от 21:55 часа

УБИЙСТВО В ПЛАНИНАТА – четвъртък, 21 декември, от 21:55 часа

Сериалът подчертава и изумителните открития, които Фоси прави за живота на горилите и техните социални структури.

Разтърсващата й история определено си заслужава вниманието.

Виж какви културни събития има за посещаване, ако не ти се седи пред телевизора.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *