Есента в продукти

Продукти, които ще те потопят в истинските вкусове на сезона

0 коментара Сподели:

Тя е тук, по-красива от всякога! Обожаваме цветовете ù, падащите ù листа, хладните ù сутрини, а днес ти показваме и любимите ни есенни продукти. Те са акцентът на всяка чиния, топлият вкус на върха на езика и ни говорят за сезона повече от всичко друго. Сложи тази красавица есента в торбата, а ние ще ти подскажем къде и какво да избереш, за да се потопиш в изкушаващите ù цветове и вкусното ù изобилие.

Започваме своя пазар!

Накъде без нея

на окриващата

Нейно величество чушката е не просто владетелката на есента, тя пристига първа в ума ни, когато си мислим за студения сезон.

Добавяме я почти във всичко,

а специално лютата ù версия обожаваме в дипове, сосове, в сладка и шоколад, който с пикантна нотка се превръща в истинско гурме изживяване. Капсаицинът, който се съдържа в лютите чушки, ускорява метаболизма и предизвиква термогенеза – в която тялото гори мазнини най-ефективно. Не пропускай вкуса ù!

Царят на сезоните

Отглеждането и събирането на грозде винаги е било религия.

Съпровождало човечеството от най-древни времена, гроздето крие мистика и особена символика.

Обожаваме есенното богатство на сортовете широка мелнишка, гъмза и по-новия евмолпия, а за прекрасния памид и неговите разновидности, който се твърди, че се отглежда още от времето на траките дори няма да споменаваме. Освен в пресен вид задължително опитай мармалад и ликьор от този есенен герой.

Горска прелест

Пачи крак, сърнела, масловка, печурка и, разбира се, манатарка са част от кулинарните ни тайни и това не е случайно.

Качествата на българската горска гъба, която можеш да набереш при добри познания в някоя планинска локация, са ненадминати.

Заради почвите ни и подходящите климатични условия богатият им вкус и аромат си заслужават не само наесен. Любимата ни манатарка подхожда чудно на ризото, уханна гъбена каша, талиатели, пастет, заешко и какво ли още не.

И баба знае

С древен произход от Етиопия и Мала Азия, бамята, или баян, се слави с изключителна популярност в арабската кухня, а у нас я обожаваме в яхнии, гювеч и всякакви топли есенни ястия за душата. Най-популярните български сортове са лясковска, пловдивска и каваклийска бамя, а на пазарите от производители можеш да откриеш изключително крехки и пресни реколти.

Ако още не си я готвил, препоръчваме с две ръце – пълнен патладжан с чушки, бамя и козе сирене.

Каляска, моля!

Тиквата освен приказна героиня в не една и две истории е истинска владетелка и на нашите есенни кулинарни фантазии.

Предпочитаме я добре узряла, уханна и директно от производител.

Съветваме те да я подбираш внимателно по любимите ти пазарчета и ферми, а за това, какво можеш да направиш с нея, ти подсказваме – от кремове, тартове, пайове, сладкиши, крем супени изкушения и комбинации с не едно и две меса до мед и ракия от тиква. Ти прецени откъде да започнеш!

За всяка болка – билка

Те са нашето несравнимо богатство, което според народните лечители е благословия за малката ни земя – в България съществуват около 3600 растителни вида, като лечебни растения се употребяват 700 от тях, а ежегодно се събират 300 вида.

След като цяло лято са попивали слънчевите лъчи и енергия, в разгара на есента ги обожаваме в дъхави чайове и добавки към различни ястия.

На вратигата се доверяваме заради антисептичното ù и противовъзпалително действие.

Не пропускай и тези 5 задължителни мъжки аутфита за студеното време

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *