Около света за пенливи вина – три локации, които родиха иконични балончета и всеобщи любимци

Гмуркаме се в света на пенливите вина с информативен материал за различните области, които са родина на любимите ни вкусове в чаша

0 коментара Сподели:

Виното е страст, магия, история. Легенда за тероар, древни рецепти, нотки на върха на езика и любов – такава, каквато само истинските му любители познават до последното нюансиране в любимите им сортове и купажи. Виното не може да бъде изпито, разказано или обозряно от началото до самия му край, но едно е сигурно.

Когато кажем пенливи вина, ние се сещаме само за едно – лято докъдето поглед стига.

Пенливите вина са толкова специфични и наситени с усещане за емоция и топли дни, че нямаше как да не обърнем поглед към тях в края на май и началото на летните месеци. Всички сме чували за Шампан във Франция, но знаеш ли, че пенливо вино се пие (почти) навсякъде по света и всяка напитка има своето наименование.

Просеко, Кава, Креман, Зект – гмуркаме се в света на балончетата с информативен материал за различните проявления на любимото пенливо и за локациите, които са родили култови и вечни любимци за жадните ни чаши. Преди това обаче ти напомняме, че ако искаш да опиташ най-доброто от най-доброто от света на пенливите вина и не само – CASAVINO са ти подготвили вдъхновяващо изживяване. Те очакват всички ценители и любители на съвършения вкус на Taste Champagne & Sparkling wines на 18 май от 12:00 до 20:00 часа, за да се насладим заедно на бляскавия свят на пенливите вина.

Събитието събира под един покрив водещите къщи за шампанско с още от любимото Просеко, Кава, Креман, дори Зект и Pet-nat.

На място те очакват и безалкохолни пенливи вина и коктейли с пенливо вино, а залата и градината към нея в Event Space ще бъдат тематично разделени и посветени на всяка отделна категория вина. Всички вина, които са включени в Taste Champagne & Sparkling wines, ще бъдат на промо цени в деня на събитието, на място ще се срещнем и с производители, а от специален бар ще можем да вземем веднага бутилка охладено пенливо и да му се насладим на момента. Ивентът ни предлага и достъп до едни от най-забележителните и популярни брандове от Шампан, Франция, и среща с вносители и дистрибутори на над 170 пенливи вина, 30+ етикета Шампанско, Просеко, Креман и Кава. Билети те очакват тук, ние нямаме търпение, но преди това нека разгледаме три легендарни области, които родиха пенливото щастие в чаша!

Шампан, Североизточна Франция – легендарната

Започваме с нещо като Светия Граал, когато говорим за пенливо вино. Шампан (Champagne) е най-северната лозарска област във Франция и едва ли има друга дума освен „шампанско“, която да накара сърцата ни да бият лудо. Шампан е прочута с шампанското, което се произвежда в сегашната форма от XVII век, а на място вино се прави още от римско време. Областта на прочутите пенливи вина Шампан се простира на около 145 км североизточно от Париж и заема басейна на вътрешно море, изчезнало през терциера. Геоложки движения са довели до образуването на двете плата Монтан дьо Реймс и Кот де Блан, където се намират най-много от селищата с шампанските наименования Grand Cru и Premier Cru. Най-добрите изби се намират около градовете Реймс и Еперне.

Подсказваме ти, че сърцето на Шампан се оформя от следните три области с най-добър тероар –

Монтан дьо Реймс (Montagne de Reims), Вале де ла Марн (Vallée de la Marne) и Кот де блан (Côte des blancs). Монтан дьо Реймс е най-студената област в Шампан, където се отглеждат и трите сорта, но свежият умерен климат е много подходящ за пино ноар. Тук се намират девет селища с наименование Grand Cru и много с Premier Cru. Селцето Бузи, с южно изложение, е известно и с червеното си вино. Вале де ла Марн е с надморската височина по-ниска от останалите централни райони, почвите са по-слабо варовикови, с преобладаваща глина. Областта е известна преди всичко със своите пино ноар и пино мьоние. Две от селищата са с наименование Grand Cru. Кот де блан се простира на юг от Еперне, на около 250 м н.в. Варовиковите почви, съчетани с по-мекия климат, са превърнали този район в чудесно място за отглеждане на шардоне. В наши дни Шампан обхваща площ от 33 000 хектара, или 3,4% от лозята във Франция. Според действащите закони „шампански“ могат да се наричат единствено вината, които са произведени от лозя в рамките на областта, и то в изби, в които се правят единствено „шампански“ вина.

Фриули-Венеция Джулия – да бъде просеко!

Заслугата за култовото Просеко е на Италия и по-точно на северната й част. Според историята Просеко е било познато под името Рибола (Ribolla) през XV век, по-късно в записките на английски пътешественик то вече се споменава под името Просечо (Prosecho). Името Просеко, под което е познато пенливото вино и днес, се споменава за пръв път в книга от 1754 г. Prosecco обозначава вино с контролирано наименование за произход (DOC и DOCG).

Prosecco DOC има строго дефиниран географски произход – провинция на двата региона Венето и Фриули-Венеция Джулия.

Фриули-Венеция Джулия (Friuli-Venezia-Giulia) е винен регион в североизточната част на Италия. Граничи с Австрия на север и Словения на изток. На юг е Триестският залив, а западната граница е прилепена към региона на Венето. Тук са се специализирали в производството на бели вина и в частност Просеко. Зоната за производство на Просеко е урегулирана със закон, под който попадат почти 30 000 хектара в областите Венето (Veneto) и Фриули-Венеция Джилия (Friuli-Venezia Giulia).

Според региона, от който идва гроздето за виното, Просекото се разделя на 5 региона с контролирано и регулирано географско наименование, известни в Италия като Denominazione di origine controllata (DOC) и Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG), които освен регион имат ролята и на категория за качество. Районът на Просеко на североизток от Венеция е 55-ият италиански обект, който е част от Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Кава и Каталуния

Официално Кава (Cava) се определя като „качествено пенливо вино, произведено в определен район“. За разлика от останалите апелации DO Cava не е ограничена в една-единствена географска зона.

Терминът cava се използва за пенливи вина, произхождащи от общини в Каталуния, Валенсия, Арагон, Навара, Риоха и Страната на баските.

Все пак 95% от годишната продукция на Kава (над 200 милиона бутилки) идва от Алто Пенедес (Alto Penedès) в Каталуня. Местните бели сортове макабео (Macabeo), шарело (Xarello) и пареляда (Parellada) образуват триединството в производството на Кава. При производството на кава розе се позволява и използването на пино ноар и трепат (Trepat).

Кава се произвежда по традиционния метод за шампанско, така че разликата идва от използваните местни сортове. Brut nature, extra brut, brut, seco и semiseco са типовете кава, които Испания произвежда. Букваме билети за Каталуния и нямаме търпение за страхотна кава, но преди това

опитваме най-доброто от най-доброто на Taste Champagne & Sparkling wines. Очакваме те там!

За още от същото – виж Под небето на мелнишкия (к)рай

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *