Ирина Тенчева и нейните ритуали за щастие

... в малкия семеен ресторант Irituali

0 коментара Сподели:

Иван Коловос

Познаваме я от различни телевизионни проекти, както и от славата, която й се носи на наистина добра домакиня. Отдавна си мечтаехме да сме нейни гости и ето че желанието ни се сбъдна покрай отварянето на малкия семеен ресторант Irituali, създаден за приятели и ценители на домашния уют. Това място има вдъхновяваща мисия и е най-светлият пример, който можем да дадем за това, как човек може да превърне хобито си в бизнес.

Имаш нескрит афинитет към вкусната храна и отдавна следим какви ги бъркаш вкъщи, но това пръв ресторант ли ти е?

По-скоро пореден дом, който създавам. Идеята е точно такава – да бъдеш на гости у нас.

Ние винаги сме посрещали много приятели вкъщи и сме се шегували със съпруга ми, че трябва с жребий да избираме кои да дойдат, за да можем да ги съберем. Надявам се тук да има място за всички.

Защо Irituali?

Освен храна тук във времето ще въведем и серия от продукти, които всеки човек може да занесе вкъщи и с които може да достигне своята лична хармония. На запад е много популярно всеки да си има олтар, тук това може да бъде и чашата вино. Освен това сме подготвили редица неща, които да те забавляват, докато седиш. Например, когато те настаняваме, палим свещ, която можеш да ползваш като лосион за ръцете си, докато избираш от менюто. Сервираме ти от нашия зехтин, чаша просеко. Все ритуали за малко щастие.

Изглеждате много близки с хората, които работят тук…

Имам страхотен късмет, че в живота ми се появи Савас. Савас е един млад, но изключително талантлив шеф-готвач. По името му става ясно, че той е от братска Гърция. Независимо от крехката му възраст житейският опит, интересите и ценностите на това момче истински ме впечатлиха. И най важното – може да готви нещата, които аз готвя, което е много важно, защото голяма част от гостите идват с нагласата да опитат моята храна. Освен с таланта си той ни обогати и с цялата палитра рецепти и истории от неговото семейство. Тук работят и още страхотни хора – Бубанка, която е актриса, Дони, Мишо, Георги, вторият ни готвач, все личности, които ти връщат надеждата в хората. Всички са страшно ентусиазирани и чакат гостите, все едно са им лични приятели.

Разкажи ни за рецептите, които пренесе тук…

Тук има балканска, европейска, средиземноморска храна, която е сготвена с продукти без всякакви компромиси в качеството, които идват от малки ферми, от хора, които са идеалисти също като мен. Менюто е кратко, с около 12 точки, но често ще импровизираме и с дневни предложения, които ще презентираме на бара.

Ястията са вдъхновени от всичките ми пътешествия и сред тях ще по­знаеш най-доброто butter chicken в околието, лучената супа, която правя вкъщи, киноа с азиатски зеленчуци и фъстъчен сос, от която ще си оближеш пръстите, както и лимоновия пай на баба ми Ирина,

без който не минаваше нито едно семейно събитие навремето, когато бях дете.

От нея ли наследи този нюх към храната?

Баба ми е била от малкото жени, завършили професионален готварски колеж, а нейният баща е имал месарница и кръчма за удоволствие, така че нищо не се губи във времето. И тя, и майка ми винаги са били жени за пример, домакини, масите им винаги са били отрупани с невероятни неща, а гостите им – доволни. Общото между нас трите е любовта и идеята за La Dolce Vita.

В този ред на мисли нямаме търпение да ни я причиниш и на нас…

В Irituali първото нещо, което ще те попита персоналът, е колко време имаш, за да знаят какво да ти предложат. Това е място, на което дори да имаш 30 минути, те да са пълноценно време, което да можеш да прекараш сам със себе си или в компания. Това е и място за дълги, разточителни брънчове с приятели, на които ще правим домашни закуски, яйца, супа с булгур и кисело мляко и много други. Просто ни се довери.

Ето и още един интересен разговор.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *