Говорим си с Джакомо Голеомин за магията на доброто просеко

От къде идва просекото? Каква е традицията по създаването му, чия е заслугата за него, и всичко, което те интересува

0 коментара Сподели:
Джакомо Caj Orochiaro

Има много неща, за които да сме благодарни на Италия и чаровните обитатели на тази така плодородна земя.

Една от заслугите им, водеща началото си от XV век, е пенливото, гъделичкащо езика и сетивата, просеко. Според историята в началото е било познато като Ribolla. По-късно в записките на английски пътешественик то вече се споменава под името Просечо (Prosecho). Името Просеко, под което е познато и днес, се споменава за пръв път в книга от 1754 г. Напитката е с регулирано географско наименование, на италиански – Denominazione di origine controllata (DOC) и Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG), което означава, че зоната на производство е урегулирана със закон. Под него попадат почти 30 000 хектара, което дава възможност на производителите да отговорят на нуждите на жадните за тази напитка

– през 2018 в света са продадени 544 мил. бутилки просеко, а тази цифра продължава да се качва всяка година.

Производството изисква провокиране на вторична ферментация на бяло вино. Методът, използван за получаване на желаната газировка се нарича Шармат – виното се поставя в големи иноксови съдове, добавят се дрожди и захар, които провокират вторичната ферментация, която от своя страна създава налягането в напитката.

За да получим повече информация от първо лице, се срещаме с Джакомо Голеомин, който заедно с Маги Халваджиян създава просеко CAJ.

Джакомо ни разказва малко повече за историята на CAJ, производствения процес и какво прави това просеко толкова специално.

Как се запознахте с Маги Халваджиян и как решихте да създадете  просеко CAJ?

Историята е много интересна. Семейството ми първо се сприятели с Кремена, която често отсядаше в къщата на баща ми. Години по-късно, когато вече беше срещнала Маги, се запознахме и сближихме и с него. В онзи период той беше харесал една разкошна вила в Италия, за която се посъветва с баща ми, който е архитект. Към вилата имаше и прекрасно лозе, което силно впечатли Маги и запали у него желанието за производство на вино. Беше ни необходимо професионално мнение и така се озовахме в компанията на енолога Енрико, който по-късно стана част от екипа ни.

В цял свят Италия е прочута с виното си, модния бизнес и автомобилите. Маги се насочи към сомелиерството и вместо да купи вилата, се посвети на просекото. То е напитка, свързана с най-специалните моменти. Хората отварят бутилка, когато празнуват и прекарват качествено време заедно с приятели и семейство – по този начин се докосват до магията на Италия.

Не сме типичен производител, а по-скоро ловци на грозде. Не спираме да вървим по следите на най-доброто грозде от най-качествените лозя във Валдобиадене  Постепенно “улавяхме” най-доброто грозде (сорт Глера), което да отговаря на характера и стила, които искахме да притежават нашите бутилки. Решихме дизайнът на бутилките да представя територията, защото тя е фундаментална. Така избрахме линиите, които да олицетворяват контурната карта, откъдето произлиза CAJ. Опитвахме различно грозде, с Енрико започнахме да произвеждаме просекото и да го продаваме. Така се случиха нещата.

Значи всъщност историята започва с търсене на вила и се превръща в бизнес?

Да, да, точно така. Бизнес, споделен между двама човека, които споделят любовта към Италия и виното.

Споменахте, че просекото е особено специално, защото се отваря за поводи. Какви са вкусовите качества, които го отличават от други пенливи вина?

Методите на производство са различни. Шампанското, например, отнема много повече време за създаване и е много по-скъпо. Просекото е по-достъпно – и като цена, но и като вкус. Мисля, че вкуса на просекото и ароматите, които има – ябълка, праскова, бели цветя, малки червени плодове – го правят толкова популярно.

Има различни видове просеко. Мисля, че нашето се отличава от останалите дори по бутилката. Като влезеш в магазин и разгледаш рафта с просеко, нашата бутилка изпъква. От друга страна, има много красиви бутилки, които са просто фасада, а вътре виното бледнее. Смятам, че качеството на нашето просеко CAJ не отстъпва. Все пак, това е главния ни фокус.

С Маги се познаваме от доста време и споделяме много ценности. Една от тях е, че се стремим да доставяме най-доброто качество на нашите клиенти и именно затова решихме да не купуваме лозя. Защото, ако по някаква причина една година вали прекалено много или нещо друго се обърка, качеството страда и клиентите не получават възможно най-доброто. Благодарение на бизнес модела си можем да изберем винарните във Валдобиадене, където климатът е бил най-оптимален и гроздето е най-добро.

Мисля, че всяка година, с всеки производствен цикъл, нашето просеко ще става все по-хубаво.

Процесът звучи доста дълъг. Как избирате гроздето?

Да, доста дълъг процес е, започнахме проекта преди 3 години и ни отне 2, докато открием гроздето, което искаме да използваме. Да се запознаем с производителите, да опознаем техния начин на работа, дали обичат работата си.  Гроздето е живо създание, растение, което усеща, когато влагаш любов в отглеждането му. Пробвахме гроздето, изследвахме качествата му. Избрахме грозде, което да придаде на просекото минерални нотки и аромат на праскова. Сортовете, които използваме, се отглеждат по-високо по хълмовете на Валдобиадене, защото колкото по-високо се намират лозята, толкова по-ароматно е гроздето, и следователно виното. Енрико, енологът ни, свърши страхотна работа. Той е експерт в избирането на гроздето, а ролята му е от изключителна важност. Той анализира каква е киселинността, сладостта, съдържанието на вода. Енрико е страхотен и мисля, че просекото го показва. Надяваме се и на вас да ви харесва.

Регионът звучи доста специален. Какво го прави толкова подходящ за отглеждане на грозде?

Във Валдобиадене хората отглеждат грозде може би от 1600-те. Живея на около 30 минути с кола от там. Лятото близо до дома ми е много горещо, но качвайки се към Валдобиадене става осезаемо по-прохладно. Температурата е перфектна – не е прекалено горещо или прекалено студено, подухва вятър.

Лозята са разположени така, че попиват много слънчева светлина.

Вятърът е много важен, защото когато вали, водата остава по лозето. За да не изгният лозите имат нужда от вятър, който да ги изсуши. Не знам дали сте идвали някога, неслучайно е номинирано от UNESCO за обект на природно наследство – регионът е безкрайно красив.

Звучи страхотно.  Какво смятате, че читателите ни трябва да знаят за CAJ  – нещо, което не сме споменали до сега?

За мен CAJ е нещо много истинско и много италианско. Когато избирахме дизайна на бутилката, искахме да направим нещо минималистично и елегантно. Бяло и черно – сякаш си облечен с костюм, с бяла риза и черна вратовръзка. CAJ прилича на италианец. Може да се облича елегантно, но отвътре е жив и духовит. Балончетата в бутилките не са големи като в другите пенливи вина, а по-меки и по-приятни.

Това е просеко за всеки повод. Може да празнувате с CAJ, но можете и да се храните с CAJ. Тук често го правим. Много си отива с ризото, например. OROCHIARO пък е парти версията. Елегантен е, но някак по-раздвижен. Или поне аз така го усещам.

5 неща, които не знаеш за Зоуи Кравиц

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *