Червените вина, които разказват истории

Още с първите студени дни се потапяме с удоволствие и мярка в света на българските червени вина. Защото, ако има едно нещо, което може да ти каже, че „всичко ще бъде наред“, то това е звукът на корка, излизащ от бутилката. А ако има нещо, без което Коледа няма да е същата, то това е звукът на виното, изливащо се в чашата. Облякохме тези звуци в текст и снимки, синестезията оставяме на теб.

BULGARIAN HERITAGE
МАВРУД 2015, КАРАБУНАР

Това тракийско съкровище от любимия ни сорт е отлежавало във френски дъбови бъчви и ще те изненада с мекотата си и с приятния си послевкус. Отвори го поне час преди да го пиеш - достатъчно време, за да си сготвиш дивеча или да си нарежеш чедъра, с които така феноменално се допълва.
bulgarian-heritage.com

BETTER HALF
СИРА, МЕЛБЕК, РЕГЕНТ 2015

Една необичайна комбинация от сортове с голяма амбиция и перспектива. Гаражните вина от Better Half са произведени в малка изба, малки съдове и ограничено количество. Страхотен подарък не само защото са с красив дизайн, а и защото могат да отлежават до 2022 - 2025 г. Ще се видим в бъдещето.
FB/betterhalfgaragewines

F2F
КУПАЖ 2014, NEW BLOOM WINERY

Face-to-Face е идеята не само за комуникация, но и за консумация на това вино. То е откровено, категорично и истинско - точно какъвто трябва да бъде един разговор на чаша вино и хубава компания. Прекрасно е за отлежаване на хладно, но ако имаше Тесла, щеше ли да я държиш в гаража?
newbloomwinery.com

CUVEE 2014
MINKOV BROTHERS

Тази серия комплексни вина има много истории за разказване и e прекрасна за колекциониране. В Cuvee има три вида грозде от собствени насаждения до Карнобат. Ако истински искаш да си угодиш и да приключиш годината виртуозно - това вино е причина най-после да си сготвиш агнешко и да си нарежеш овче сирене.
minkovbrothers.bg

DEJA-VU
КАБЕРНЕ СОВИНЬОН, MINKOV BROTHERS

Когато търсиш достъпно пивко вино, което да заредиш за по-дълго време в къщипредлагаме ти Déjà vu. Когато всяка вечер отваряш едно и също вино и му се наслаждаваш - ще имаш Déjà vu. Когато отидеш на гости и ти сипят чаша познато вино- ще почувстваш Déjà vu.
minkovbrothers.bg

GRAMATIK
МЕЛНИК 55 2015, RUPEL WINERY

Отразяващо климата и почвата на Югозапада, това червено вино от типично български сорт може да бъде жокерът на коледната вечеря, който да определи цялото меню и тема на разговор. Към него можем да добавим две идеи - още една бутилка Gramatik и телешки стек.
rupel-wine.com

MONOGRAM
МАВРУД И РУБИН 2013, VILLA YUSTINA

Този купаж от двата ни любими сорта го наблюдаваме от 2007-ма насам . Ако само веднъж опиташ това вино няма шанс да забравиш вкуса му. Перфектно е за гости от чужбина, за претенциозния баща на гаджето и за 50 нюанса рубинено, ако се сещаш за какво говорим.
villayustina.com

MIDDLE FOREST
РЕЗЕРВА СИРА 2016, МАНАСТИРА

Само от един месец на пазара, а цели 8 месеца в дъб! Типично за Сирата, това вино е елегантно, с потенциал да отлежава, което го прави перфектен подарък за винените любители. За нас това е виното, с което можеш да минеш от постните гозби към блажните чинии след Бъдни вечер.
manastirawinery.com

TRASTENA
МАЛИНОВО ВИНО 2017

10-а реколта космически вкус. Най-добрата малина, която плантацията им е давала, е ферментирала под контрола на трима технолози и допълнителните инвестиции в процесите са си казали думата за естествения прираст в държавата. Ние си търсим жени, защото с това вино е време да си правим деца.
FB/Trastena

А тук ти препоръчваме книга, която би вървяла страхотно с чаша вино.