„Остани с мен“, за да има смисъл всичко

Емоционален дебютен роман от нигерийската писателка Айобами Адебайо

0 коментара Сподели:

Има книги, за които е препоръчително да пишеш под афект, защото емоциите, пробудени в теб, са плод на историята и езика, с които авторът те е запратил безпомощно в паралелна вселена. Още по-възхитително за мен е, когато става дума за дебютен роман, в случая „Остани с мен“ (изд. “Orange Books”) от Айобами Адебайо. Не знам дали сравнения със „Завръщане“ на Яа Джаси са удачни, освен че историите и в двата романа се случват в Западна Африка – Нигерия в първия пример и Гана във втория, но

това, което не мога да не отбележа, е стегнатият и шамаросващ стил, липсата на словесна натруфеност в полза на ударните и добре премерени изречения.

Когато човек чете препоръка за книга, най-често иска с малко думи да разбере защо точно тя си заслужава да бъде избрана. И ще попитате – какво има в „Остани с мен“? Разбира се, как иначе, има любов. Тя е от момента, в който Йежиде и Акин се виждат за пръв път в едно кино, фонът е кипящата политическа обстановка в Нигерия, младите социално ангажирани хора, студентите, бунтът на съзряването, опитът да се обясни един хаотичен и насилствен свят. 

Виж още: Easy Like a Sunday Reading: Да се влюбиш в дупка между зъбите

Смъртта не е второстепенен герой, а по-скоро силно присъствие, чиято роля обръща хода на събитията още тогава, защото телата на момичетата и момчетата, припомнят на Акин колко кратък е животът и тази мисъл го кара да предложи брак изключително бързо. Смъртта не си отива с този ранен епизод, напротив – все по-често и болезнено се заявява докрая на романа.

Йежиде и Акин са от двойките, на които не е нужно много време, за да се оженят и да поискат деца. От онези леко дразнещи за околните влюбени, защото не се отлепят един от друг и се обожават до пренасищане.

От онези, които…не могат да имат деца. Онези, които ни доказват, че любовта не е достатъчна и не може да издържи всички изпитания на живота, нещо напълно немислимо в ранните етапи на живота. Понякога дори собствените ни семейства също се ангажират с тази задача, натоварени от остарели разбирания, ценности и обичаи. В Нигерия такива има премного.

Виж още: Най-четените книги у нас през първата половина на 2019 година

При безплодие на мъжа в Нигерия не само се препоръчва, а се настоява да си вземе още една съпруга или няколко, няма значение, важното е родът да бъде продължен. Жената не изпълнява функцията си на жена, ако не успее да зачене и бракът се счита за тотално безсмислен и лишен от бъдеще, като естествено никой не допуска, че проблемът може да бъде извън съпругата. Изключително болезнени теми отваря този въпрос, не само от женска гледна точка, но и от мъжка.

И двете страни имат много за губене, срамуване и страдане.

„Ако бремето е твърде голямо и се задържи прекалено дълго, дори любовта се огъва, пропуква се, стига точката на пречупване и понякога се пречупва. Но дори когато е на хиляда парчета в краката ти, това не означава, че вече не е любов.“

„Остани с мен“ не е случайно заглавие, съвсем на мястото си е. Този призив усещах, докато Йежиде и Акин преживяваха повече загуби, отколкото е редно човек да понесе. Какви са те, като и съпътстващите обрати, от които читателят си казва „сега си обяснявам нещата по-добре, сега не го/я виня толкова“, нямам намерение да разкривам, защото би ограбило преживяването. Но има такива обрати, много. Има адски много болка, смърт, загуба, самота, ужас, не само индивидуални, но и колективни, защото книгата хвърля светлина и върху политическата ситуация в Нигерия, за която в България нямаме достатъчно информация.

Макар сърцето ми да е разбито след прочита и да вярвам, че различни части от романа ще са причината при различни хора за същото, искам да откроя един цитат, който е много важен в разбирането на болката в Другия:

„Преди да набеждаваш охлюва за слабак, завържи къщата си на гърба и я тътри наоколо една седмица.“ 

Или просто остани с мен, каквото и да се случва, за да е имало смисъл всичко.

Easy Like a Sunday Reading: Смехът на забравата

Easy Like a Sunday Reading: Какъв е смисълът в този живот

Гледа ли новото ни видео?! Виж кои са бюти тайните на лятото

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *