Say cheese: 6 сирена и всичко, което трябва да знаеш за тях

Наслаждаваме се на късното лято с приятели, бутилка вино и богатата ни селекция от сирена

0 коментара Сподели:

Късното лято е като зряла пита сирене с благородна плесен – нека ѝ се насладим максимално в компанията на приятели и бутилка вино. Гмурни се с нас в морето от сирена!

Някои от най-вълшебните видове от различните епохи и цивилизации дефилират пред теб, поднесени върху платото на Go Guide.

За най-известното италианско сирене в света трябва да благодариш на монаси бенедиктинци, които търсели начин да открият сирене с голяма трайност. Това е и най-голямото предимство на любимия ни пармезан.

Виж повече: Подбрани места за храна и вино

Една вечер Салвадор Дали вечерял с камамбер. Когато свършил, той погледнал недовършеното си платно и видял „течащ часовник“. Ето как картината „Постоянството на паметта“ дължи успеха си на пикантното плесенясало сирене с лек дъх на гъби.

Традиционното английско сирене никак не обича да го наричаш пренебрежително „сиренето с дупки“. Вкусът му зависи от начина на производство и периода на зреене: с нюанси на ядки, с масло и мляко или с мекия послевкус на пушено сирене. Най-силен е вкусът на бялото сирене чедър.

Едно от най-древните сирена в света е откритие на император Карл Велики. Популярно като подходящ подарък за графове и крале, мекото сирене с бяла благородна плесен от френската област Бри

неслучайно наричат „сиренето на кралете“.

Виж повече: Червените вина, които разказват истории

Традиционното холандско твърдо сирене е произведено за първи път в южна Холандия. Името произлиза от град Гауда, където се намира и Музеят на сиренето. Колкото повече гаудата отлежава, толкова по-остър и комплексен става вкусът ѝ.

Легендата разказва, че млад овчар точно се канел да хапне, когато видял девойка и хукнал след нея. А щом се върнал в пещерата, овчето му сиренце било плесенясало. Произвеждано в Южна Франция, рокфор е бяло на цвят, трошливо, леко влажно, със силна пикантна миризма и жилки от синя плесен.

Направи си: смокини с козе сирене

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *